Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Harde strijd in de 21e ronde. Vijf keer wint wit, vijf keer wint zwart en één remise.

21e ronde intern

Marcelis speelde en fantastische partij. Stond lang veel beter en had kunnen winnen. In het eindspel maakte hij pas de beslissende fout waardoor de pion van Marcel kon doorlopen. Leuke voer voor de eindspel-lesjes van Jan.

DSC_4823

Bastiaan werd verrast in de opening. Probeerde pionverlies te voorkomen, maar daardoor werd zijn koning een groot doelwit. Dat was aan Jan besteedt. Na 10 zetten gaf Bastiaan op. Berry dacht dat hij wel een dame cadeau kon geven tegen Edwin. Die liet fijntjes zien dat hij zulk overmoed afstraft. Sergei speelde op de aanval maar vergat dat zijn toren op a8 aangevallen stond door de loper op g2. Weg toren en toen de aanval werd afgeslagen kon hij opgeven.

Lars houdt het steeds langer vol en het wachten is op de tijd dat hij de punten gaat scoren. Tegen Anneke kwam hij ervaring tekort. Ging het eerst nog wat gelijk op tussen Raymond en Geert, laatst genoemde speler zag kans een mooie torenaanval op te zetten via de open h-lijn en dat verzilverde zich dan ook door het winnen van de partij.

DSC_4814

Herman had tegen Fred geen al te lastige avond en zo rond 21:30 bezat hij een volle toren tegen een pion. Dat betekende dat Herman opnieuw een zege aan zijn score kon toevoegen. Sebo zette Hans onder druk en kreeg een dijk van een aanval via de c-lijn. Zijn Dame en Torens werden sterk en ook het witte paard deed daarbij zijn werk en zo werd de zwarte stelling veroverd en kon ook Sebo weer de nodige punten aan zijn totaal toevoegen.

DSC_4815

Klaas en Jan zijn op elke clubavond vooraf hun officiële wedstrijd altijd al tegen elkaar aan het schaken. Maandag was dat niet anders, maar nu konden zij op hun plaats blijven zitten daar de loting hun tegen elkaar hadden gezet. Jan was in die partij de betere speler gezien  de uitslag, want Klaas moest in die partij zijn koning inleveren. Flip speelde met wit tegen Arjen en de partij verliep, voor zover ik dat heb kunnen waarnemen erg rustig. Dat hield niet in dat zij er niet voor vochten; zij knokten voor elk veld en wilden niet voor elkaar onder doen. Na lange strijd werd aan dit bord echter de enige remise van de avond genoteerd.

Blijft over Ton tegen Douwe en dat werd opnieuw een dramatische partij voor zwart. Hij had al vele partijen (onnodig) verloren en was op “eer herstel” gebrand en dat leek zowaar te lukken. Maar dan moet je wel de juiste zet spelen en dat vergat de zwartspeler die op dat moment (ook volgens Fritz) heel erg goed stond. Een blunder en Ton kon gelijk zijn slag slaan en haalde de buit dan ook vlot binnen.

ton-douwe 2-3-20 2

In deze stelling had zwart moeten 0-0 of a6 moeten spelen; Na Da5?? won wit fraai met Pxd4!!

21e ronde ranglijst

Wedstrijdkalender maart 2020

wedsrijdkalender maart

 

Eén reactie op “Harde strijd in de 21e ronde. Vijf keer wint wit, vijf keer wint zwart en één remise.

 1. tonselten1
  maart 3, 2020

  In de stelling hierboven geeft Stockfish op Chess24 (21 ply diep) een waardering van 0,00 bij zwarts beste zet (a7-a6). Alle andere zetten van zwart leiden tot een waardering in wits voordeel:

  0.00 1. … a6 2. Qb6 Qa5 3. Qb3 Bf6 4. Nd2 Kf8 5. Ne4 Qb5 6. Qa3 Qa5
  1.21 1. … Kf8 2. Ng5
  1.81 1. … d3 2. Ng5 a6 3. Qd5 Nd8 4. exd3 Qd4 5. Qa5 Kf8 6. Rfc1 Kg8 7. Qa3 Bf5 8. Bxb7 Nxb7 9. Rxb7 Rf8 10. Be3 Qe5 11. Ne4 Bxe4 12. dxe4 Kh7 13

  Douwe speelde Dc3-a5, waarna Stockfish het winnende voordeel van wit 3,52 groot acht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 3, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: