Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Jan Willem ook sterk in 15e rapidwedstrijd

Maandag werd alweer de 15e rapidwedstrijd via het internet gespeeld en opnieuw deden er 15 leden/gasten daar aan mee. In dit verslag heb ik ook een aantal uitspraken van de deelnemers zelf mee genomen…

Eigenlijk heb ik geen tijd om te schaken, heb vanmiddag de nieuwe Stephen King gekocht. Nog nooit iets van gelezen….” en dan verneem je in eens: Maar ik krijg geen bezoek, dus waarom zou ik niet gaan schaken”. Of je ziet op je App de volgende tekst verschijnen: “Hallo allen, de koffie loopt de afwas aan de kant en dan een potje schaak; ik wens dan ook iedereen alvast een fijne wedstrijd. Dat soort uitspraken siert onze vereniging; het geeft aan hoe de leden met elkaar omgaan en dat men graag tegen elkaar wil schaken. Dat geeft gelijk het beeld weer waarom bij het ESG altijd een hoge opkomst is bij onze internecompetitie valt te noteren. Als de aankondiging “Round 1 started;” beginnen 8 van de 9 deelnemers aan deze 15 wedstrijd volop enthousiast te spelen. Marcelis heeft een bye, dus die kan via Lychess en de daarbij horende chat de 4 partijen mooi volgen. De citaten vliegen je dan om de oren, in de trant van “Marcel laten we inderdaad maar eens gaan nadenken. 20 zetten in 1 minuut is wat te snel… om na die partij te lezen: “Marcel gefeliciteerd. tijdnood breekt mij op(!)”. “Ben niet zo ervaren als jij daarin”. Dan kom je bij de volgende partij waarvan je leest: “Niet de beste voortzetting gekozen. Toch weer een leuk partijtje, Willem. Gefeliciteerd”!Ja, was beetje gekke pot, je stond goed, maar deed wat rare zetten waardoor ik profiteerde“… en dan: “Gefeliciteerd Sergei. Ik blunderde met h5, had eerst f4 willen spelen om daarna tot h5 te komen. maar vergat om f4 te spelen. Verloor daarna eigenlijk kansloos

ronde 1; Jan – Marcel, Jan Willem – Rob, Willem – Ton en Sergei – Douwe

In de partij tussen Rob en Willem in de tweede ronde offerde wit een stuk tegen twee pionnen en de aanval. Rob verklaarde later “grapje dat niet werkte” “Had het gezien, anders was het een mooie oplossing“. “Kon niet anders, met het paard te ver naar voren was echt teveel”… In de partij Ton tegen Jan gebeurde er veel waarbij wit zuchtte van: “PPFffffff, was de eindstelling nog wel gewonnen”?Verdorie, het is vandaag de tijd. Nu was de stelling gewonnen voor mij” aldus de Jan. Rob: “Denk wel dat je beter stond, b5 eerder was goed…, denk ik”… Waarop de zwartspeler aangaf; “e2 schaak, dan loper schaak en ik promoveer op tijd”. “Mooi eindspelletje, instructief, dus Douwe”.. Waarop die reageerde met “Had het eindspel al genoteerd Rob“. Ook de andere deelnemers waren lovend over die partij, die vol spanning zat tot het einde aan toe. Het eindspel zal in onze rubriek “Eindspel en meer” zeker aan de orde komen, evenals die mooie zet van Jan Willem in het eindspel tegen Rob.

ronde 2; Rob-Willem en Ton-Jan, ronde 4; Jan Willem-Willem en Marcel-Douwe

In de derde ronde een mooie overwinning van Willem tegen Marcel; Douwe die – na zijn eerste bye in deze wedstrijdserie – Marcelis versloeg in zijn gekenmerkte eigen spel; terwijl Jan Willem Ton versloeg “in een partij die spannend was tot het einde toe” aldus de winnaar. Ook Sergei deed weer goed mee, hij versloeg nu Rob. In de vierde ronde waren er ook weer een aantal heel interessante partijen te zien. Zo vergaloppeerde Douwe zich toen hij d5 op 1 Pc3 wilde spelen; toen de zet was voltooid bleek dat hij niet d5, maar e5(!) had gespeeld…. Marcel wilde gelijk zijn bekende stormloop houden, echter dat wist zwart te verhinderen, gaf een “vergiftigde pion” weg en kreeg daarvoor een mooi cadeau terug; een paard. Ook de partijen tussen Ton en Marcelis hebben altijd weer mooie strijd en spanning in zich. Na een “goeie partij, Marcelis, succes”!, en een “Fijne partij Ton ook succes gewenst op een mooie partij”, lees je verder “Marcelis, je overspeelt mij. Nou afmaken met 5 punten meer! En dan vanuit de “tribune” “Hup Marcelis”... Het was “Marcelis, deze had je echt kunnen en dus moeten winnen”. “Ik geef de loper weg die stond helemaal niet goed , en ja dan geef ik gewoon de partij weg. Gefeliciteerd Ton”.Ik denk dat in ieder geval a5 niet goed was. Beter was om dan met Pd6 die f-pion te blijven verdedigen. Als wit die a-pion neemt ga jij rennen met jouw c-pion”.., aldus Douwe. De partij Jan Willem tegen Willem was ook meer dan de moeite waard om te zien en ook de situatie te bekijken zo rond de 18e zet. “Dat was de kat op het spek binden😀. Gefeliciteerd. “Dxh2 was iets too much denk ik, willem… toen kreeg ik wel veel lijnen en tempi. Leuke pot hoor”.Ja, dacht ik ook, maar kon het niet laten. Zo van: bewijs het maar”. Wij konden dan ook volop genieten van deze partij, waarbij er van alles kon gebeuren, maar soms niet plaatsvond…

ronde 4; Ton-Marcelis, ronde 5; Marcelis-Rob, Willem-Jan en Douwe-Jan Willem

Round 5 started: De laatste ronde, en dat geeft de hoop op een felle strijd, want er zijn nu nog drie kanshebbers om deze rapidwedstrijd te winnen waarbij Jan Willem al zeker van is om – eventueel – gedeeld bovenaan te eindigen. “Jaja daar gaan we dan Marcelis, veel plezier, ik ben niet in vorm”.Oké Rob op een mooie partij, succes”. Al snel is één van die topduels al ten einde; Jan wint van Willem na een bizar begin(!) “Gefeliciteerd Jan”.Ja, na die torenruil op de c-lijn moest ik alleen oppassen voor eeuwig schaak”. Maar dat bleek bij het naspelen van die partij nog wel mee te vallen. Maar er kwamen ook nog andere reacties binnen zoals die van Ton; “routinier! vanavond dmmd – mc 1h3 h5 2 g3, that’s the spirit”!Dat dacht ik tegen Marcel ook, maar daar verloor ik met een pion meer”. Aldus Jan. “Was snel saai met al dat geruil. En tegen jou ging het ook diverse keren mis Ton”. “Ruilen om een gewonnen stelling te bereiken vind ik niet saai Willem”.Ja, dat was mooie opening me! Me =mc. Vlak daarop gaf ook Rob zijn partij tegen Marcelis op met de woorden: “Zie je dat ik gelijk had”…Ja dank je wel. Weet je, ik probeer altijd wat tegen de zwaardere jongens en maken ze een foutje dan probeer ik het netjes af te maken”. Intussen had Ton gewonnen van Sergei en kwam nu ook de partij van Douwe tegen Jan Willem tot zijn einde. Het was spannend potje met een fijn slotje, waarbij wit een kwaliteit offerde maar later verzuimde om met Ph3 zwart de duimschroeven aan te draaien.. Na Pe1 gaf wit later aan: “Stom dat ik die dekking van mijn P op gaf, maar het is niet anders. En natuurlijk ook gefeliciteerd met jouw eindoverwinning Jan Willem”! Jan vervolgde nog even met: “Vijf mensen op de tweede plaats met 3 punten”. Dat had nog niet eerder plaatsgevonden. Geeft wel aan hoe hard de strijd die avond is geweest….

 rapid 6-7-2020        
1Jan Willem 11111 5
2Willem 11100 3
3Ton 01011 3
4Jan 00111 3
5Marcel 11001 3
6Douwe 01110 3
7Sergei 10100 2
8Marcelis 10001 2
9Rob 00010 1
10         
          
 1 = niet gespeeld       
 totaal punten 55555 25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 8, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: