Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eindspel # 8

Onderstaand een nieuwe schaakopdracht waarbij wit (nog net) remise kan behalen. De eerste zet van wit ligt nog wel voor de hand, maar zet nr. 2 is al wat lastiger. Het draait volgens mij om zet 2 en 3, de oplossing weet ik ook (nog) niet maar in het komende weekend zal de juiste oplossing zeker weer op de site geplaatst worden.

zaterdagpuzzel eindspel 8

zaterdagpuzzel eindspel 7

Wit staat gewonnen, maar dan moet er wel een bijzondere zet op het bord getoverd worden, want er dreigt namelijk 1. ..-Kd3, 2. Lc8 -Kd4 3. Lb7 -Ta1 en pion a7 gaat verloren, ook al omdat de witte K veel eerder bij pion a6 is dan zijn zwarte collega. Wit heeft echter een hele fraaie zet; 1 Pf4+!!, Txf4 want anders ben je deze kwijt. 2 Ld7!!, Ta4 gaat niet wegens Lxa4 en die toren moet toch echt ergens op de a-lijn of de achterste rij komen om promotie van de a-pion tegen te houden! De toren kan niet naar f5 omdat de loper de toren dan ook neemt. De toren naar f6 lost ook niets op vanwege Lb5+. Maar ook de toren naar f3 of f1 spelen gaat niet wegens Lg4 en Lb5 en Tf2 dan blokkeert de koning de toren. Blijft over 2. ..-Tb4 maar dan volgt 3. a7 en is promotie niet meer te verhinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 8, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: