Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eindspel # 9

Iets later dan gebruikelijk door mijn afwezigheid in het buitenland nu een mooi eindspel, maar hoe weet wit dit nu remise te houden?

zaterdagpuzzel eindspel 9

Dan heeft u nog de oplossing van schaakpuzzel # 8 te goed:

zaterdagpuzzel eindspel 8

Ik schreef toen: Onderstaand een nieuwe schaakopdracht waarbij wit (nog net) remise kan behalen. De eerste zet van wit ligt nog wel voor de hand, maar zet nr. 2 is al wat lastiger. Het draait volgens mij om zet 2 en 3, de oplossing weet ik ook (nog) niet maar in het komende weekend zal de juiste oplossing zeker weer op de site geplaatst worden.

De eerste zet van wit moet wel 1. Kc8 zijn; Immers die andere zet die wit kan spelen, c7-c8 wordt altijd gevolgd door Pa6 met mat. 1..- f2 en nu: 2. b7-b8L Een promotie van een pion tot loper; dat zie je haast nooit. In deze studie dus wel. Nu moet zwart het paard spelen indien het geen remise wil door pat. Immers op f1D of zetten met de loper g5, f6 of e7 of een koningszet geeft pat. Maar na zetten als 2 ..- bv. Pe4 verliest zwart vanwege 3. Kb7. Zwart kan dan nog weer Pc5+ spelen maar dan volgt 4. Kc6 en is 5. c8D met aftrekschaak niet te verhinderen en heeft zwart het nakijken. Maar ook 3. ..-f1D zal niet helpen vanwege 4. c8D+ – met grote en sterke aanval op de zwarte koning. Zwart moet dus wel kiezen voor een pat en zal derhalve voor een zet als. 2. .. f1D, koningszet of een korte loperzet (niet naar d8) moeten kiezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 18, 2019 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: