Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Gelijkspel tegen SISSA 2

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, zittende mensen en tafelIn de tweede ronde moesten we aan de bak tegen SISSA 2. Een gelijkwaardige tegenstander. Op de heenreis bespraken we het strijdplan. De bovenste twee borden moesten winnen en de rest moest niet verliezen. Achteraf lukte het eerste wel, maar het tweede niet. Dat is het vervelende bij het schaken. Een team-strijdplan lukt net zo vaak als het strijdplan op je bord.

Nu moet ik een verslag maken, terwijl ik zelf als laatste aan het bord zat (met mijn tegenstander natuurlijk). En niet alleen van deze wedstrijd maar van alle zes wedstrijden die in het Groningse Denksportcentrum werden gespeeld. Vandaar dat ik van sommige partijen minder kan vertellen dan van andere partijen. Wil je uitgebreid aan de orde komen dan moet je maar bij mij in de auto gaan zitten op de terugreis of in ieder geval mee gaan chinezen na afloop.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, zittende mensen, etende mensen, strepen, tafel en schakenDe wedstrijd begon goed doordat Sergei won op bord 8. Al de tweede overwinning voor onze super-invaller. Deze winst werd teniet gedaan doordat Douwe onnodig verloor. Zo verdiept in zijn plannen dat hij niet zag dat zijn vlag viel. De tegenstander zag het wel. In de analyse bleek dat Douwe eerder wat beter dan slechter stond. Dat gebeurde vroeger wel vaker toen er nog geen seconden bij kwamen. Sinds er per zet seconden bij komen overkomt dat Douwe niet meer zo vaak.

Wim kwam dreigend met zijn torens op de zevende rij maar het was niet genoeg om te winnen. Na een torenruil werd er tot remise besloten. Ook Bastiaan kon zijn voordeel niet uitbouwen en moest berusten in remise (2-2).

Marcel had weer zijn gebruikelijke onoverzichtelijke stelling op het bord. Beide koning niet veilig en twee dames op ramkoers. Altijd leuk om naar te kijken. Echter als je een eigen partij hebt moet je ook niet weer te veel gaan kijken en zeker niet alles op zijn bord gaan uitrekenen. Dan hou je geen tijd voor je eigen partij over. De tegenstander reageerde in eerste instantie goed op de dreigingen en er was een moment dat ik het ergste vreesde. Marcel bekende na afloop dat hij dat gevoel ook had. De tegenstander zette echter verkeerd door en daardoor kon Marcel materiaal en de partij winnen.  (2-3)

Op dat moment stonden Ton en onze andere invaller Sebo resp. verloren en zeer slecht. Jan moest daarom op winst gaan spelen.

Sebo verloor inderdaad het dubbele toreneindspel met wat pionnen minder. Ik heb de partij nog niet nagekeken dus ik weet niet of er een oplossing voor handen is geweest. Ook Ton verloor, maar dat was al lang ingecalculeerd. Hij speelde tegen beter weten in door in de hoop dat er misschien een trucje in de stelling zou komen. Die mogelijkheden waren er wel, maar zijn tegenstandster wist deze allemaal er uit te halen.

Bleef dus Jan over. De tegenstander offerde een pion in de opening (Jan vindt dit gewoon weggeven). Toen Jan echter een zet oversloeg kreeg hij een geweldige aanval over zich heen. Of er wat in heeft gezeten voor de tegenstander moet nog uitgezocht worden. Zoals het ging kwam er zeer ingewikkelde stellingen op het bord. Jan moest in ieder geval heel wat klippen omzeilen. Uiteindelijk had wit het loperpaar ten koste van een dubbele f-pion. De tegenstander kon de stelling herhalen, maar na overleg met zijn teamleider deed die het niet. De wedstrijd was nog te onduidelijk. Vraag was of Jan de zetherhaling kon ontwijken. Twee keer herhalen levert toch weer een minuut bedenktijd op. Daarna kantelde de partij. Er moest een loper geruild worden en Jan speelde met Toren en Paard tegen Toren en loper met elk een vijftal pionnen. Jan deelde wat speldenprikken uit en op zet 42 ging de tegenstander in de fout. Jan kon torenruil afdwingen en zijn paard bleek sterker dan de loper. Jan won daardoor een pion en dat bleek beslissend. Pas zo omstreeks zet 70 was het duidelijk dat het punt binnengehaald kon worden. Het duurde nog tot zet 79 en toen was het 4-4

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen, tafel, eten en binnen

 

 

 

En hiervoor schaken wij natuurlijk. Voor het eten na afloop, lekker en in goed gezelschap.

Persoonlijke uitslagen

SISSA 2

ESG Emmen 1

Muller, S.K. (Kenneth) 1858 Struik, M. (Marcel) 1952 z-w 0 – 1
Torenbosch, J. (Jorn) 1866 Os van, J.C. (Jan) 1898 w-z 0 – 1
Rookus, S.P. (Sjoerd) 1872 Többen, D.Y. (Douwe) 1828 z-w 1 – 0
Santema, T. (Tjeerd) 1836 Fokkens, W.G. (Wim) 1778 w-z ½ – ½
Cleveringa, W.P. (Writser) 1718 Os van, B. (Bastiaan) 1672 z-w ½ – ½
Welling, S.C. (Sophie) 1726 Selten, A.W.M. (Ton) 1675 w-z 1 – 0
Manenschijn, W. (Wouter) 1690 Detmers, S. (Sebo) 1417 z-w 1 – 0
Burgsma, M. (Maria) 1453 Sarkisyan, S. (Sergei) 1562 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1752 Gemiddelde Rating: 1723 4-4

 

Eén reactie op “Gelijkspel tegen SISSA 2

  1. writser
    november 3, 2019

    Mooi verslag, dat je nog puf had om dat te schrijven dezelfde dag na je ellenlange partij.

    Zoals je vantevoren opmerkte: na mijn gezwijn in de beker verdiende ik inderdaad te verliezen. Gelukkig heb ik er toch nog een halfje uitgesleept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 2, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: