Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

En daar is de winst

Zaterdagmiddag, eindelijk droog en dan moet je schaken. Mijn voorstel is het om het te laten regenen tijdens de schaakwedstrijden. Dat kan, want ik ben geen roker.

Na een nederlaag in ronde 1 en een gelijkspel in ronde 2 waren we wel toe aan een overwinning in ronde 3. De tegenstander deze ronde was het vierde van de Groninger Combinatie. In dit team allemaal oude bekenden. Met elkaar vele eeuwen aan schaakervaring. Ik probeerde uit te rekenen wie de meeste eeuwen had, maar dat was te lastig. Bij ESG hebben Jan en Douwe samen natuurlijk al meer dan 100 jaar. En Wim zal ook een flink aantal jaren hebben bij diverse verenigingen hoewel hij er ook wat jaren uit geweest is. Bastiaan heeft er ook al zo’n 30 jaar op zitten. Sergei is natuurlijk de vreemde eend in de bijt. Die heeft maar enkele jaren er op zitten. Niet dat je dat aan hem ziet, maar daarover later meer. Marcel en Almar komen uit onze eigen jeugd en jeugd zijn en dat zijn ze al een flink tijd niet meer. Almar heeft wel een tijdje in Amersfoort geschaakt, maar ook daar kun je ervaring opdoen.

Bij de tegenstanders zullen Johan Zwanepol en Wim van Beersum samen ook wel over de 100 jaar komen. En Taco v.d. Poel, Nico Karsdorp en Eddy Janssen doen ook al flink wat jaren mee. Van Russel Spears, Kawar Yakinsyah en Ruurd Kunnen weet ik niet wanneer zij begonnen te schaken, maar dat is in ieder geval meer dan 10 jaar geleden. Welk team de meeste schaakjaren heeft kan ik u dus niet vertellen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen, schaken en tafelGroninger Combinatie kwam niet zwak op. Op papier zouden we het moeilijk moeten krijgen. Vooral de onderste vier borden hadden wat minder ratingpuntjes dan de tegenstander. En ze waren ook goed op tijd. Ver voor half één was één auto al op lokatie. Dat de tweede auto er wat langer over deed kwam doordat ze er van uitgingen dat ze afslag Emmen-Zuid moesten hebben. Dat was vroeger zo, maar nu heet die afslag Emmen-West. Afslag Emmen-Zuid ligt nu aan de A37 (Hoogeveen-Duitse grens). Daardoor waren ze er pas om vijf over half één. De achtste speler werd netjes afgeleverd door Theo die zo verstandig was geweest om van te voren te bellen waar hij moest wezen. Daardoor kon ik hem duidelijk maken dat ons speellokaal op de zaterdag een andere is dan die van de maandagavond.  De namen lijken wel op elkaar (resp OBS De Brink en Brinkenhoes) en ze liggen in dezelfde wijk, maar er ligt wel een kanaal tussen.

Onze vaste gastheer Raymond was afwezig. Nog steeds aan het verhuizen. Uit ervaring weet ik dat dat wel een half jaar van je tijd kan kosten. Hij had wel al alles op donderdag klaar gezet. Een geweldige pluim voor hem. Zelfs vervanging had hij geregeld en die was bijna zo goed als Raymond.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en zittende mensenDe wedstrijd begon slecht. Douwe vergaloppeerde zich in de opening en dat kostte twee pionnen. Dan speel je tegen beter weten in door en hoop je nog een stelling te kunnen bouwen. Heel soms lukt dat, maar meestal wordt je er gewoon afgezet. In dit geval dus ook (0-1)

De tweede nul viel bij Almar. Hij rokeerde lang, met als gevolg dat de tegenstander via de open c-ljn naar harte lust kon aanvallen. Almars stukken stonden wat ongelukkig om die aanval af te slaan. Met het mooie maar niet zo moeilijk te vinden Paard-offer op c6 werd de winst binnen gehaald (zie hieronder) (0-2).

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen en tafelWim deed wat terug door goed gebruik te maken van een penning op de vijandelijke dame. Dat leverde Wim eerst een pion op en dat werd uiteindelijk een vol stuk. (1-2)

Bastiaan haalde een half puntje. Kreeg het een beetje benauwd na de opening maar had net op tijd zijn defensie goed ingericht. Daar kon de tegenstander niet meer door heen komen. Achteraf bleek dat deze misschien via de damevleugel had kunnen oprukken, maar hij vertrouwde die opmars niet. (1,5-2,5).

Het werd gelijk door winst van onze kopman Marcel. Met fantastisch torenwerk ondersteunt door een langzaam op gang komende paard wist hij de tegenstander te bedwingen. Die had moeten proberen direkt via het centrum door te stoten. In plaats daarvan ging hij die aanval eerst voorbereiden met een aantal konings- en pionzetten. Dat was te traag. Dat is het dilemma bij het schaken. Te snel aanvallen en je hebt niet genoeg power, te langzaam aanvallen en je bent te laat. In dit geval maakte Marcel gebruik van de traagte van zijn tegenstander. (2,5-2,5).

Ton zorgde voor een 3-3 tussenstand. Ton offert meestal stukken om in de aanval te winnen. Dit keer werd er een pion geofferd met mooie aanvalskansen. De tegenstander reorganiseerde ten kostte van een pion zijn stukken en kon daardoor de aanval af slaan. Wat overbleef was een potremise toreneindspel. Werd gezien de situatie op de andere borden nog even doorgespeeld maar al gauw werd het zinloze hiervan ingezien.(3-3).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelEn toen was het woord aan onze super-invaller. Speelde tegen de toch niet malse Johan Zwanepol. Die heeft een sterke seizoenstart met o.a. een winst op Wim in de wedstrijd ESG-Roden. Het werd een taktische strijd die over het gehele bord werd gevoerd. Zie de stelling op de foto. Sergei nam de kwaliteit (tegen pionnen) en gaf die niet meer terug. Johan had w.s. sneller met zijn centrumpionnen moet oprukken. Toen hij dat naliet kon Sergei een aantal vrijpionnen creeëren en die konden niet allemaal tegen gehouden worden. Hiermee is Sergei topscoorder van ons team met drie gewonnen partijen. (4-3)

Het was daarna aan mij om de winst binnen te slepen. In een partij die steeds op het scherp van de snede werd gespeeld stonden de spelers naar mijn gevoel dan weer iets beter en dan weer iets slechter. En dan moet je remise spelen en wordt er afgewikkeld naar een enkel paardeindspel met beide nog zes pionnen. De scherpste voortzettingen vermeed ik om geen risico te lopen, maar daardoor kreeg mijn tegenstander wat ruimte voordeel. Na lang spelen kon hij geen goede voortzetting vinden en werd de stelling herhaald. Daar was ik tevreden mee, enerzijds omdat we daarmee wonnen, anderzijds omdat ik zag hoe de strijd nog gevoerd kon worden. Dan had ik nog lang moeten knokken om de remise veilig te stellen. Ik moet nog nakijken of het zelfs niet verloren was. Maar goed als de tegenstander het niet ziet is het toch een terechte remise. (4,5-3,5)

Nu al de derde keer dat ik als laatste bezig was. De vorige ronde door een overwinning het gelijkspel binnengehaald nu met een remise de overwinning.
Nadeel van het laatste zijn is dat je dan minder tijd hebt om de partij na te spelen. Er zijn altijd van die vroege vogels die uit geanalyseerd zijn en graag naar huis willen. Gelukkig is er dan nog de chinees.

Paarden eindspelen zijn zeer moeilijk, omdat je er ook steeds rekening mee moet houden dat een paard geofferd kan worden en dan is het de vraag of de pionnen dan sterker zijn dan het andere paard.

Met elkaar een mooie overwinning op een team dat minimaal net zo sterk is als ons. Met drie punten staan we op plaats 4 t/m 8.

Hoogeveen met Herman en Willem in de gelederen wonnen ook hun derde wedstrijd en staan nu al twee punten voor op de nummer twee. Herman won van Christian Torensma en Willem speelde remise tegen Folmer Heikamp.

Meer foto’s op mijn facebookpagina

ESG Emmen 1

Groninger Combinatie 4

Struik, M. (Marcel) 1952 Yakinsyah, K. (Kawar) 1928 z-w 1 – 0
Os van, J.C. (Jan) 1898 Poel van de, T. (Taco) 1815 w-z ½ – ½
Többen, D.Y. (Douwe) 1828 Beersum van, W. (Wim) 1851 z-w 0 – 1
Fokkens, W.G. (Wim) 1778 Kunnen, R. (Ruurd) 1784 w-z 1 – 0
Os van, B. (Bastiaan) 1672 Karsdorp, G.N. (Nico) 1753 z-w ½ – ½
Selten, A.W.M. (Ton) 1675 Spears, R. (Russell) 1727 w-z ½ – ½
Gerbens, A.J. (Almar) 1633 Janssen, E.J. (Eddie) 1742 z-w 0 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei) 1562 Zwanepol, J. (Johan) 1713 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1750 Gemiddelde Rating: 1789 4½-3½

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 23, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: