Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Partijverslag ronde 4 interne competitie ESG (2021-2022): Hans – Arjen

 Tijdens de ALV en later nogmaals via Almar kwam het verzoek naar de leden toe om af en toe eens een stukje te schrijven over een partij of een andere schaakervaring. Nu wil het geval, dat ik op maandag 11 oktober jongstleden een naar mijn mening hele aardige partij speelde tegen Hans, waarbij ik het gevoel had constant wat beter te staan, maar die echter in een geweldige anticlimax eindigde door een misser van jewelste. Daarvoor hadden we beide weliswaar ook al wat kansjes gemist en mogelijkheden weggegeven, maar het einde was veel te gehaast (en daardoor veel te onjuist) gespeeld en direct beslissend:
1. d4 – Pf6
2.
c4 – c5

 Meestal kies ik op zet 2 voor óf het Boedapest-gambiet (e5) óf de Nimzo-indische verdediging (e6). Op zondagavond had ik echter de Benoni weer eens bekeken en besloot hier (pas voor de 2e keer achter het bord na een lang geleden mislukt avontuur tegen Jan Reinink) mijn geluk weer eens mee te beproeven.

 3.  d5  – e6
.4.
Lg5 – d6
 5. Pc3  – Le7

Tot en met zet 5 was het allemaal met zetverwisseling al eens op het bord gekomen bij Parr vs. Lane (1982) en Ivanisevic vs. Nyzhnyk (2011). De witspeler vervolgde hier steeds met dxe6, Hans komt met het ‘nieuwtje’ Pf3. Toch nog eens vragen of dat een fout of een bewust pionoffer was:

 6. Pf3   – Pxd5
.7.
Lxe7 – Pxe7 

 8. e4 a6 (vanwege zorgen om een mogelijk Pb5 en mijn zwakke pion op d6)
 9. Ld3   – 0-0
10.
Dc2  – f5

 Enigszins bevreesd vanwege de batterij van dame en loper gericht op mijn koningsvleugel speelde ik hier f5, maar dat was wellicht niet nodig, omdat de dame achter de loper staat in plaats van ervoor en het gevaar daardoor minder is.

11. 0-0-0 – Dc7
12.
h4     –  Pbc6 (met de bedoeling Pb4 om daarna de loper op d3 af te ruilen)
13. b3     –  Pb4 (ik had op 11 a3 gerekend, maar nu kan ik mijn idee uitvoeren)
14. Db2  – Pxd3+
15.
Txd3 – Ld7

Weliswaar voltooi ik mijn ontwikkeling nu door mijn torens te verbinden, maar mijn loper staat hier toch niet helemaal ideaal. De zware stukken van wit zijn onderweg naar de d-lijn.

16. Thd1 – fxe4
17.
Txd6 – exf3
18.
g3      – Tad8

 g3 van wit was wellicht niet goed, het antwoord van mij (Tad8) was dat zeker niet. Een beter idee was het wegspelen van mijn loper, want nu volgt na triplering van de zware stukken van wit sowieso onvermijdelijk teruggeven van materiaal.

19. Dd2  –  Da5

 Da5 om het direct twee keer slaan op d7 te voorkomen, omdat het paard op c3 dan in staat. Wit pareert echter rustig, waardoor het probleem voor zwart blijft bestaan en Da5 dus eigenlijk gewoon slecht was.

20. Kb2  – Pc6
21.
Txd7 – Pd4

 Het paard springt onbevreesd en zo snel als het kan tussen de zware stukken om de coördinatie daartussen te verbreken.

 22. Txb7

 En wit vervolgt niet op de beste manier, beter was bijvoorbeeld het slaan op d8.

arjen

Op dit punt van de partij had ik me wat langer tijd moeten gunnen, ik had nog genoeg tijd op de klok. Ik was er te snel van overtuigd dat meerdere paardzetten nu wel goed waren. Wellicht gedreven door de hongerige blik van mijn paard dirigeerde ik het beest naar b3 en hoorde vrij vlot na het slaan van de pion mijn koning een vreselijke kreet uitslaan: hij had de triomfantelijke blik ik de ogen van hare majesteit van het vijandelijke kamp al gezien.  Mijn paard en dame staan hopeloos buitenspel en het vervolg laat zich raden. Veel beter en winnend was Pe2, waarna onder andere de tekstzet van wit niet kan vanwege de dubbele aanval op c3. 

22. …      – Pxb3 ??
23.
Dg5

 En daar heb je de narigheid, mat in een paar zetten is niet meer te voorkomen en ik feliciteer Hans.  Wat mij nog restte was de gedachte, die mijn tegenstander graag en vaak mondeling uit: “Ik had kunnen winnen..” (ja, zelfs ‘moeten’ winnen, maar dat is het wrede en tevens mooie aan de schaaksport (het schaakspel?): één belabberde zet en alles kan verloren zijn.

Hopelijk krijgt dit verslag een vervolg in de vorm van een bijdrage van een ander clublid.
Een stukje schrijven is leuk werk en je kunt je clubgenoten laten meegenieten van meesterlijke zetten of, zoals in dit geval geval, amateuristische blunders.
Arjen.

3 reacties op “

 1. Sergei
  oktober 13, 2021

  Goede analyse van het spel Arjen.Wat fouten betreft, doet iedereen het, want van fouten leren we.

 2. Erik
  oktober 13, 2021

  Leuk verslag Arjen. Heb je wel eens overwogen het Benko-gambiet te spelen? Pion b7-b5 op de 3e zet. Levert ook leuke partijen op. Goed gespeeld al was Pb3 idd een lelijke uitglijder. Leue partij. Groet van Erik.

  • pennywise666
   oktober 13, 2021

   Benko/Wolga-gambiet had ik zondagavond inderdaad nog even overwogen om verder naar te kijken, maar besloot het toch maar iets ‘veiliger’ te houden. Maar wellicht iets voor een volgende keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 13, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: