Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint weer

Afbeelding kan het volgende bevatten: 5 mensen, lachende mensen, zittende mensen, schaken en tafelHet eerste begint steeds beter te scoren. Nu ging kampioenskandidaat SISSA 2 met een schamele twee bordpunten terug naar Groningen. Zes bordpunten bleven in Emmen. SISSA heeft vele goede spelers tot hun beschikking en de vraag is dan altijd wie er op komen draven. Zeker op een maandag naar Emmen, wat voor de Groningers hun verste uitwedstrijd is. SISSA 2 had twee wedstrijdpunten meer dan ESG en vorig seizoen wisten ze de Hoofdklasse B te winnen. In de finale verloren ze van hun eerste die Hoofdklasse A won.

Geert was de eerste die een vol punt haalde. Geert als invaller mocht tegen invaller Daniel Meijer. Twee invallers die zo in de vaste opstelling kunnen. Geert kwam al snel in een eindspel van paard, toren en een paar pionnen terecht. Hij had steeds het betere van het spel. Toen hij middels een combinatie het paard van de tegenstander won kon deze opgeven.

Douwe is dit jaar niet op dreef. De opening was niet slecht, maar daarna kreeg Elias Oude Brunink het heft in handen. Douwe werd vervolgens naar eigen zeggen overspeelt. Toen de onveilige koning in het midden materiaal ging kosten gaf Douwe op.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, schaken en tafelTon leek op een soepele overwinning aan te koersen, maar zag zijn aanval stranden. Omdat zijn stukken slechter gepositioneerd stonden dan die van de tegenstander besloot hij remise aan te bieden. Dat werd snel en hoorbaar tot volle tevredenheid aangenomen. Dat zie je vaker als je moet knokken om de aanval te weerstaan, dan ben je al blij dat je remise speelt. (1,5-1,5)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen, schaken, tafel en buitenWim bracht ons weer aan de leiding. Hoe heb ik niet precies kunnen zien. Zo op het gezicht viel Writser Cleveringa te optimisch aan en wist Wim de aanval op te vangen. Daarna nam Wim de aanval over en die aanval leverde wel een punt op. (2,5-1,5)

Vervolgens won Jan Willem van Willem Sipkema. Hij kreeg een mooie koningsaanval en kon de vijandelijke stelling met f5 op te blazen. Nog niet voldoende voor de winst, maar de onveilige zwarte koning zorgde uiteindelijk wel voor de winst. Jan Willem blijft hierdoor topscoorder van het team met 4,5 uit 5. (3,5-1,5)

Invaller Raymond maakte knap remise tegen de voorzitter van de NOSBO Roland Kroezen. De partij bleef de gehele partij in evenwicht. Gezien de stand op de laatste twee borden was remise ook goed. (4-2)

Marcel had weer eens een partij waarbij alleen Marcel weet hoe het staat *en soms zelfs Marcel niet). Kenneth Muller had er zin in en kwam al snel met zijn koningspionnen naar voren. Twee witte pionnen op g4 en h4 zie je niet zo vaak in de opening. Marcel bleef er kalm onder en liet zijn koning in het midden staan. Het leidde er toe dat beide koningen onveilig kwamen te staan. De witte van Kenneth iets onveiliger dan de zwarte van Marcel. De partij kwam plots tot een eind. Wit dekte een pion met zijn paard in plaats van met zijn dame. Dat paard kon echter middels een schaakje op gehaald worden. Dat maakte snel een eind aan de discussie op het bord (5-2)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, zittende mensen, bril, telefoon en drinkenZat ik weer eens als laatste aan het bord. De tegenstander Sjoerd Rookus had al een keer remise afgewezen gezien de stand op de borden. Jan met wit had een paard en zes pionnen, terwijl Sjoerd een loper en zes pionnen had. Jan nam geen risico en Sjoerd wel. Die offerde zijn loper voor een doorbraak van zijn pionnen. Of dat een goed offer was is nu nog onbekend. Sjoerd speelde het vervolg niet zo goed. De cruciale voortzetting kwam niet op het bord. Daardoor kon Jan simpel de vijandelijke pionnen tegenhouden. En nadat die pionnen van het bord verdwenen had hij een paard meer met elk twee pionnen. Dat schoof Jan zeer makkelijk uit. Doordat de Sissanen graag naar huis wouden is de partij niet geanalyseerd. Het loperoffer moet dus nog bekeken worden. (6-2)

Hierdoor zijn we in de stand SISSA 2 op een half bordpuntje voorbij. Afhankelijk van de wedstrijd tussen koploper HSP/Veendam en de Groninger Combinatie kunnen we oprukken naar plaats 2. Maar hoewel het raar klinkt is plek drie misschien beter. Als GC wint dan kunnen we namelijk nog eerste worden. Wij moeten namelijk nog tegen de koploper en die staat nu drie punten voor. Puntverlies voor de koploper is dus gewenst.

Hoofdklasse B; Ronde: 5; Datum: ma 2020-02-10
 
 
 
 
6
2
 
1.
Struik,M.(Marcel)
1982
Muller,K.(Kenneth)
1932
1
0
2.
Os van,J.C.(Jan)
1862
Rookus,S.P.(Sjoerd)
1917
1
0
3.
Többen,D.Y.(Douwe)
1813
Oude Brunink,E.J.(Elias)
1932
0
1
4.
Brinks,J.W.(Jan Willem)
1941
Sipkema,W.S.(Willem)
1872
1
0
5.
Fokkens,W.G.(Wim)
1778
Cleveringa,W.P.(Writser)
1714
1
0
6.
Hietbrink ten,G.F.(Geert)
1721
Meijer,D.H.F.R.(Daniel)
1758
1
0
7.
Selten,A.W.M.(Ton)
1718
Veen van der,A.(Anne)
1585
½
½
8.
Hof,R.(Raymond)
1434
Kroezen,R.P.(Roland)
1540
½
½

Eén reactie op “ESG wint weer

  1. douwe
    februari 11, 2020

    Op de uitslag las ik dat mijn tegenstander een mooie hoge rating had waardoor bij mijn partij de grootste ratingverschil was. Dat was niet de reden dat ik verloor; dat was omdat ik op zet 13 de verkeerde keus maakte. Had ik fxe5 gespeeld, dan had ik scherpere tegenkansen kunnen creëren dan na de meer verdedigende zet f5. Daarop werd ik langzamerhand maar wel zeker in de verdediging geduwd waaruit ik – ondanks een paar leuke tegenkansjes – niet meer kon ontsnappen. Terecht verloren, maar wel een hele leerzame partij gespeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 11, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: