Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG verliest dik

IAfbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelIn de KNSB-competitie kregen de Emmenaren een pak slaag in het pittoreske Onna. Een gehuchtje net voor Steenwijk. Ze moesten daar aantreden tegen de fleur van drie schaakverenigingen. Die hebben gezamenlijk twee teams in de KNSB. Ze hebben het samenwerkingsverband genoemd naar drie riviertjes Tjonger Aa en Linde. De afkorting TAL verwijst dan ook nog eens naar een groot schaker.

Dat we verloren was op zichzelf niet opzienbarend. Zonder Douwe, Wim en Quinten moesten we aantreden. Douwe had zich al in september afgemeld en daarvoor was uiteraard een beroep gedaan op onze super-sub Sergei. Die had tot nu toe drie keer ingevallen en drie punten gescoord. Woensdag avond laat melden zich Wim en Quinten af. Quinten ook voor de donderdagavond. Ondanks veel appjes kon ik slechts één invaller vinden. Arjen komt meestal kijken bij thuiswedstrijden en vond het leuk weer eens een keer in het eerste te spelen. Een tweede invaller vonden we niet en dat betekende dat we met 7 man op stap moesten. Dat is lang geleden dat ik dat bij ESG heb meegemaakt. We begonnen dus met een 1-0 achterstand.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zittenEen hele taktische opstelling was misschien beter voor het resultaat geweest (bv Arjen op 1, bord 2 vrijlaten, Sergei op 3, Jan op 4 en Marcel op 5). Maar resultaat is (nog) niet heilig. Vandaar dat alleen Jan verschoof van 2 naar 3 (ivm kleur).

Teamleider Jan gaf het slechte voorbeeld. Vrijdagavond te veel wijn gedronken op het personeelsfeest? Hoe dan ook, hij gaf weer eens in de opening een pion weg. Extern ging dat tot nu toe goed (intern kostte het hem al twee punten tegen Herman) dit keer lukte het hem niet om de kansen gelijk te trekken. Was wel weer als laatste bezig, maar toen hij als enige nog achter het bord zat gaf hij maar op. Dat had hij ook eerder kunnen doen, maar het was wel een grappig eindspel.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en tafelBastiaan was het eerste klaar (na n.o.). Verloor een pion en kon dat daarna niet meer bolwerken (zie foto) (2-0).

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten en tafelEen poos later voegde Sergei zich bij hem. Sergei speelde goed, maar het stukoffer (zie foto) was niet goed. De witte koning kon ontsnappen en dan heb je een stuk minder. (3-0)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en zittende mensenTon dacht dat hij wel goed stond (zie foto). Offerde een pion maar de c-pion van de tegenstander bleek dodelijk. (4-0).

Almar speelde vervolgens remise en zorgde er voor dat we niet met 8-0 zouden verliezen (4,5-0,5).

Arjen stond lang gelijkwaardig, maar ergens ging het fout. Hij voorkwam kwaliteitsverlies, maar het kostte wel een stuk. (5,5-0,5)

Marcel verdubbelde vervolgens onze puntentotaal met een remise. In een dameloos middenspel wist hij zijn kleine voordeel niet om te zetten in groot voordeel. Het eindigde in een ongelijke lopereindspel en dat win je niet zonder groot voordeel. Mij leek het of hij toen een klein nadeel had. (6-1)

Daarna deed Jan nog een paar zetten, maar besloot toen de mensen niet te laten wachten en gaf op (1-7).

Een dik verlies van een sterker team (ook als we op sterkte waren opgekomen). TAL gaat verder om in ieder geval nummer twee te worden. Oorspronkelijk zouden de beste 7 nummers twee (van de negen poules) namelijk promoveren. Dit is echter gewijzigd in:

4e klasse                  de kampioenen promoveren naar de 3e klasse, de nummers 10 degraderen naar de 5e klasse;

Betekent dus dat wij in ieder geval negende moeten worden, daar er maar 1 team degradeert.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 14, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: