Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Afgang ESG-1

P9940920ESG heeft tegen onze buurclub Hoogeveen een wanprestatie geleverd. Iets anders kun je een 7-1 verlies niet noemen . Natuurlijk waren wij niet favoriet in deze wedstrijd, maar dat het zo slecht zou uitpakken had ik toch ook niet verwacht. Zelfs de smoes dat wij hun concurrent voor het kampioenschap ook 7 bordpunten hadden gegund bleek een loze kreet te zijn. TAL verloor namelijk tegen Staunton 2.

Het zag er eigenlijk al snel slecht uit. Almar was vergeten dat hij moest schaken en was gaan tennissen en ja dan heb je je telefoon niet binnen bereik. Dat geeft natuurlijk onrust bij je teamgenoten en bij de teamleider. Gelukkig kon Raymond invallen zodat de Hoogevener in ieder geval kon spelen.

Toen ik na een tijdje de borden bij langs liep bleek dat we op veel borden al een pionnetje achter stonden. Geofferd of weggegeven kon ik op de snelle ronde niet zien.

Bastiaan had inderdaad zijn pion weggegeven en om verlies van een tweede pion te voorkomen moest hij toestaan dat zijn pionnenstructuur verpulvert werd. En dan is het lastig om er nog wat van te maken. Edwin de Jonge maakte geen fouten en knoopte Bastiaan op. Die was gelukkig nog net in staat om te blijven en mee te gaan naar de chinees.

Ook Wim kwam tegen onze toekomstige clubkampioen Herman Voss een pion achter en Herman is er niet de man naar om tegenkansen te geven. Hij blijft rustig zijn stelling verbeteren. Lang leek het of Wim er misschien toch nog een remise uit kon slepen. Het ging uiteindelijk toch nog mis.

Marcel had tegen Marten Berghuis in de opening de loper op e7 moeten slaan en dan geeft de computer een 0.0 waardering. De variant die Marten Berghuis in dat geval van plan was te spelen bleek in ieder geval door de computer weerlegd te worden. Wel knap van een speler als hij die computervariant ook had gevonden. Marcel nam echter een paard op e4 en kwam daardoor een pion achter en die bleef hij achter. Had Marcel vorig seizoen de geest met het creëren van gevaarlijke tegenkansen, dit seizoen gaat het hem slechter af. De gevaarlijke kansen worden steeds weerlegd en kosten teveel materiaal. Ook dit keer eindigde de partij met dat Marcel mat werd gezet.

Ton speelde een Ton-partij. Aktiviteit belangrijker dan materiaal. In deze partij duurde het wel even voordat hij materiaal achter kwam te staan. Wim Hulsebosch dacht ook aan remise, maar speelde door. Dat werd beloond door het winnen van een pion. De aktiviteit van Ton werd ingeperkt en een tweede pion werd gewonnen. Daarna werd Ton steeds verder naar achteren gedrongen en tot overgave gedwongen.

Raymond begon met een tijdsachterstand en dat is natuurlijk lastig als je tegen de gehaaide Leo Spaans speelt. Raymond hield lang stand, maar ergens ging het mis. Hoe heb ik niet gezien of te wel mijn selectief geheugen heeft er geen aktieve herinnering aan. Ik zag alleen een 0 op het wedstrijdformulier staan. Ik denk dat ik toen aan de analyse van mijn partij zat.

P9940922

Stelling in de partij Taams – van Os

Ik kreeg dezelfde opening op het bord als tegen Marcel afgelopen maandag. Op de zesde zet deed ik het iets anders en dat was geen verbetering. Ik moest toen direkt alle zeilen bijzetten om niet heel slecht te komen staan. Ik won een pion maar Sander Taams had wel het mooie loperpaar en mijn twee paarden stonden nog op hun startveld (zie foto). Ik besloot mijn pluspion weer in te leveren en wikkelde af naar een remisestelling. Beide spelers hadden hoop er meer uit te halen, maar in de analyse bleek er niet meer dan remise in te zitten. Op zet 50 had ik een koning met paard en Sander een koning met loper. Hij claimde remise, dat moest ik afwijzen, want er is een zelfmat mogelijk. Zoek zelf maar uit hoe. Een claim is ook gelijk een remiseaanbod. En die nam ik uiteraard aan.

P9940918Sergei onze vaste invaller blijft ons blij verrassen. Hij mocht tegen Willem Boontje. Die leidt in Hoogeveen de interne competitie met 9 uit 10. Daarom werd hij taktisch op bord 10 gezet. Leidde dat tot desinteresse bij Willem? Of speelde Sergei zo goed? Feit is dat Willem wel aanviel, ook het betere van het spel kreeg, maar Sergei hield stand. En daarmee verdubbelde hij onze puntentotaal. Hierdoor blijft Sergei topscoorder van ons team. We moeten hem maar eens op bord 1 zetten.

Blijft over Douwe die streed tegen ons oud-lid Christiaan Mol. Voor de verandering was ik niet als laatste bezig. Douwe streed de hele partij met een pion minder en als hij a4 i.p.v. a3 had gespeeld, dan was dat ook het resultaat geweest. Nu was het vechten tegen de bierkaai. Toen de achterstand opliep naar vier pionnen gaf Douwe zich gewonnen.

Christiaan was blij met zijn overwinning, maar kon er niet geheel van genieten. De versnellingsbak van zijn auto hield er mee op. Gelukkig precies toen ze bij de speellokatie aankwamen. ANWB kwam tijdens de wedstrijd kijken naar de auto (niet naar onze wedstrijd). Resultaat: Zij konden niets doen en de auto moest weggesleept worden. Dan weet je weer dat er belangrijkere dingen zijn dan schaken

Als troost mochten de inzittenden van de auto mee naar de chinees en na afloop werden ze netjes naar huis gebracht door ondergetekende. Met zijn tienen chinezen is trouwens heel gezellig. Alleen de chinees moest zijn restaurant verbouwen om ons bij elkaar te zetten. Gezien onze contacten met onze huis-chinees geen probleem. Ze kennen de meeste van ons bij naam en weten wat wij drinken en bij sommigen ook de favoriete keuze. Ze vragen elke keer nog naar die man die met de verkeerde jas naar huis ging. Evert dat vergeten ze nooit weer.

De overige uitslagen waren niet onverdeeld gunstig. Staunton 2 won verrassend van de nummer 2 Tjonge Aa Linde en gaan van 0 naar 2 punten. Wel gunstig voor Hoogeveen want die zijn nu drie punten los en het kampioenschap lonkt voor hun. Het vierde van de Groninger Combinatie verloor nipt en blijft onder ons staan met 1 punt. Wij hebben er 3 dus veilig zijn we zeker niet. Twee keer verliezen met 7-1 heeft ons bordpuntentotaal geen goed gedaan.

ESG Emmen 1

Hoogeveen 1

Os van, J.C. (Jan) 1862 Taams, S. (Sander) 2019 z-w ½ – ½
Struik, M. (Marcel) 1982 Berghuis, M. (Marten) 1986 w-z 0 – 1
Fokkens, W.G. (Wim) 1778 Voss, J.H. (Herman) 1938 z-w 0 – 1
Többen, D.Y. (Douwe) 1813 Mol, C.A. (Christiaan) 1873 w-z 0 – 1
Selten, A.W.M. (Ton) 1718 Hulsebosch, W.G. (Wim) 1792 z-w 0 – 1
Os van, B. (Bastiaan) 1674 Jonge de, E.M. (Edwin) 1820 w-z 0 – 1
Hof, R. (Raymond) 1434 Spaans, L. (Leo) 1751 z-w 0 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei) 1551 Boontje, W. (Willem) 1843 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1727 Gemiddelde Rating: 1878 1-7

3 reacties op “Afgang ESG-1

 1. Raymond Hof
  februari 2, 2020

  Nou Jan, niets ten nadele van Leo, hij domineerde vrijwel de hele partij, maar uiteindelijk was er een remise ontstaan, maar, daarvoor stapte ik al van het bord, in de veronderstelling dat ik verloren had.
  Hetgeen echter niet het geval was. Leo keek ook enigszins verbaasd, en was uiteraard blij met mijn reactie. Voor het team verder niet belangrijk, maar voor mezelf uitermate pijnlijk. Je zult er maar een promotie door missen, of juist daardoor degraderen. Raymond

 2. douwe
  februari 2, 2020

  Ik vraag mij af wanneer is een zware nederlaag gelijk aan een wanprestatie. Na deze zware nederlaag tegen Hoogeveen kun je natuurlijk direct wel roepen van een wanprestatie, maar volgens mij hebben de spelers die tegen Hoogeveen hebben gespeeld zich dubbel en dwars ingezet om tot een goed resultaat te komen. Zeker drie partijen waren na 17:00 nog bezig en waarbij het resultaat nog niet vast stond. Maar ook bij die andere partijen hebben onze leden gevochten voor wat ze waard waren. Natuurlijk werden er veel partijen verloren, maar een aantal van die partijen verloren wij door in de partij net die keuze te maken waarbij niet wij, maar de tegenstander van kon profiteren. Dat zegt niets over de inzet die wij met ons allen hebben gegeven; die was beslist goed! Wij hebben dus GEEN wanprestatie geleverd, maar het “geluk” was gewoon niet aan onze zijde! Een afgang? Neen, ook niet, al doet het resultaat anders vermoeden. Een afgang of wanprestatie pleeg je als je wel beter kunt, maar daar geen zin in hebt of de kantjes er een beetje afloopt. Wij waren al de “underdog” en hadden nog eens de pech dat alles wat verkeerd kon gaan, ook verkeerd ging. Hier was dus duidelijk de wet van Murphy aanwezig!! Hopelijk spelen wij met de zelfde inzet in maart tegen Staunton. Wie weet vallen de resultaten dan wel weer positief uit voor ons….☺☺

  • Sergei
   februari 2, 2020

   Maak geen zorgen ESGers. Het komt wel goed. We kunnen niet altijd winnen. Iedereen willen winnen, maar het lukt dat niet altijd.
   Ik hoop dat zware dagen zullen snel af gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 2, 2020 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: