Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Douwe winnaar 14e Lychess rapidwedstrijd ESG

Douwe heeft de 14e ESG rapidwedstrijd op zijn naam gebracht. Daar 3 schakers uit de top 5, te weten koploper Jan Willem, Marcel en Jan samen runner-up Herman niet mee konden spelen daar zij de finaleronde moesten spelen in de ESG-bekercompetitie, waren de ogen vooral gericht op Willem, Ton en Douwe. Willem was in deze reeks wedstrijden het meest succesvol met maar liefst 4 zeges, waarvan hij er twee moest delen met Jan Willem en Douwe. Zowel Ton als Douwe wisten ieder 2 keer in deze strijd te zegevieren, waarbij ook zij eenmaal hun overwinning moesten delen met een ander lid.

In de tweede ronde traden Douwe en Ton tegen elkaar aan waarbij wit gelijk het initiatief naar zich toe wilde trekken. Door een foute zet in de opening wist Ton een betere stelling te bereiken, maar wist die vast te houden. Douwe kreeg mooie kansen om te winnen, maar zag die niet… Ook Erik tegen Sergei was een geweldig spektakelstuk waar bij zwart vaak aan de goede kant zat voor de overwinning. Toch kreeg wit in de diagramstelling hele mooie kansen om de winst naar zich toe te trekken. Toen dat niet lukte leek het er op dat zwart deze partij zou gaan winnen… Sebo speelde tegen Rob – die maandag voor het eerst mee speelde – en ook een aanwinst kan zijn. Wit drong aan en had grote druk op zwart kunnen zetten indien hij in de diagramstelling Tc7 had gespeeld.

Bij Arjen tegen Erik ging het lange tijd gelijk op maar in slotfase van die strijd raakte wit het spoor een klein beetje bijster. In deze stelling was Ke2 de aangewezen zet waarbij wit dan op zijn minst een gelijkwaardige stelling weet te behouden, zo niet beter staat. Dat komt omdat de witte koning dan een stuk beter staat dan die van zwart. Bij Sergei – Sebo moet wit haast wel of b3 of Kd2 spelen. Hij staat onder zware druk en het paard kan niet zoveel beginnen, terwijl zwart keuze vrijheid bezit. De derde stelling is die tussen Ton en Willem. Veel meer dan remise lijkt hier niet in te zitten. Wit kan gewoon zijn T naar g3 spelen waarna zwart met of zonder schaak op e1 ook niet verder komt. Op jacht naar pion a4 gaat niet daar wit dan met mat kan dreigen of eeuwig schaak met zijn g-toren kan bewerkstelligen.

De eerste stelling kende een haast “dramatisch” slot. Wit werd volledig overklast en op het moment van scoren ging het helaas wat verkeerd. In deze stelling ging wit pion a4 verdedigen; beter was om dat niet te doen en eerst Pd2 te spelen. een variant kan zijn: Pd2-Tc2 Pb3-Txe2 Pxa5-Pxd3 Lxd5+-Kf8 Lc4. In de tweede diagram offerde Marcelis heel fraai zijn toren waarna zwart opgaf. In de derde partij boekte Sebo een hele mooie remise tegen Douwe. Wit kwam geen moment in de problemen en dat had ik al eens aangekondigd, indien Sebo zijn tijd een beetje onder controle krijgt dat hij heel fraai voor verrassingen kan zorgen. En dat deed hij nu.

 rapid 29-6-2020       
1Douwe 1½11½ 4
2Ton 1½011 
3Erik 011½1 
4Rob 11001* 3
5Sebo 1*01½½ 3
6Willem ½1100 
7Sergei ½001*1 
8Marcelis 001*10 2
9Arjen 01*000 1
          
  * bye 55555 25

Onderstaand de tussenstand per 29 juni

Daarna hadden wij ook nog even tijd om te snelschaken. Jan Willem was oppermachtig getuige de eindstand.

3 reacties op “Douwe winnaar 14e Lychess rapidwedstrijd ESG

 1. Erik
  juni 30, 2020

  Mooi verslag. Dat ik 3,5 punten haalde is wel heel bijzonder. 5 keer verloren gestaan.

  • schaakjan
   juni 30, 2020

   Dat is beter dan 3,5 punten scoren terwijl je vijf keer gewonnen stond.

   • Erik Sluter
    juli 1, 2020

    Daar heb je een sterk punt Jan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 30, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: