Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ronde 13; de interne competitie

Wij kregen het bericht dat Jan Reinink voorlopig afwezig is vanwege een heupoperatie. Wij wensen hem veel beterschap.

DSC_4756 (2)

Bij en eerste ronde langs de borden viel het volgende op:                                                       Zowel bij Herman als Jan Willem stond er een zwarte pion op e4. Marcelis en Bastiaan hadden lol omdat Bastiaan pion e4 kon nemen. Die had Marcelis terug kunnen winnen, maar hij zette verkeerd voort. Het kostte Bastiaan echter wel een dubbelpion. Arjen en Lars drukten wel op de klok maar die hadden ze niet aangezet(!?). Gelukkig viel het anderen wel op want anders zaten ze er nog☺☺. Flip tegen Edwin was toen al beëindigd en met een overwinning voor ons nieuw lid.

Bij Hans en Fred stond de witte dame voor zijn boerenleger op d4(aanvallen) terwijl wij bij Klaas en Anneke zagen dat Klaas een geweldige aanval op f7 had.  maar wanneer wij later bij de tweede ronde langs de borden liepen, bleek Klaas een loper achter te staan; geofferd op f7 waarop de zwarte K in de gevarenzone belande. Echter wit had geen stootkracht genoeg om zwart echt in de problemen te doen geraken en zwart kon dan ook “freewheelend” het punt naar haar toe trekken. Douwe had op dat moment een gedekte vrijpion op d5 weten bereiken terwijl zwart nog niet gerokeerd heeft.

DSC_4760 (2)

Zwart speelde hier gxf6

Arjen is een stuk voor gekomen en dat was genoeg voor winst. Als zwart op dit moment Dg5 had gespeeld waren er nog kleine kansjes voor hem. Nu wist Arjen de winnende combinatie te verkrijgen door een aftrekaanval. Na pionruil op f6 ging de toren voor de loper een stapje opzij met schaak, terwijl de loper de dame aanvalt. Dame kan nog voor de koning maar wordt daar natuurlijk geslagen door de toren. Desondanks was Lars dik tevreden over zijn spel. Ze bleven nog uren in de bar analyseren.

Bastiaan staat nog steeds een pion voor. Beide hebben weliswaar een verbrokkelde pionnenstructuur, maar Marcelis vecht terug om een betere stelling te verkrijgen.
Ton heeft zijn gambietpion terug maar zit nu me een losse dubbele e-pion. Bij Hans en Fred komt Fred met een sterke centrumaanval. Later op de avond kwamen wij bij Hans waar zijn aanval er gevaarlijk uit zag, maar volgens Fred stelde dat toch niet zo veel voor. Hij had op elke aanval een goede verdediging. De analyse gaf dat later ook duidelijk weer.

DSC_4761 (2)

Hans in duel met Fred

Ton was intussen een kwaliteit achter gekomen en de loper op e6 staat er leuk. Echter Herman speelt er doodleuk omheen waardoor die loper eigenlijk niet echt meer meedoet. Geert zat in grote problemen tegen Jan Willem en kon zich maar heel moeizaam ontwikkelen vanwege zijn zwakke pionnenstructuur. Mede daardoor was zijn stelling in de loop van de strijd er niet beter op was geworden en toen zijn paarden eindelijk zich mochten mengen met het strijdgewoel, was zwart in die strijd al volop heer en meester. 

Douwe overzag een vlottere winst voortzetting en maakte – ondanks zijn steeds actiever wordende stelling – het voor zich toch wat moeilijker dan nodig was. Uiteindelijk werd zwart het slachtoffer door een paardoffer op e5; won wit een stuk, de overgebleven toren te ruilen om daarna heel gemakkelijk te gaan lopen met de g- en h pionnen. Tegen het eind van de schaakavond kon wit de zwarte K met g6-g7 mat zetten.

Jan Willem was toen nog druk bezig om na eerst een kwaliteit voorgekomen te zijn, om in die slotfase met een kwaliteit minder wit compleet zoek te spelen. Zwarts K was oppermachtig en had ook nog eens een surplus aan pionnen.

DSC_4762 (2)

Marcel aan zet tegen Jan

De partij tussen Jan en Marcel was de voortzetting van hun discussie in de Caro-Kann. Zij speelden het op zijn scherpst. Marcel leek het nog te redden, maar speelde het niet optimaal waardoor Jan een pion voorkwam. Evert zegt dan dat je dan kunt opgeven, maar Marcel laat het zich bewijzen. Het was een moeilijke toreneindspel die in de tijdnoodfase met slechts 30 seconden extra per zet gespeeld moest worden. Jan nam de g-pion waar hij de b-pion had moeten nemen. Gezegd moet worden dat Marcel steeds de beste was en soms verrassende zetten op het bord toverde. Het werd onder grote belangstelling uiteindelijk remise.

13e ronde

Op donderdag 12 december speelt onze eerste team een uitwedstrijd in Groningen tegen Groninger Combinatie 1, terwijl zaterdag 14 december de uitwedstrijd in de KNSB-competitie tegen Tjonger Aa Linde op het programma staat. Maandag 16 december 1e ronde ESG-bekerkampioenschap.

Daarna 2 maandagen achter elkaar geen schaken vanwege de kerst. Dus: ma 23- en ma 30 december geen schaken. Op maandag 6 januari 2020 staat voor ons de 14e ronde op het programma. (7e ronde van de 2e cyclus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 11, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: