Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

5e rapidavond prooi voor Willem en Jan Willem

En opnieuw was Willem spekkoper, weliswaar weer gedeeld, nu met Jan Willem. Vanaf ronde 1 was er volop strijd, Douwe met zwart tegen Willem en Jan Willem met wit tegen Marcelis. Willem boekte de winst in een zwaar bevochten duel waarbij de afloop lange tijd alle kanten op kon gaan en in de slotfase eeuwig schaak voor zwart er nog in had gezeten. Maar in die lastige stelling wilde Douwe meer en dat kon ook; als hij op de 41e zet ..-Te6 had gespeeld was de uitslag heel anders geweest. Echter hij koos voor Te4 en verloor prompt de kwaliteit door een tussenschaak en Willem behaalde daarna redelijk eenvoudig het punt binnen. Jan Willem won op dat zelfde moment na een lange strijd in een moeilijk duel van Marcelis. Outsiders Marcel won van Sebo maar de verrassing kwam van Sergei; hij won wel heel mooi van Jan. Raymond deed dat tegen Arjen en Ton had een bye.

Van links naar rechts: Willem-DouweJan-SergeiArjen-RaymondMarcel-Ton 

In de tweede ronde waren de partijen Sergei-Willem, Marcel-Ton en Douwe tegen Jan de aandacht trekkers, Willem had al gewonnen voordat wij daar erg in hadden. Met het internetschaken wil het wel eens gebeuren dat je een stuk ontglipt en net op dat veld terecht komt waar jij dat niet wilde hebben. De verrassing kwam direct daarna; Ton wint van Marcel.  Een week geleden speelden zij in een bloedstollende partij remise, nu deed Ton er nog een schepje bovenop. In de partij van Douwe tegen Jan werden de remise aanboden van beide spelers niet in beeld gebracht waardoor wit door de tijdcontrole ging. Echter was Jan zo sportief om na afloop toch de partij alsnog opnieuw remise aan te bieden hetgeen door wit aangenomen werd en de wedstrijdleider werd bevestigd. Marcelis verloor zijn dame maar won de partij, won Jan Willem van Raymond.

DSC_9432-2

In de derde ronde de ultieme kraker Ton-Willem die na een fraaie, maar eenzijdige strijd gewonnen werd door zwart. Jan Willem liet zien dat ook hij Sergei ook kon kloppen en doet dus steeds goede zaken in de top van de ranglijst. Marcel won van Raymond terwijl Douwe zijn eerste overwinning boekte door Sebo te verslaan. Marcelis won in die ronde na lange strijd van Arjen.

DSC_3043 (2)

In de vierde ronde liep Douwe gelijk al achter de feiten aan in zijn partij tegen Marcel, die het punt zonder al te veel problemen binnen haalde. Jan won ook al heel snel, Raymond verloor zijn partij al in de opening. De topper Jan Willem tegen Willem werd een prooi voor Willem waarbij hij wel aangaf dat wit iets te nonchalant werd bij de koningsvleugel in deze boeiend duel. Ton versloeg Marcelis terwijl Sergei tegen Arjen een “mazzeltje” had naar eigen zeggen….

De stellingen van links naar rechts: Marcelis-Jan , Marcelis-Sebo , Marcelis-SergeiRaymond-Jan WillemWillem-Jan Willem

In de vijfde ronde zien wij Marcel tegen Willem, Jan Willem tegen Ton als echte topduels; krakers waar wij van kunnen smullen. Was Willem de vorige keer overtuigend winnaar, nu was Marcel de beste in die partij en ging dan ook met het punt er vandoor. Jan Willem tegen Ton was een behoorlijk spannende partij met wederzijdse kansen maar in de tweede gedeelte was het toch wit die zwart onder zware druk zette. Als Ton in de slotstelling zijn toren op f8 had laten staan en met zijn a-pion was gaan lopen had de uitslag net zo goed anders kunnen zijn geworden.. Dat gold ook voor Marcelis die in een stelling met een kwaliteit meer zijn paard terughaalde waardoor Jan ineens met zijn dame en gesteund door de witveldige loper op zowel g2 als op h1 mat kon geven en dat niet te verhinderen was. Sergei ging met zijn paard op avontuur en rende als een ridder op zijn doel af: De loper op c1 van Douwe. Die mocht hij hebben en daardoor kwam zijn toren op c1  gelijk mooi te staan voor een doorstoot van zijn d-pion.

En zo kwam er ook nog een zesde ronde waarin Ton korte metten maakte met de goedbedoelde intenties van Douwe, die echter ook (te) veel weggaf, won Willem van Jan die niet zag dat pion h5 viel en dat bleek dodelijk te zijn. Sergei won van Marcelis en verloor Marcel in de topper tegen Jan Willem.

P9880611

DSC_4697 a

rapid 27-4-20 eindstand

rapid 27-4-20 tussenstand

 

 

 

Eén reactie op “5e rapidavond prooi voor Willem en Jan Willem

  1. Erik Sluter
    mei 1, 2020

    Ik vond de partij tussen ton en Douwe wel heel mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 29, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: