Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

NOSBO-wedstrijd Hoogeveen 2 – ESG 3, klasse 2B, 8 februari 2022

NOSBO-wedstrijd Hoogeveen 2 – ESG 3, klasse 2B, 8 februari 2022

Na een zeer lange tijd waarin het spelen van NOSBO-wedstrijden (uiteraard vanwege de Corona-pandemie) onmogelijk was gebleken, mochten we op 8 februari 2022 j.l. eindelijk weer de degens kruisen met een andere vereniging. In het pre-Coronatijdperk hadden we onze laatste NOSBO-wedstrijd uit tegen Hoogeveen 2 gespeeld en het toeval wou, dat we deze tegenstander ook nu weer troffen, zij het dat we nu 4 tegen 4 speelden en destijds 6 tegen 6.

Na een gemeenschappelijke en indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van Hoogeveen 2-speler Tino Jonker werden de 4 partijen gestart.

Van de partijen van Flip en Hans heb ik slechts zijdelings wat meegekregen door zittende achter bord 3 af en toe wat blikken naar links en rechts te werpen op bord 4 (Flip) en bord 2 (Hans).

Bij Flip waren al vrij vroeg in de partij veel stukken van het bord verdwenen en zag ik op een gegeven moment met enige vrees, dat Flip in een toreneindspel was beland, waarbij zijn tegenstander een pionnetje extra had bemachtigd, die tevens het predikaat ‘vrijpion’ had.

Ik hoorde Flip remise aanbieden, wat afgeslagen werd door zijn tegenstander. Enkele zetten later werd een tweede remiseaanbod van Flip wel aangenomen. Het bleek dat de ESG’er eeuwig schaak kon afdwingen, waarna beide heren genoegen moesten nemen met een remise.(red: zie bovenstaande foto)

Hans toverde een onvervalste ‘Hans Hut’-partij op het bord, hetgeen inhoudt dat er een en ander geofferd wordt. Dat kan soms desastreus aflopen voor de ESG’er, maar zo niet deze avond. Toen ik op een gegeven moment een blik wierp op zijn stelling, bleek Hans tegen Jan Peek een beslissend voordeel van maar liefst twee lopers gekregen te hebben en niet veel later was de eerste ESG-overwinning dan ook een feit. Daar moest wat geniaals gebeurd zijn (of iets heel slechts van de kant van Jan). Later op de avond begreep ik dat Hans zijn dame geofferd had, maar hoe hij vervolgens zo gewonnen kwam te staan is mij niet helemaal duidelijk geworden. Wellicht dat Hans zijn partij wil delen op de site, zodat een en ander duidelijk wordt.

Mijn eigen partij tegen Sander Benjamins ging heel lang gelijk op nadat ik in de opening weer eens het Londen-system van stal had gehaald (pionnen op c3,d4,e3, paarden op d2 en f3 en lopers op f4 en d3). Na enig gemanoeuvreer en niet al te gewaagd spel van beide kanten werden uiteindelijk toch alle lichte stukken geruild en ging Sander uiteindelijk als eerste in de fout, waardoor ik een prettige stelling kreeg met enige druk op zijn koning. Na een fout van mijn kant (ik heb in onderstaande stelling zojuist e5 gespeeld (met als reden dat ik geen open e-lijn richting mijn koning wilde creëren) in plaats van het veel betere pionwinnende exf5) had mijn tegenstander weer een remisestelling kunnen bereiken met Tf8, maar speelde hij Tg8?, waardoor er een gedwongen mat in 5 zetten mogelijk werd en gelukkig zag ik deze matcombinatie (u ook?: de eerste zet is door AnalyzeThis al verklapt). In plaats van op te geven stond Sander mij uiteindelijk toe hem ook daadwerkelijk mat te zetten.

Zo werd het 2,5-0,5 in ons voordeel en konden we met ons drieën, met de winst op zak, kijken hoe de partij van Sebo ging eindigen. Sebo was 2 pionnen achterop geraakt en zijn koning stond behoorlijk open en bloot op het bord. In wederzijdse tijdnood (de Hoogevener had nog ongeveer een halve minuut, Sebo een minuut of 2 meer) stuurde Sebo zijn torens richting de koning van Jeroen, maar die had de verdediging rond zijn koning prima op orde en dreigde daarnaast altijd nog met een tegenaanval tegen de monarch van Sebo. Winst zat er niet in en Sebo bood daarop remise aan, dat, waarschijnlijk mede ingegeven door de tijdnood en foutjes die dan makkelijk gemaakt kunnen worden, na een kleine aarzeling door de Hoogevener werd aangenomen.

Daarmee werd een keurige 3-1 overwinning geboekt, terwijl op een drietal borden toch een licht ratingoverwicht voor de Hoogeveners aanwezig was:

Bord 1: (zwart) Jeroen Fieten (1508) – (wit) Sebo Detmers (1456) 1/2 – 1/2

Bord 2: (wit) Jan Peek (1446) – (zwart) Hans Hut (1369) 0 – 1

Bord 3: (zwart) Sander Benjamins (1432) – (wit) Arjen Meijeringh (1404) 0 – 1

Bord 4: (wit) Joshua de Weerd (1104) – (zwart) Flip Werter (1385) 1/2 -1/2

Hopelijk zullen we dit goede begin een passend vervolg weten te geven in de resterende wedstrijden.

Eén reactie op “NOSBO-wedstrijd Hoogeveen 2 – ESG 3, klasse 2B, 8 februari 2022

  1. pennywise666
    februari 9, 2022

    Het eeuwig schaak kunnen geven van Flip klopt dus niet, dat heb ik achteraf verkeerd begrepen van Flip. Maar de stelling op de afbeelding (b)lijkt wel een remisestelling te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 9, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: