Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Update 7 Toernooi Hoogeveen

Het toernooi in Hoogeveen is nu bezig.

In de achtste en laatste ronde van de Amateurs bij het toernooi in Hoogeveen heeft Arjen zijn toernooi afgesloten met een remise. In onderstaande stelling was de vraag of je het paard af zou ruilen of piona5 zou nemen ten koste van pion op b5. Arjen koos voor het laatste. Verloor hij vroeger bijna altijd dit soort stellingen. In dit toernooi verloor hij deze niet meer. Een grote vooruitgang dus. In totaal scoorde Arjen drie nullen en vier remises tegen spelers boven de 1600 (KNSB-rating). De winstpartij was tegen een ratingloze

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, schaken, buitenshuis en binnen

Hans had zijn toernooi niet. Verloor te veel door grote en kleine blunders. Twee remises, één overwinning en vijf nederlagen komen wel ongeveer overeen met zijn rating. Maar je verliest natuurlijk niet graag door slechte zetten, terwijl je op dat moment nog goed staat. Volgend jaar maar in de middaggroep Hans. Kun je in ieder geval uitgeslapen aan je partij beginnen.

Evert Hondema had in de laatste ronde nog kans om in de prijzen te vallen. Daarvoor moest hij dan wel winnen van de als eerste geplaatste Peter Holscher. Dat heeft er niet ingezeten, maar remise leek mij logisch. In tijdnood (?) werd Evert echter verrast door de zet Td1 en verloor hij toch nog. Toch was Evert tevreden. Na 1,5 jaar niet geschaakt te hebben viel het hem toch mee. Dat komt dus van zelf weer goed.

In de zevende ronde speelde Arjen een goede remise tegen de jeugdspeelster Lauri Maris. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met een pion minder. De tegenstandster had misschien op winst kunnen spelen, maar dan liep ze zelf ook risico. Wat Arjen dit keer goed deed was niet geforceerd op aktiviteit te spelen. Niks doen was in deze stelling nodig en dat deed hij goed. Hans kwam ook in een eindspel terecht die in remise zou eindigen. Helaas gebeurde dat niet omdat Hans een belangrijke pion weggaf. Belangrijk? Nou ja alle pionnen zijn in het eindspel belangrijk. Evert Hondema won zijn partij tegen Hette van Popta. Hij komt daarmee op 5 punten en samen met 5 anderen op de gedeelde vierde plaats. De twee koplopers hebben 6 punten. Om voor een prijs in aanmerking te komen moet Evert een zware horde nemen. Namelijk de als eerste geplaatste Peter Holscher (2057) die 5,5 punt heeft. Arjen mag tegen Florian Molanus (1651) en Hans tegen Michiel van der Linden (1425)

Al weer de zesde ronde. Arjen speelde tegen toernooitijger Tony Westerman een knappe remise. Met wat meer ervaring en kennis van het eindspel had hij waarschijnlijk nog wel proberen te winnen. Volgens Jan van Os had hij het zonder risico kunnen proberen. Een paardeneindspel met een pionnetje meer kun je blijven uitmelken. Arjen was tevreden met remise en terecht. Als je geen winstplan hebt dan is remise tegen een sterkere speler goed.

Hans gaf een stuk en daarmee de partij weg. Evert won van Hoogevener Bert Janmaat die als hij wil zeer goed kan schaken. Evert schuift daardoor op naar bord 4 en mag Hette van Popta bestrijden. Hans mag tegen de tegenstander van Arjen vandaag. Arjen mag tegen een jeugdspeelster Lauri Maris.

In de vijfde ronde haalden we de maximale score. Arjen, Hans en Evert wonnen hun partij. Arjen ging nog even langs de rand van de afgrond, maar toen de jeugdspeler Lb6 niet zag maar pionnen ging ruilen maakte Arjen het goed af. Hans speelde ook tegen een jeugdspeler en hij was zeer tevreden over zijn partij

Kan een afbeelding zijn van schaken en buitenshuis
Hier had de tegenstander van Arjen Lb6 kunnen spelen ipv bxc6

In de vierde ronde had ik een rustdag. De spelers niet. Arjen verloor van Annelies van den Heuvel terwijl Hans een remise speelde tegen Jan Spoelstra. Evert speelde remise tegen Jael Wierenga een jeugdspeler uit Assen. Op de site staat er een rating van 1491 achter zijn naam. Dat is zijn Fide-rating. Zijn KNSB-rating is intussen al 1709 en in de praktijk nog een stukje hoger.

En waar gebruik ik mijn rustdag voor. Juist de was en de vaat opruimen, boodschappen doen en via het Twitch kanaal van de schaakbond volgen van de partijen. En natuurlijk mailtjes beantwoorden. Mijn telefoon staat op stil en dan merk je niet dat ze je wat rondsturen.

In de derde ronde hebben Hans en Arjen de kans gemist om een overwinning te boeken. Hans kwam tegen een indische jeugdspeler beter te staan. Hij won één pion, nog een pion en toen lette hij niet op. Een bekende fout bij schakers. Je keurt een zet af (in dit geval Dd4) en gaat op zoek naar een goede zet. En dan speel je in een opwelling toch die zet (in dit geval dus Dd4). En dat kostte meteen een stuk. Hans had nog de mogelijkheden om door te spelen, maar balend stelde hij remise voor, wat in dank werd aangenomen. Arjen heeft in de eerste ronde verrassend remise gespeeld tegen een veel sterkere speler. Het gevolg is echter dat hij daardoor steeds sterke tegenstanders krijgt. Achtereenvolgens: 1718, 1725, 1674 en morgen ook weer 1674 (Annelies van den Heuvel). Vandaag was het Andre van de Laar de tegenstander. Eerst wou Arjen er niet over praten maar later op de middag kon het moeizaam. Heel lang stond Arjen namelijk goed tot gewonnen. Eén moment van niet opletten kostte de dame en dan baal je natuurlijk verschrikkelijk. Arjen zal de partij nog bespreken op Facebook.

Evert verloor vandaag en zal morgen tegen Jael Wierenga op moeten passen dat hij niet ijzer met handen gaat breken. De rating van Jael is namelijk veel te laag. En hij is ingespeeld met een NK-jeugd.

https://www.flickr.com/photos/harrygielen/51601818221/in/album-72157720032114693/

In de tweede ronde verloor Hans. Hij heeft nu een nieuwe bril. Of dat dat de reden voor het verlies was of dat het betekent dat hij morgen nu wel alles gaat zien is me nog niet duidelijk. Arjen mocht5 tegen Bert Janmaat van Hoogeveen en die bleek een maatje te groot. Het ging lang gelijk op. In tijdnood kwamen er foutjes en daar werd van geprofiteerd. Evert speelde tegen een talentvolle jeugdspeler (Sander Wage) en dat werd remise.

Morgen mag Hans tegen de ratingloze Parag Shah. Arjen mag tegen Andre van der Laar ()1674) en Evert mag tegen Rick Kompaan (1718)

Op zaterdag begonnen de amateurs van de ochtendgroep met hun partijen. Van ESG doen er twee leden mee. Hans speelde naar eigen zeggen nog te slapen en zag daardoor niet veel. Hij verloor kansloos van de sterke Asser jeugdspeler Leon Niemeijer. Arjan was deze ochtend het langste bezig en mocht een zeer verdienstelijk remise bijschrijven tegen Henk Burg (1718).

Hans was na zijn uitslapen tegen Leon weer pienter en zag in de analyse van de partij van Arjen veel mogelijkheden voor de tegenstander van Arjen. In de foto een analysestelling. Hans stelde Lf1-h3 voor ipv het gespeelde Lf1-d3. Beide spelers hadden op dat moment minder dan 4 minuten.

Evert Hondema is weliswaar geen lid meer, maar we houden zijn prestaties nog steeds bij. Evert is nu derdes geplaatst en begon het toernooi met een overwinning op Theo van der Pol (1548),

Ik noteer de ratings wel, maar het is natuurlijk de vraag hoe betrouwbaar die zijn na anderhalf jaar geen bordspelen. De een heeft veel geschaakt via internet, anderen zijn naar het buitenland uitgeweken, een enkele is ijverig gaan studeren op schaakgebied en velen hebben anderhalf jaar niets of zeer weinig aan het schaken gedaan. Kortom ze zeggen weinig over de krachtsverschillen op dit moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 16, 2021 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: