Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

HSP/Veendam gooit ons ook uit de NOSBO-beker

Door Jan van Os

Ook in de NOSBO-beker is het ons niet gelukt om van HSP/Veendam te winnen. Toen we de opstelling van hun zagen hadden we wel goede hoop. Op de bovenste drie borden slechts een paar ratingpuntjes verschil en op bord vier een licht ratingvoordeel.

De wedstrijd begon slecht. Willem moest met de trein uit Groningen komen. Echter door een wisselstoring bij Veendam reed de trein niet. Als leek denk je dan rij gewoon naar de stations die wel bereikbaar zijn. De NS laat de treinen dan helemaal niet meer rijden. Willem moest met de bus komen en die doet er heel wat langer over. Om kwart voor acht stapte ik in de auto om hem op te halen bij de bushalte in Foxhol. Reed hem eerst nog voorbij omdat hij alvast was gaan lopen.

2e ronde esg1 Nosbobeker foto.png

Bij terugkomst werd in stilte de opstellingen uitgewisseld. In stilte want de wedstrijd HSP/Veendam 3 tegen Valthermond (uitslag 2-4) was al begonnen.

Ik zelf gaf het slechte voorbeeld. Te vroeg in de aanval gaf een mooie stelling met een pion minder. Kon een pion op e5 niet pakken met schaak om dat er dan een toren op e2 tussen gezet werd en mijn koning stond nog op e8. Eerst maar rokeren dan en de koning op e1 lastig gaan vallen. Hij rokeerde echter en toen nam ik zonder veel nadenken op e5. Verkeerd, want schaken is een denksport. Plotseling zat er Lxh7 in de stelling. Uitgaande van Dh5 (met naast schaak een aanval op een paard) zou me dat een pion kosten. Dat zag ik nog wel zitten. Echter na Kxh7 kwam Th5 schaak gevolgd door Dh3. De aanval langs de h-lijn zorgde voor mat of dameverlies.

Willem zorgde er voor dat we weer gelijk kwamen. Offerde een aantal pionnen om de koning in het midden te houden en de toren op h8 uit te sluiten van het strijdperk. Het laatse lukte want die is niet van h8 weggeweest. De koning bleef in het midden en Willem bleef hem bestoken met schaakjes. In tijdnood werd er geblunderd en won Willem de dame en de partij.

Marcel speelde weer tegen Wiebe Wielenga met dezelfde kleur. Verloor hij in Emmen ook nu ging hij er aan. Er kwam de gelijke opening als in Emmen op het bord hoewel het een iets ander variant was. En weer werd de zwarte koning van Marcel op de damevleugel opgejaagd en verloor Marcel materiaal. Al zijn trucjes hielpen niet en hij moest opgeven.

Bleef Jan Willem over. Die had een kwaliteit geofferd om met zijn loperpaar de strijd aan te gaan. Daardoor werd het een taktische strijd waar ik weinig over kan zeggen. Uiteindelijk kwan er een eindspel van Toren en Loper en twee pionnen tegen Toren en vier pionnen op het bord (Jan Willem). Uiteraard moest Jan Willem winnen en was de tegenstander tevreden met remise. Jan Willem heeft het lang geprobeerd. Onder grote belangstelling

2e ronde esg1 Nosbobeker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op januari 12, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: