Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Jan Willem Bekerkampioen

De eerste partij tussen Marcel en Jan Willem kende een aanvallende Marcel met zwart en een verdedigende Jan Willem met wit.. Toen Marcel geen winnende voortzetting kon vinden kon Jan Willem het initiatief grijpen. Hierdoor kon hij zijn pion achterstand goed maken en kon hij oprukken met zijn vrije b-pion.

stelling 1 Jan Willem - MarcelIn vliegende tijdnood kon Marcel niet de juiste verdediging vinden. In de stelling hierboven heeft zwart net Pe7-c6 gespeeld. Handiger was natuurlijk geweest om eerst f5 te spelen. Dat jaagt de koning weg. Maar ook JW speelde door de tijdnood snel. Winnend is b7 en dan is Pb8 verplicht en kan de witte koning binnenlopen en met zijn h-pion de winst binnen halen. Jan Willem speelde f4 en bekijkt u zelf even waarom de computer van +7,2 terug gaat naar 0.0

In de tweede partij mocht Marcel met wit proberen uitschakeling te voorkomen. Ja Willem offerde een pion voor de aanval. Weer had Marcel lang de aanval maar de verdediging van Jan Willem hield stand. Jan Willem won zijn pion terug en van zet 37 tot 59 bleef de stelling gelijk. Er ontstond een pionnen eindspel die Marcel net iers beter speelde dan Jan Willem waardoor hij een pion voor kwam. Niet een stelling die zwart had hoeven te verliezen. Maar in tijdnood als je binnen de 11 seconden zit dan is een foutje zo gemaakt.

Stelling 2 Jan Willem - MarcelHier had zwart Tb1 moeten spelen, maar hij speelde Txa3 en raakte daardoor in een verloren pionnen eindspel. Degenen die twee jaar geleden van mij eindspelles hebben gehad kunnen zelf uitrekenen hoe dat dan gaat. De computer geeft mat in 21 aan. Probeer dat ook eens te bereiken in 21 zetten. Dat is niet zo belangrijk dan dat je weet hoe je die pion kan laten promoveren..

De heren moesten dus vluggeren.

Stelling 3 Jan Willem - MarcelHier staat Marcel al slecht. Het minst erg is Pxe2 gevolgd door Pe8 maar dan is de penning van de dame lastig. Zo kan de pion op e5 genomen worden. Marcel speelde Dc7 en verloor zijn loper op d6 en kon 12 zetten later opgeven.

In de rematch offerde Jan Willem weer een pion in de opening, maar Marcel liet hem staan.

Stelling 4 Jan Willem - MarcelWie Marcel wel eens naast zich heeft zien spelen (en dat heb ik al een aantal jaren) is niet verbaasd over de witte opstelling. Het lijkt nergens op met de koning open en bloot en met een pion achter. (beide heren houden van aanval boven materiaal). Toch is zelfs de computer zeer tevreden over de witte stelling (+3,9). Pxe4 houdt natuurlijk wel een stukoffer in.

De heren hebben geen computer en dit zal ook niet in hun voorbereiding hebben gezeten. En speel dat dan maar eens in een vluggertje. Met 1 zet kun je alles weggeven. Er ontstond een stelling met Marcel een stuk tegen Jan Willem een tweetal pionnen (eigenlijk 2,5 want Marcel had een dubbel a-pion). En dat speelden ze terwijl Marcel 17 seconden had en Jan Willem 15. Zo snel dat het zinloos is om de partij te bespreken. Er werd alleen op de vlag gespeeld en de ene blunder na de andere kwam op het bord. Totaal onbelangrijk. Het ging om de snelheid. Marcel kwam twee torens voor maar verloor op tijd met voor Jan Willem 0,59 seconden over.

De andere halve finale was beduidend minder interessant. Ik speel de laatste weken slechte partijen vol blunders. Ook in de 20 minuten partijen probeer ik van alles en reken het niet door. Sta ik al weer verloren met nog 19 minuten op de klok. Laten we de partijen tegen Herman maar eens vlug bekijken.

Stelling 1 Herman JanU ziet het al. Ik wil geen Le2 spelen en dan wordt je paard gepend en moet je oppassen voor Pe5. Met e6 wordt Ld5 voorkomen. Met Lb5 kan nog net stukverlies worden voorkomen maar ik speelde agressief Lf4

Stelling 2 Herman JanEn u ziet het dit kost een stuk. Herman maakte het daarna goed uit.

De tweede partij speelde ik tegen mijn gewoonte in niet Le7 of 0-0 maar Pd7 en toen kwam er een lastige paard op d6 (zie hieronder). En dan probeer je nog wat, maar tegen Herman heb je dan geen kans meer. Die vindt wel de sterke zetten en geeft je geen kans. Dat waren twee korte winstpartijtjes voor Herman waardoor wij in ieder geval wel JW en Marcel konden volgen.

Stelling 3 Herman JanStrijd om plaats 3.

Stelling 4 Herman JanWe komen er in na zet 11 van wit. Zwart moet natuurlijk Pxg4 spelen, maar ik dacht een pionnetje mee te kunnen snabbelen met Lxc2. Dat kostte natuurlijk de kleine kwaliteit en toen ik even later ook nog de kwaliteit weggaf stond ik gewoon een stuk achter. Het werd nog twee pionnen tegen Paard en pion. Remise derhalve, maar ik wist dat te verprutsen. Ja als ik zelf eindspelen ga verliezen dan is het niet goed.

De tweede partij was een voortzetting van de strijd van afgelopen jaren.Beide spelers spelen op winst en geen blunders tot dat:

Stelling Marcel JanIn deze stelling speelt zwart Kd7 (ipv Tc7) en na Td1 konden de stukken weer in de beginstelling.

De vluggertjes brachten ook geen beslissing. Jan won de eerste partij, Marcel de tweede, de derde werd remise en de vierde won Marcel. Marcel dus derde en de bekerkampioen van de afgelopen jaren Jan vierdes.

Finale:

Herman en Jan Willem speelden de eerste twee partijen remise. De eerste kan ik weinig over zeggen. Beide spelers maakten geen fouten en het toreneindspel was remise. In de tweede partij stond het bord wel in vuur en vlam.

Stelling Herman - JW 1Jan Willem offerde hier een stuk. De computer vindt het niets, maar die vindt soms oplossingen die je achter het bord niet ziet. Kijk eens naar onderstaande stelling

Stelling Herman - JW 2Volgens de computer moet zwart Pf6 spelen en dan is de waardering -9.2. Zwart moet het dan hebben van aanval op de witte koning met Ld4 en dreiging van witte loper en dame op g2 en h1. Speelt u de variant bovenin zelf maar eens na en vraag u zich af of u dat allemaal ook zelf gevonden had. Achter het bord is het nog lastiger. Zoals het ging verwaterde de stelling snel in een gelijke stelling. Het eindspel werd nog lang doorgespeeld, maar ook 30 zetten proberen leidde tot niets.

Ook hier dus vluggeren.

Ook hier eindigde de twee eerste partijen in 1-1. Maar wel met twee zwarte winsten.

In de eerste partij een sterk aanvallende Herman en het was verbazend dat Jan Willem deze doorstond. Daarna kreeg Jan Willem het beste van het spel maar toen ging de tijd een woordje meespelen. En daarin is Jan Willem meer bedreven, oa door het klaar zetten van de zetten. Vijf zetten in 0,01 seconde. Daar kon Herman niet tegen op. Die had daar 8 seconden voor nodig. Is wel de reden waarom de 3 minuten + 2 seconden is uitgevonden.

In de tweede partij kreeg Jan Willem een sterke koningsaanval wat een kwaliteit ten koste van een pion op leverde. Nog gelijkwaardig, maar toen Jan Willem een toren weggaf werden de bordjes verhangen. En snel volgde de dame.

De derde partij leverde was een strijd in het centrum. Wit (Herman) stond lang beter wist een stuk te winnen, maar vanwege matdreiging op g2 werd die teruggegeven maar toen bleek mat in 4 niet meer te voorkomen. De vierde partij was een vlotte. Moegestreden liet Herman een aanval toe en in onderstaande stelling gaf hij op.

Stelling Herman - JW 3

Jan Willem dus de nieuwe bekerkampioen.

Herman is wel intern kampioen. Het bestuur vond dat zijn voorsprong dusdanig was dat we hem het kampioenschap niet willen onthouden. Beide heren dus gefeliciteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 30, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: