Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Willem winnaar 10e rapidwedstrijd na verrassende uitslagen op krankzinnige avond.

Misschien een wat scherpe titel voor de partijen op onze clubavond. Tenslotte zien we wel vaker rare uitslagen verschijnen. Aan de andere kant is het wel een juiste samenvatting van de avond.

In de eerste ronde al gelijk een verrassing. Sergei wist Willem te verslaan. Willem stond de hele tijd wat beter, maar wist niet te profiteren van een ver opgerukte pion op e7. Hij offerde van barre armoe maar een kwaliteit. Maar dat hielp geen sikkepit. Sergei offerde de kwaliteit terug met winst van een pion en schoof vervolgens het pionneneindspel uit.

Jan Willem en Jan maakten er een ingewikkelde partij van. In het eindspel hebben beide een kans om te winnen gemist, Jan door niet alle zware stukken te ruilen en Jan Willem door met de toren op f7 schaak te geven ipv met de dame. De uiteindelijke remise is hiermede verklaard.

In de tweede ronde won Jan van Ton doordat die een paard speelde naar c4 waar die gewoon gepakt kon worden. Willem had een vrije ronde. Herman won middels een paardvork van Sergei terwijl Raymond en een stuk zou gaan verliezen terwijl een pion van Jan Willem op promoveren stond. Marcel zette de koning van Marcelis op e8 mat.

In de derde ronde kreeg Jan Willem een geweldige aanval op de koning van Willem. De computer is lyrisch over een loperoffer op g5. dat werd niet gespeeld en toen JW Df3 miste met de dreiging winnend binnen te vallen op f7 of stukwinst op e3 was het plotseling weer gelijkwaardig wat Willem met zijn volgende zet weer teniet deed. ipv het aanvalspaard op f4 te ruilen nam hij de pion  op g7.En toen wou JW de dame naar e5 spelen met winst. Hij maakte echter een muisfout waardoor de dame op g5 terecht kwam en Willem de dame gewoon kon slaan. Maar er was nog een topper, Herman bestreed Marcel op leven en dood. Wit nam al vrij snel het initiatief en bouwde dat uit tot een gevaarlijke aanval; won een mooie pion op h6 en zwart werd daarna helemaal overlopen. Ton kwam ook goed uit de startblokken en op het moment dat zwart dacht een pion te kunnen winnen won wit have en goed…

In de vierde rond kwam Willem al snel slecht te staan tegen Marcel. De computer vind het openingsspel van beide niet geweldig en spreekt afwisselend van inadequaat (je kunt veel beter) en blunder (dat hoeft geen uitleg). De partij eindigde toen Marcel niet de kwaliteit nam maar een pion. Dat laatste kostte hem een stuk.

Jan en Herman maakten er een mooie pot van. In de opening gaf Jan weer eens een pion weg maar behield wel enig spel voor de pion die met een schijnpaardoffer op e6 werd terug gewonnen. Herman gooide daarna nog een pion tegen aan en dat bleek een goede zet, want daardoor werd er afgewikkeld naar een eindspel met ongelijke lopers en elk een toren. Er waren misschien kleine winstkansen voor wit, maar Herman wist de torens te ruilen waarna de partij remise werd. Sergei kwam goed uit de opening tegen Jan Willem, maar na zijn a4 kreeg zwart ineens het initiatief en via een breed opgezette aanval werd wit daarop geheel onder de voet gelopen.

In de vijfde en laatste kende de strijd tussen Herman en Willem een aanvallende Herman en een verdedigende Willem. Lang bleef het gelijk op gaan totdat Herman op zet 17 Dc3 speelde. Dat kostte een stuk en de aanval was weg. Willem schoof de partij gedegen uit.

Jan maakte er een potje van tegen Raymond. In plaats van Dame d3 met mataanval via g6 gaf hij een paard in de veronderstelling ook schaak op h5 te kunnen geven. Vanwege een paard op f6 kon dat niet. Later gaf Jan nog een paard weg en dat werd teveel. Raymond liet zich niet gek maken en schoof de stelling uit. De partij tussen Ton en Marcelis ging lange tijd ongeveer gelijk op, maar wel met kansjes over en weer. Ton speelt de laatste tijd wat minder goed, althans gezien het uiteindelijke resultaat van hem in de laatste rapidwedstrijden. Na een incorrect stukoffer van wit op f6 had zwart de winst in handen, maar sloeg op de 39e zet niet toe met Dh4 waarbij Ton een toren zou verspelen. Na het gespeelde De7 kabbelde de partij rustig voort, maar kreeg zwart daarbij wel de beste winstkansen. Marcelis besloot op de 55e zet dameruil aan te bieden. Dat pakte toch weer net anders uit, maar de tijd bracht hier uitkomst voor zwart.

 1-6-202012345 tot.
1Willem01*111 4
2Herman111½0 
3Jan½11½0 3
4Marcel11001 3
5Raymond001*11 3
6Jan Willem½1010 
7Sergei 10001* 2
8Marcelis1*0001 2
9Ton0011*0 2
 *=bye       

Klik op de resultaten in bovenstaand tabel voor de partijen of voor alle partijen: ESG Emmen • lichess.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 3, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: