Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 verslaat Het Kasteel 2

Door Jan van Os

ESG 2 heeft op bezoek in Coevorden gewonnen van het tweede van Het Kasteel. Ik dacht laat ik niet te vroeg komen. Vandaar dat ik tegen 8 uur aankwam bij het speellokaal. Buiten stond Sergei me op te wachten. Nu al een rookpauze? Het bleek dat Marcelis naar het oude speellokaal was gereden en nu niet wist waar hij zijn moest. Arjen kwam buiten met de telefoon maar die kende Coevorden niet zo goed. Vandaar dat ik de telefoon overnam en de route uitlegde. Blijkbaar was dat een beetje onduidelijk dus ik ben de korte afstand naar de hoofdweg gelopen om vandaar Marcelis (met Anneke) naar het speellokaal te loodsen. Ik moet zeggen dat als je zelf niet hoeft te spelen dit rustiger voelt dan als je wel moet spelen (zie verslag bekerwedstrijd van gisteravond).

Het Kasteel begint ook liever om 8 uur omdat hun interne ook zo laat begint. Hun maar even gewezen op het reglement van de NOSBO. Als er niks gemeld wordt dan beginnen de wedstrijd om 19.45 uur. De vereniging kan besluiten een kwartier eerder of later te beginnen. Dat moet dan wel vooraf gemeld worden bij de NOSBO. Dus teamleiders controleer de aanvangstijdstip bij uw tegenstander. Bij de KNSB kan het aanvangstijdstip zelfs een uur eerder zijn dan de normale 13.00 uur.

Nu naar de wedstrijd. De eerste opmerking die ik op schreef was dat ik op sommige borden verrast werd met originele onorthodoxe openingen. Zetten die ik als jongeling beslist niet mocht spelen zijn blijkbaar weer in de mode. Gaf me in ieder geval de mogelijkheid om te bedenken wat ik in zo’n geval moet spelen.

Gaande de avond begon het somber uit te zien voor het tweede. Hans speelde tegen ons oud-lid Willem en daar vlogen de zetten soms te snel over het bord. Mijn inschatting wie er beter stond wijzigde een paar keer. Hans bood remise aan toen er een toreneindspel met elk een stuk op het bord verscheen. Willem weigerde dat waarna Hans het niet goed speelde. Door een slechte zet kon Willems a-pion oprukken naar a2 waarna Hans zijn toren op a1 door Willems paard werd opgebracht. Verlies. De analyse wees uit dat op het moment van het remise aanbod Hans eerder beter stond dan slechter. De strijdlust won het dus van het verstand. (1-0 achter).

De overige borden stonden niet geweldig. Arjen en Sergei stonden een pion achter in moeizame stellingen, Anneke stond ook wat slechter, Sebo iets beter en Marcelis stond gelijk.

Sergei verloor een pion terwijl de tegenstander ook nog het initiatief had. Dat zou lang en zwaar vechten worden voor Sergei. De tegenstander had een jaar gespeeld en dit was zijn eerste externe partij. Toen het een enkel toreneindspel werd met 6 tegen 5 pionnen geloofde de tegenstander het wel en bood remise aan. Uiteraard werd die aangenomen door Sergei. Een meevaller dus.(1,5-0,5)

ESG2- Kasteel2.1png
Arjen had de opening niet geweldig gespeeld. Hij vroeg er om, om te stikken, zoveel ruimte hadden zijn stukken. De dame naar b6 kostte een pion waardoor ook Arjen in de verdediging moest. De jeugdspeler die zijn eerste seizoen in een team speelt was na wat afwikkelingen tevreden met remise. Hij zag niet hoe hij het kon winnen. Arjen dacht niet lang na en nam het aan. Een tweede meevaller dus (2-1 achter).

ESG2- Kasteel2.2png

En toen kwam de ommekeer. Marcelis die in de opening een paard op a5 kon ophalen nadat de tegenstander zo vriendelijk was om c6 te spelen wist na wat omzwervingen de pionnen van de tegenstander op te peuzelen. Toen er geen tegenkansen meer in zaten gaf de tegenstander op. (2-2).

Anneke had de hele tijd onder druk gestaan. Met creatief spel wist ze het haar tegenstander zeer moeilijk te maken. Het werd de mooiste partij van de avond. Beide kanten speelden het goed en hielden het scherp. Kleine foutjes worden dan belangrijk. Zo nam de tegenstander een geslagen pion op f4 direct terug waardoor een toren op f4 met schaak kon binnendringen. Nemen van een pion op c6 was beter geweest. Als Anneke dan doorslaat op g3 kon de koning deze terugnemen. Dat zou een tempo hebben opgeleverd. De partij eindigde abrupt. De tegenstander had niet gezien dat een paard aangevallen werd. Het paard bleef staan en werd genomen. Na nog een paar zetten werd er opgegeven. (2-3 voor)

ESG2- Kasteel2 3png
Bleef over Sebo. Die had al gevraagd of hij door mocht spelen, want het eindspel was zo mooi. Na de 2-3 voor mocht hij remise geven. Maar de stelling was nog steeds zo mooi. Dan speel je verder. Veel vooruitgang werd er echter niet geboekt waardoor het tenslotte toch remise werd. Dat we dan wonnen speelde natuurlijk mee, Je gaat met zo’n stand niet meer riskant forceren hoe leuk dat ook is.

We hebben nu 5 punten uit 4 wedstrijden. Daarmee staan we slechts vijfdes. Maar wel op slechts 2 punten van de koploper en 1 punt achter de nummers 2 t/m 4. Kansen genoeg dus om de positie te verbeteren.

ESG2- Kasteel2

Nosbo ESG 2 stand 4e ronde

4 reacties op “ESG 2 verslaat Het Kasteel 2

 1. Raymond Hof
  januari 12, 2020

  Hallo, vooraf is er door de teamleider via de mail duidelijjk aangegeven dat de wedstrijd tegen Het Kasteel om 20.00 uur aanvangt!! Dus ..waarvan akte!!
  Ook de speellocatie is vermeld.

  Gr. Raymond Teamleider ESG2.

 2. pennywise666
  januari 12, 2020

  Jan heeft heel af en toe nog wel eens de gewoonte mij Andre te noemen. Weet zo niet waar dat vandaan komt, wellicht vanwege een schakende Andre, die hij kent o.i.d. 🙂 Ik weet dat hij mij bedoelt, dus heel erg vind ik dat niet, maar voor de lezers van het verslag is het misschien duidelijker als de naamgeving consequent is 🙂. Douwe, kun jij in het verslag Andre even vervangen door Arjen? Alvast bedankt.

  • douwe
   januari 12, 2020

   Is reeds gebeurd. Volgens mij staat het nu allemaal correct in het verslag.☺☺

 3. pennywise666
  januari 12, 2020

  Dank je wel voor het aanpassen, Douwe 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 12, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: