Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Taktisch tweede wint

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zittenAfbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en tafel

de borden 3, 2 en 1 (van voor naar achter)

Het tweede heeft hun derde wedstrijd gewonnen en wel van het derde van HSP/Veendam. De titel slaat niet op de partijen maar op de uitgedokterde opstelling van de teamleider. Die had er voor gekozen de omgekeerde volgorde te hanteren. Was dat het gevolg van de in het verleden behaalde resultaten?

In ieder geval pakte het goed uit. De eerste twee borden gingen verloren, de overige vier wonnen hun partij. Ik heb het eind gemist mede door mijn eigen partij. Ik ga dus af op mijn notities in het begin.

We begonnen wat later omdat één van de chauffeurs van HSP/Veendam te laat van huis vertrok. Na een half uur spelen was het rustig op de borden. Hans en zijn tegenstanders hanteerden het drie rijensysteem en waren elkaar nog niet tegengekomen. Marcelis had een scandinavisch opening waarbij wit ook voorzichtig opereerde. Ook bij Arjen reageerde wit rustig op de Siciliaan die Arjen op het bord toverde. Bij Sergei eveneens drie rijen systeem met slechts één stuk op de vierde rij (Lg5). Bij zijn buurman Fred ook al twee drie rijen systemen met de als enig stuk op de vierde rij de witte loper op f4. Sebo viel uit de toon. Daar stonden de pionnen elkaar wel te belagen en was de strijd om het centrum volop gaande. Bij echte strijd hoort dan dat je de spanning zolang mogelijk laat staan. Eerst tot tien tellen en andere mogelijkheden bekijken voordat je slaat.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en basketbalveldNa een uur spelen stond Hans erg in de verdrukking. Vooral de loper op a8 deed mij pijn aan de ogen. Marcelis zat gewoon in de theorie. Bij Arjen begon er wat spanning te komen op de damevleugel. De tegenstander met de witte stukken achte de tijd rijp om zijn pionnen naar voren te sturen. Sergei maakt gebruik van de niet gerokeerde koning en wint op d5 een pion en een tweede pion kan ook opgehaald worden (zie foto). Bij Fred gaat het om het stukkenspel. De pionnen blijven voorlopig in hun stelling zitten. Sebo vind ik al beter staan.

Na 1,5 uur spelen staat Sergei drie pionnen voor en hoeft alleen uit te kijken voor een aanval op zijn koning. De vijandelijke torens hebben namelijk geen last meer van zijn eigen pionnen. Bij Fred zie ik een mogelijkheid om materiaal te winnen. Sebo heeft intussen ook al een pion te pakken, maar er zijn lopers van ongelijke kleur. De torens van hem staan klaar om binnen te vallen en dat moet winnend zijn. Hans is tot zijn verbazing met een pion meer uit de strijd gekomen en kan rustig doorspelen om te kijken of winst mogelijk is. Bij Arjen en Marcelis begint het er wat minder zonnig uit te zien.

En dan moet ik me concentreren op mijn eigen partij. Douwe die vroeg klaar was houd de partijen in de gaten en waarschuwt mij wel wanneer ik nodig ben. Dat is het niet. Zoals gewoonlijk hoef je als wedstrijdleider niks te doen. Nadeel is wel dat ik dan alleen de uitslag hoor. Sergei, Sebo, Fred en Hans winnen volgens bovenstaande inschatting en Arjen en Marcelis verloren.

.Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, tafel en schakenAfbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken en tafel

De borden 6, 5 en 4

Met drie punten uit drie wedstrijden staan we mooi in de middenmoot. Iedereen heeft nu minimaal één partij gewonnen. Daar tegenover staat dat Marcelis door zijn nederlaag van vanavond geen 100% score meer heeft. Naast Marcelis hebben Hans en Sebo nu ook 2 uit 3. Dat houdt de spanning voor de topscoorderspositie levend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 26, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: