Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Spannende topper in 6e ronde onbeslist

De zesde ronde gaf een mooie indeling met een “echte” topper, tussen twee oud-kampioenen Douwe en Herman. Het werd een spannende partij die meerdere gezichten kende en wie door beiden ook wel gewonnen had kunnen worden. Vanuit de opening creëerde Douwe direct een offensief, mede doordat Herman het Catalaans wat passief speelde. Echter, gaande weg de partij wist zwart zich aan de druk te onttrekken en na een foutieve Dame zet van wit 20. Dc2?? – (diagram) terwijl de stelling vroeg om bv. 20 Tac1. Het beeld van deze wedstrijd sloeg ineens om en nu was het wit die achter de feiten aan liep en met kunst en vliegwerk en ook met een beetje geluk zijn stelling nog net kon behouden.

Douwe - Herman 14-10-2019.png na 19..Td6

stand na 19…-Td6 wit speelde daarop 20. Dc2

Was het dat zwart maar geen bres kon slaan in de witte stelling, maar met 28 ..- Lxe3 kreeg wit niet alleen een zwakke dubbelpion, maar kreeg ook weer kansjes ook omdat Herman zijn Dame in twee – drie zetten naar de Koningsvleugel bracht. Dat bleek achteraf niet zo goed te zijn en kreeg Douwe nu ineens het initiatief en won ook nog eens een pion.

Douwe - Herman 14-10-2019

Stand na 54. Kg3

Daarna had wit de beste papieren en had in het tijdnoodduel eerst een keer h4 en daarna pas met zijn koning naar g6 moeten gaan wandelen. In de partij gingen de witte K en T gelijk op g6 af maar daardoor wist zwart pion e3 te veroveren waarna de partij na 65 zetten remise werd.

Van de andere partijen heb ik niet zo veel mee gekregen; wel heb ik een paar foto’s gemaakt en een mooi partijfragment gezien van de ontmoeting tussen Jan Willem en Quinten.

DSC_4697

Quinten speelde hier Dh3xf1, maar zelf dacht ik hier aan Dh5. Wit mag het paard niet slaan met zijn g-pion, maar wel met zijn loper. Volgens de computer staat zwart dan beter. Na Dxf1 won Quinten een kwaliteit maar moest hij die later ook weer inleveren. Wit kwam daarna steeds beter te staan en won uiteindelijk deze partij.

Sergei en Geert stonden na ronde 5 precies gelijk op de ranglijst en de computer vond dat zij in die zesde ronde dan ook maar tegen elkaar moesten spelen. Sergei had er zin in en vlocht in zijn stelling een penning waardoor Geert een stuk kon inleveren en daarmee ook de partij. Hierdoor is Sergei één plaats gestegen op de ranglijst en Geert een paar plaatjes gezakt.

Jan van Os had het gemakkelijk, Marcelis kreeg gelijk in de opening het zwaar te verduren en overleefde zijn problemen niet. Zoon Bastiaan speelde met zwart tegen Raymond Hof die een  belangrijke pion won en bood daarop remise aan welke door de zwartspeler graag in ontvangst werd genomen. Na remise tegen vader, nu dus ook een remise tegen de zoon.
Hans Hut – Marcel Struik  werd o-1, waarbij Hans een stuk had geofferd voor de aanval. Toen wit zijn dame liet slaan was het gedaan met de pret. Lars Dokter – Klaas Tiemens ook 0-1. De ervaring van Klaas gaf hier de doorslag, waardoor ons nieuw lid(?) zijn eerste partij in onze interne verloor. Maar hij krijgt nog volop nieuwe kansen en zijn spel zag er  goed uit en zal zeker in de  (nabije) toekomst gaan scoren.

Arjen won, zoals het mij leek in een mooie partij van Edwin. Zag dat wit de Dame tegen twee stukken had gewonnen, maar heb daar naast een foto die ik van die partijstelling heb gemaakt er verder niets van mee gekregen.

DSC_4700

Ton tegen Fred werd remise.  Wit was weer aan het aanvallen en gaf daarvoor materiaal. De aanval sloeg echter niet door en voor zwart duurde de avond blijkbaar al lang genoeg. Toch weer een knappe prestatie van Fred, die al eerder gescoord had tegen Douwe (remise) en wist te winnen van Jan Willem.

DSC_4698

6e ronde intern

Uitslagen ronde 6

6e ronde ranglijst

Volgende week hebben wij de eerste ronde van ons rapidkampioenschap.

Vrijdag spelen wij met ons eerste team uit tegen Het Kasteel en speelt ons tweede bekerteam op maandag 28 oktober thuis tegen Sissa 2

43 maandag 21-10-2019 Rapid 1e ronde Herfstvakantie
44 maandag 28-10-2019 Intern ronde  7  cyclus 1 ESG 2 – Sissa 2   Nosbobeker
zaterdag   2-11-2019 Sissa 2 – ESG 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 15, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: