Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Ook in de NOSBO wint ESG van GC

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen, tafel en schakenDonderdagavond mocht het eerste naar het denksportcentrum in Groningen voor een wedstrijd tegen het eerste van de Groninger Combinatie.

Vanwege alle aktiviteiten voor eerst een kort verslag.

Invaller Bastiaan was het eerste klaar. Een remise tegen de teamleider van GC Jaap Ham. Door alle afruil was er inderdaad niet veel eer meer te behalen. Hierna namen we een voorsprong. Ton won in een voor publiek onoverzichtelijke stelling. Ton kreeg een stuk tegen twee pionnen, maar de aktiviteit van Tons stukken was veel beter.

Daarna kwam Willem het punt melden. Hij won een stuk door goed af te ruilen. Dat wil zeggen de ruil was gewoon een ruil, maar bij terugnemen volgde een dubbele aanval op de koning en een loper. (0,5-2,5).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen, zittende mensen en tafelGC kwam terug doordat Sergei verloor. Kwam niet goed uit de opening en de tegenstander vloog hem naar de keel. Een pionnen opmars over de e en f-lijn werd hem fataal. (1,5-2,5)

De onderste vier borden 2,5 punt dat gaf hoop. Douwe stond de hele tijd wat beter, maar gezien de stand en zijn tijdgebruik was de remise verstandig. (2-3)

Marcel zorgde er voor dat we minimaal een punt mee naar huis zouden nemen. Hij pakte zijn tegenstander met dezelfde opening als vorig jaar in de KNSB. Dat verzuchtte zijn tegenstander tot de opmerking dat hij de volgende keer toch maar iets aan voorbereiding moest doen. (2-4)

Jan Willem leek lang ook beter te staan. Een kwaliteit geofferd voor wat pionnen en dreigingen? Beide spelers durfden er niet echt meer voor te gaan waardoor de stelling werd herhaald en na drie keer dezelfde stelling is het remise. Daarmee werd de teamwinst binnen gehaald (2,5-4,5).

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, tafel en schaken

De verslaggever en fotograaf zelf op de foto. Fotograaf onbekend maar wel met mijn toestel genomen.

Zoals gebruikelijk dit seizoen was Jan weer als laatste bezig. Kreeg een sterke anval over zich heen. Dat kostte een pion. Jan zag het al helemaal zitten. Een dubbel toreneindspel met een pion achter. De tegenstander met 2×2 pionnen en Jan drie losse. Toen de tegenstander dacht een toren te kunnen ruilen deed Jan dat niet en pakte een pion op f2. De aanval van beide torens op de koning van Jan kon Jan met secuur spel weerstaan. En toen gingen zijn torens op de zevende rij klieren en was de remise bereikt. Dat duurde nog even omdat de tegenstander nog wat hoopte. Toen het eindspel met Koning+pion tegen Koning op het bord kwam liet Jan zien dat hij dat basiswerk wel kent en werd er tot remise besloten.

Dat betekent dat we nu op de vierde plaats staan. Net als in de KNSB achtereenvolgens verlies, gelijk en winst. Nu dat laatste vasthouden.

Groninger Combinatie 1 – Emmer Schaakgenootschap 1
1.
Pellikaan,G.(Govert)
2015
Struik,M.(Marcel)
1952
0
1
2.
Zuiderweg,E.(Edwin)
1952
Os van,J.C.(Jan)
1898
½
½
3.
Poel van de,T.(Taco)
1815
Többen,D.Y.(Douwe)
1828
½
½
4.
Vermeulen,F.(Frans)
1835
Brinks,J.W.(Jan Willem)
1925
½
½
5.
Straatman,M.G.G.(Meine)
1789
Boontje,W.(Willem)
1749
0
1
6.
Sweet,S.A.(Sandro)
Selten,A.W.M.(Ton)
1675
0
1
7.
Ham,J.J.(Jaap)
1701
Os van,B.(Bastiaan)
1672
½
½
8.
Janssen,E.J.(Eddie)
1742
Sarkisyan,S.(Sergei)
1562
1
0

Eén reactie op “Ook in de NOSBO wint ESG van GC

  1. douwe
    december 13, 2019

    Bij de stand 4-2 heb ik in clubbelang remise aangeboden waardoor wij met 4½-2½ de winst al binnen hadden. Jan speelde daarna nog als enige en behaalde een remise zodat de eindstand 5-3 voor ons werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op december 13, 2019 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: