Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Eindspel # 21 en meer

Op de uitgelichte afbeelding een overzicht van één der oude schaaktoernooien die wij in de jaren 60 en 70 hebben georganiseerd. Het betreft hier het Enka-gongschaaktoernooi welke in de wintermaanden van dat tijdperk in de kantine van de Enka werd gehouden. Eerst voornamelijk op de vrijdagavonden waarbij men heerlijke taarten kon winnen, later ook op de zaterdagen met andere prijzen.

Maandag 13 juli spelen wij weer rapid met behulp van Lychess. Aanvang 20:00 uur. Degenen die daar aan mee willen doen moeten zich (ruim) voor aanvangstijd op Lyches hebben aangemeld. Via de volgende koppeling gaat men rechtstreeks naar Lychess: https://lichess.org/team/esg-emmen

Tijdens onze laatste rapidwedstrijd gaf men aan dat het eindspel van To tegen Jan wel de moeite waard was voor een “bespreking” in deze rubriek. Vandaar dat ik maar liefst 4 fragmenten heb geplaatst uit die wedstrijd. Deze week mag u er eens naar kijken, volgende week doe ik dat hier. De gele kleuren geven aan wie de laatste zet heeft gedaan.

Ook deze 4 diagramstellingen zijn afkomstig van onze rapidwedstrijden. Ook hier geeft de gele kleuren de laatste zetten aan.

Bij de eerste en tweede diagrammen waren de aan zet zijnde kleuren verwisseld. Als zwart in de eerste diagram aan zet geweest zou zijn zou de winst met 1.. Kc6 snel binnen zijn. Zowel na Ke3 als na Kf5 is Pc5 gevolgd door Ld5 een goede keus. De d-pion wordt daardoor vastgelegd terwijl wit met de opstoot van zijn b-pion kan gaan beginnen. Echter wit is aan zet en die kan nu ineens ook winnen. Na 1 Txd7 Pc5+ 2 Kf5! Pxd7 3 e6 kan zwart die pion niet meer afstoppen.

Als wit in de tweede diagram aan zet zou zijn is het na 1 b6 Kd6 2 Kd3 Kc5 3 a5 f4!! remise. Wit moet 4 Kxd4 spelen waarna zwart f3 speelt en dan is de witte K ook gebonden aan die pion en is het remise. Echter, als pion op f4 geslagen wordt dan zijn de d- en g-pionnen beslissend en promoveert één van die pionnen eerder dan de f-pion. Dat zelfde geld ook als wit eerst 1 a5 of 1 Ke2 Echter na 1 Kd3 f4! 2 gxf4+ Kd5! 3 b6! g3 4 b7 g2 5 b8D g1D. In dat dame-eindspel is het nog heel erg lastig om de winst te kunnen vinden. Maar zwart is hier echter aan zet en die speelt nu gelijk 1.. f4!! 2 gxf4 Kd6!! De b-pion van wit staat evenals de zwarte pionnen 3 zetten van promotie verwijderd en kan zwart die pion nu eventueel opvangen. Zwart staat hier dan ook gewonnen omdat 3.. g3 gaat komen en indien de witte K naar die pion toe loopt de d-pion gaat lopen.. Dat zelfde kan wit ook doen, maar buiten de eerder genoemde b pion staan alle witte pionnen verder van de promotievelden dan die van zwart.

In de derde diagramstelling speelt wit 1 b8D+. Na Lxb8 dan 2 Kb7! Indien zwart nu 2.. g3 speelt volgt 3 Lxg3 Lxg3 4 a7 f2 a8D f1D Da6+ en wint de zwarte dame. Ook na 2.. Ka5 verliest zwart: 3 Lh4! Kb5 4 Le1! Nu moet zwart of pion a6 loslaten of zijn loper spelen waardoor de a-pion door loopt of bovenstaande variant met g3 spelen. In alle gevallen wint wit dan.

In de laatste diagram speelt wit: 1 Ta8+ Kg7 2 Txh8! Kxh8 3 Kf7 wint, na 3.. Pf6 door 4 Kxf6 K g8 5 Ke7 en na 3.. Pg5 middels 4 fxg5 Kh7 4 g6+ terwijl ook na 3.. Pf8 4 Kxf8 wit wint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juli 12, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: