Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

De internecompetitie ronde 12

De topper tussen Marcel Struik tegen Herman Voss kende een verrassende uitslag;  Herman leek beter te staan met een pion meer en dus ook met de nodige winstkansen. Echter, Marcel wist een heus matnet in de stelling te vlechten en toen Herman dat zag was het al te laat en het de witspeler die met de winst naar huis ging. Voor zijn toppositie maakt dat nog niet zoveel uit; Hermans voorsprong op Jan van Os die won van Sergei is nog enorm groot.

DSC_4746 (2)

Jan van Os moest tegen Sergei spelen en trok vanuit de opening het initiatief gelijk naar zich toe en hield Sergei onder druk. Dat leverde al snel een pion op en had uitzicht op het winnen van een tweede pion. Toen wit die tweede pion daadwerkelijk dreigde te gaan winnen, probeerde Sergei dat alsnog te voorkomen. Dat lukte, maar het kostte hem wel  een stuk en dus ook de partij.

Geert te Hietbrink is dit seizoen niet zo geweldig op dreef en probeerde tegen Sebo, die hem remise aanbood, de volle buit te veroveren in een toen nog gelijk opgaand eindspel.  Daarna kwam niet Geert maar Sebo steeds beter te staan en door op twee plaatsen druk uit te oefenen kwam wit steeds verder onder druk te staan. Die druk werd net even te veel voor Geert die daardoor een kwaliteit verloor en kon opgeven.

DSC_4748 (2)

Fred van Leeuwen tegen Bastiaan van Os was eigenlijk wel een strijd om naar uit te zien. Fred kan soms lekker aanvallen terwijl Bastiaan een meer rustige speler is. Hoewel Bastiaan de wel iets sterkere speler is, heeft Fred al de nodige succesjes geboekt in de interne. Beide spelers creëerden een eindspel met voor beiden doorgebroken pionnen. De koningen wisten deze pionnen echter tegen te houden, maar konden daardoor die pionnen niet verlaten om hun eigen aanval te ondersteunen.

Marcelis van Holst tegen Raymond Hof is ook altijd zo’n partij om te volgen. Marcelis mag graag aanvallen terwijl Raymond graag wat rustiger speelt. Echter alle lichte stukken en de dames werden geruild en ook in het dubbele toren eindspel waren de kansen aan elkaar gewaagd. Zo werd de eindstelling een “basisscholen stelling”, want, nadat alle torens waren geruild, bleken alle pionnen zo opgesteld te zijn dat er geen doorkomen aan is.

Anneke Boomsma had haar avond niet met wit tegen Jan Reinink. Kort na de opening verdween ineens een pion van haar van het bord en toen zij daarna ook nog een tweede pion moest prijsgeven zag het er al donker voor haar uit. Als Jan de druk nog iet verhoogt was er aan ging was er geen houden meer aan.

DSC_4749 (3).jpg

Even leek het er op dat Lars Dokter, die met zwart speelde, Klaas Tiemens het bijzonder lastig zou kunnen maken. Echter, de witspeler nam het heft al snel in handen en werd zwart de verdediging ingedrukt. Dat leverde behalve een paar pionnen ook weer een overwinning op voor Klaas. In die mooie spannende partij moest Lars op het einde van de partij erkennen dat wit nu nog sterker is. De zwarte koning werd helemaal naar a5 gejaagd en moest daarbij ook lijdzaam toezien dat Klaas naast een paar pluspionnen ook nog eens een betere pionnenstructuur bezat.

DSC_4752 (2)

Edwin – Arjen  0-1 reglementair. Weer problemen met de rolstoel van Edwin waardoor hij opnieuw helaas niet op de clubavond kon komen. Dat betekent bij ons dan ook een reglementaire overwinning voor Arjen

Jan Willem Brinks – Douwe Többen, ook een topper waar naar uitgekeken kon worden. De partij ging eerst gelijk op maar Jan Willem leek toch de iets betere kansen te krijgen, mede door de  opmars van de witte c-pion. Dat leverde zwart een zwakkere e-pion op, maar verkreeg daarbij ook een sterke troef, namelijk een gedekte vrijpion op d4. Na het verzuim om eerst met h4-h5 het paard van g6 te verjagen, nam wit met zijn loper pion b7. Cruciaal was de loperoffer op h4 van zwart. Jan Willem had zwart daarna nog heel moeilijk kunnen maken, maar koos voor een verkeerde verdediging waarna de partij snel beslist was.

Jan Willem Douwe 2 2-12-19

Flip Werter speelde met wit zijn eerste partij in onze interne tegen Hans Hut. Ons nieuw lid speelde tegen Hans een gedegen partij, waarbij zwart via de halfopen c-lijn onder druk werd gezet. Daar wist zwart nog staande te houden, maar toen Flip zijn stukken naar de koningsvleugel dirigeerde kon zwart zijn stelling niet meer zo goed handhaven. Onder zware druk probeerde Hans met een paardoffer de druk van de ketel te halen, maar dat leverde echter niets op en met een stuk minder was verlies onontkoombaar.

12e ronde

Komende maandag, 9 december spelen wij de 13e ronde van onze interne terwijl op op donderdag 12 december onze eerste team een uitwedstrijd heeft in Groningen tegen Groninger Combinatie 1. Op zaterdag 14 december volgt de uitwedstrijd in de KNSB-competitie tegen Tjonger Aa Linde. Maandag 16 december 1e ronde ESG-bekerkampioenschap.

Eén reactie op “De internecompetitie ronde 12

  1. Marcelis
    december 3, 2019

    Ja Jan kan het mooi vertellen ha ha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 3, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: