Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bekerschaken

Maandag werden de eerste twee ronden van de beker gespeeld. Omdat we met 15 man waren kreeg de huidige bekerwinnaar Jan een vrije ronde. De loting verricht door Willem gaf een verrassend resultaat. De sterkste spelers hoefden niet tegen elkaar maar kregen elk maar 5 minuten bedenktijd tegen 35 minuten voor de tegenstander.

Mijn ervaring is dat als de tegenstander de stukken gegroepeerd houdt dat dan vijf minuten niet veel tijd geeft om mat te zetten. Vooral omdat je niet in snelschaakmodus zit. Zo is vorig jaar Marcel door Marcelis uit de beker geknikkerd te zijn. Deze eerste ronde bleek vijf minuten  geen probleem te zijn. Dit kwam mede doordat degenen met de meeste bedenktijd fel op winst speelden en belangrijke foutjes gingen maken.

Uitslagen ronde 1:

Marcelis – Ton: 0-2

Arjen – Sergei: 0-2

Fred – Flip: 2-0

Marcel – Willem: 2-0

Raymond – Sebo: 0-2

Hans – Jan Willem: 0-2

Herman – Edwin: 1,5-0,5

U ziet het dat alleen Edwin een remise uit het vuur wist te slepen en dat wel tegen de koploper in de interne competitie.

In de tweede ronde lootte Hans eveneens geen topduel uit de stukkendoos. Het gevolg was dat drie van de vier partijen de tijdsverdeling 5 tegen 35 minuten was en één partij met 10 minuten tegen 30. Ook hier geen verrassingen, hoewel Fred er dicht bij was. In de eerste partij bereikt Jan nog wel een eindspel met een pion meer en goede loper tegen slecht paard maar gezien de tijd (nog 20) seconden stelde hij remise voor welke door Fred (met ca. 60 seconden op de klok) werd aangenomen. In de tweede partij wist Jan het heel taktisch te maken door een gevaarlijke pion in de opening te nemen. Hierdoor moest Fred in de denktank en kwam vervolgens met een aanval op de koning van Jan. Toen deze vastliep kon Jan het initiatief overnemen en afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Van de overige partijen heb ik niet veel meegekregen. Hans won twee keer van Willem. Willem had moeite met zijn vijf minuten en gaat met meer materiaal door de vlag.

Uitslagen 2e ronde:

Winnaarspoule:

Marcel – Sebo: 2-0

Fred – Jan: 0,5-2,5

Jan Willem – Ton: 2-0

Sergei – Herman: 0,5-1,5

Marcel, Jan, Jan Willem en Herman mogen op 15 juni strijden om wie bekerwinnaar wordt

Verliezerspoule:

Arjen – Raymond: 0-2

Willem Hans: 0-2

Marcelis – Flip: 1-1

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op december 17, 2019 door in Interne Competitie en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: