Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eindspel # 11 en meer

Wij beginnen dit keer met de mededeling dat er vanavond (maandag 4 mei) weer een rapidwedstrijd wordt gespeeld. Deze begint om 20:30 uur op https://lichess.org/team/esg-emmen. Onderaan staan de belangrijkste feiten die jullie moeten weten om mee te kunnen spelen zoals die ook op 19 april op  de site en via de mail van 13 april aan jullie al vermeld werden. Zolang de Coronacrisis nog doorgaat zullen wij via Lichess op internet blijven spelen.

Zaterdagopgave 11: Wit aan zet (Lazard, 1948)
We vermelden niet of je remise kunt maken of winnen.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.       Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.       Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Deze stellingen zijn afkomstig van de facebooksite Chessence. zwart is steeds aan zet

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Bij het plaatsen van deze stelling maakte ik de opmerking “let op het veld g2” Wij beginnen echter met het nemen van de pion op g6; 1 hxg6 hxg6  2  Lxg6!  Zwart moet wel nemen daar bijvoorbeeld a1D faalt op 3 Le4!! dus 2 .. Kxg6  3 Txa7 g2 wat anders? 4 Txa2 g1D  En nu komt veld g2 in beeld;  5 Tg2+!  Zwart moet wel nemen en dan staat wit pat!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.1      Geen fotobeschrijving beschikbaar.2

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen3      Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen en schaken4

De oplossingen van deze stellingen zijn:

1)  1 g5 Kd6 2 f6 Ke6 ( 2..gf6 2 gh6+-) 3 fxg7 Kf7 4 gxh6 b5 5 Ke4 b4 6 Kd3 Kg8 7 Kc4 e4 8 Kxb4 e3 9 Kc3 en zal dit eindspel verder moeiteloos kunnen/ moeten gaan winnen.

2)  1…Th1+! 2.Pxh1 Lh2+! 3.Kxh2 Th8+ 4.Kg3 [4.Kg1 Txh1#] 4…Pf5+ 5.Kg4/Kf4 Th4 mat

3)  1.c5! b5 (1… bxc5 2.Pc4+ Kb5 3.a4#) 2.a3 b4 3.axb4 mat

3)  1… Kh6 2 Lf5 Ld4 ( of Lc5 of Lb6) En nu komt wit in zetdwang  3 Nu kan wit alleen de loper spelen daar (3.g4 Lf2 mat is)  Zo kan zwart nu 3 .. f5! spelen.  Wit kan opnieuw alleen de loper spelen waarop zwart wit met 4 .. Lf6 mat zet (of op e7/d8 ingeval van Lc5/Lb6)

Deze stellingen zijn te vinden op de site van Chessworld welke te volgen is op Facebook

 

We zijn van plan om te beginnen om 20.30 uur en afhankelijk van het aantal deelnemers een aantal ronden (in te delen door Jan Willem, al dan niet geassisteerd door Ton 🙂) te spelen. 
Graag dan wel even voor 20:30 uur aanmelden. Dat kan bij Jan Willem of Ton of via de WhatsApp groep. als je mee wil doen, zodat de indeling dan nog voor 20.30 uur gemaakt kan worden.
Voorwaarde om mee te doen is dat je een Lichess-account hebt (op lichesss.org kun je een account aanmaken) en dat je lid wordt van de door Jan Willem in het leven geroepen ESG Emmen groep (via Gemeenschap en dan Teams kun je zoeken op ESG Emmen) of via deze link: https://lichess.org/team/esg-emmen
Voor aanvang van elke ronde wordt de indeling bekend gemaakt en kan je tegenstander jou (of andersom natuurlijk) uitnodigen voor een partij. Na afloop van de partij dient dan één van de spelers de uitslag door te geven via WhatsApp. We moeten even kijken hoe dit op te lossen, mochten geen van beide spelers in de WhatsApp groep zitten.
Mochten er vragen zijn (met name betreffende het werken met lichess), dan kun je altijd even mailen naar Jan Willem, Ton of Arjen.

Er is een aparte WhatsApp-groep ‘Lichess ESG Emmen’ aangemaakt voor diegenen die de komende weken wil mee gaan schaken via lichess. Graag alle communicatie omtrent de lichess-toernooien via deze WhatsApp-groep laten verlopen. Nog niet iedereen is toegevoegd, tot nu toe alleen diegenen die tot op heden via lichess hebben meegespeeld. Mocht je mee willen spelen en jouw naam staat nog niet bij de Lichess-groep vermeld, neem dan even contact op met Arjen, hij is de beheerder van zowel onze Lichess WhatsApp-groep als van onze gewone ESG WhatsApp. Beschik je (mobieltje) niet over WhatsApp en je wilt wel mee doen, neem dan per mail contact op met Ton, Jan Willem of Arjen. (Zie daartoe dus ook de mail die Arjen op 13 april naar de leden heeft gestuurd.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op mei 4, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: