Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Chess960 voor Marc “Hoogeveen” Snuverink

Schaak 960 of Chess960, ook wel Fischer Random Chess

Woensdag stelde Jan Willem voor om ’s avonds nog een toernooitje te spelen hetgeen door een aantal leden van harte werd toegejuicht. Besloten werd op Chess960 te gaan spelen. Chess 96) zult u denken? Jawel, deze variant op het schaakspel is bedacht door de toenmalige wereldkampioen Bobby Fischer en werd toen ook wel Fischer Random Chess genoemd. De pionnen worden aan beide zijden op dezelfde manier geplaatst als bij het gewone schaken, namelijk op de tweede en de zevende rij. Ook blijven de zetmogelijkheden van de stukken onveranderd. De plaatsing van de schaakstukken is echter geheel anders. De stukken van zwart worden gespiegeld aan die van wit en in dezelfde volgorde neergezet. Bij de opstelling geldt dat er altijd een toren links en de andere toren rechts van de koning staat. Bij het juist toepassen van die regels zijn er 960 verschillende beginopstellingen mogelijk, vandaar de naam Schaak 960.
Bij Schaak 960 mag je – evenals in een partij met de gewone opstelling – ook rokeren, waarbij de koning en de toren wel op de traditionele plekken terecht moet komen wanneer het rokeren wordt uitgevoerd is: Kg1-Tf1 of Kc1-Td1 en voor zwart Kg8-Tf8 of Kc8-Td8. De voorwaarden voor de rokade is het zelfde als in een gewone partij.
ches960 beginopstelling
Merk op dat soms alleen de koning of alleen de toren kan worden verplaatst om tot een rokade te komen. Het is zelfs mogelijk dat koning en toren van plaats wisselen en dan is de rokade reeds bij de eerste zet mogelijk. Zo is het in deze startopstelling voor beide partijen al op de eerste zet mogelijk om te rokeren. De koningen tikken even de torens op g1 resp. g8 aan en de 0-0 wordt voltooid. Voor de lange rokades moeten eerst de paarden en de dame van de onderste resp. de bovenste rij verwijderd zijn; dan kan de K de toren aantikken die op b1 resp. b8 staan waarna de rokade automatisch volbracht wordt.
Marc Snuverink die onder de naam “Hoogeveen” speelde werd met overmacht de winnaar; hij scoorde maar liefst 5 punten meer dan de nummers 2 (schaakjan) en 3 (brinkyjw) samen en behaalde ook nog eens 2 punten meer dan de nummers 4-7 samen. Daarnaast speelde de winnaar ook nog eens de meeste partijen; 1 meer dan schaakjan en 3 partijen meer dan brinkyjw. Zo kwam mobychess en Marcelis resp. tot 11 en 10 partijen.
Screenshot_2020-10-22 21 okt chess960 Arena Chess960 5+3 rated #NB69H08s(1)

Voor het naspelen van de partijen ga dan naar Lichess.org en klik op de naam van de speler waarvan u een partij wilt bekijken. Aan de rechterzijde ziet u de gespeelde partijen staan. Als u vervolgens met de muis over de namen/resultaten gaat ziet u de slotstellingen verschijnen. Klik daarop en de partij komt te voorschijn.
Maandag spelen wij de vierde ronde in onze rapidcyclus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 22, 2020 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: