Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

VERSLAG EXTERNE WEDSTRIJD NOSBO ASSEN 2 vs ESG 2. Vrijdag 11 februari 2022.

VERSLAG EXTERNE WEDSTRIJD NOSBO ASSEN 2 vs ESG 2. Vrijdag 11 februari 2022.

ESG 2 heeft vrijdag 11 februari jl. een goed resultaat behaald tegen het sterker geachte ASSEN 2.

Op de heenweg werd o.a. nog het toch behoorlijke ratingverschil besproken. Gemiddelde rating Assen 1666, gemiddelde rating ESG 1489. Toch 177 punten.

Een 3-3 gelijkspel mag als een goede teamprestatie worden beschouwd.

Omdat ondergetekende zelf een partij moest spelen op bord 6 , kan hij maar een beknopte analyse geven van de overig borden. Ik heb af en toe toch even een ronde langs mijn medespelers gemaakt.

Het kan zijn dat de spelers van die borden zich niet helemaal herkennen in de situatie zoals ik die heb waargenomen.

Opvallend was dat Almar snel was uitgespeeld. Hij deed een verkeerde zet, waarbij hij tot opgave gedwongen werd. Hij moest op bord 2 aantreden tegen Abedin Heij , die ik op bord 1 had verwacht.

Vanzelfsprekend baalde Almar ook behoorlijk van de snelle partij, gelukkig kan hij zich aanstaande maandag al revancheren tegen de volgende tegenstander. (Valthermond 1 vs ESG 2).

Hans, die kort geleden nog een mooie overwinning boekte op dhr. Peek (Hoogeveen 2) speelde op bord 1 tegen een jeugdige opponent en verloor onnodig een pion in de openingsfase, en bleef daar last van houden. Hij kon daarna geen grip op zijn tegenstander krijgen en volgens eigen zeggen geen plan meer bedenken om het z’n tegenstander ook maar enigszins lastig te maken.

Op bord 3 was (reservespeler) Arvid bezig aan een goede partij tegen een zeer ervaren schaker, met een rating van 1705! Hoewel deze tegenstander in tijdnood kwam, legde Arvid hem het vuur na aan de schenen en haalde 1 punt voor het tweede en een behoorlijk aantal ratingpunten voor hemzelf binnen. Klasse!

Sergei, die behoorlijk in vorm is ,behaalde een overwinning op de altijd lastige Qatina Waheeb.

Omdat Sergei ook in de KNSB speelt, kreeg hij van de teamleider vooraf wel de boodschap om ook in het tweede “gewoon” te winnen!. En dat deed hij. Hij rolde vakkundig zijn tegenstander op.

Arjen speelde zoals iedereen ook tegen een tegenstander met een behoorlijk hogere rating.

Ik zag dat er een in mijn ogen lastig, eindspel ontstond. Allebei een aantal pionnen en een paard.

Door een lastig eindspel en zijn beperkte speeltijd, verloor Arjen uiteindelijk. Toch bleek hij op een gegeven moment reële winstkansen te hebben. Maar dan moet hij het nog wel op de juiste manier uitspelen. (Zie analyse Arjen).

analyse Arjen: in onderstaande stelling heeft mijn tegenstander net Dd7? gespeeld:

Hier was Df5! een fraaie zet geweest. De dame kan niet genomen worden, omdat het dan na twee keer slaan op e8 mat is. Op de volgende zet wint wit pion d5 en krijgt een prachtige stelling met een vrijpion. Helaas speelde ik in enige tijdnood het veel mindere Kf1 en verloor uiteindelijk het eindspel toen er alleen nog pionnen en 2 paarden over waren.

Raymond was op bord 6 nog bezig waarbij de stand 3-2 was.

Dus winst noodzakelijk. Zijn partij ging gelijk op, waarbij zowel zijn tegenstander als hijzelf op een gegeven moment aanvallender gingen spelen, en in dit geval Raymond ondanks een heel aanvallend slotoffensief van Jacob Dijkstra aan het langste eind trok. Hijzelf dacht dat hij het onderspit moest delven maar volgens de analytici stonden al zijn stukken goed opgesteld. En Jacob gaf onnodig een paard weg, waardoor de overwinning toch wat gemakkelijker werd. Dus 3-3.

Jan was er ook, met camera. Misschien dat Jan nog wat partijen heeft gezien en eventueel wat aanvullingen kan geven.

Aanvulling van Jan: Arvid heeft geweldig gespeeld tegen good old Wout Knol (91 al weer). Die speelde wat passief en toen Arvid kon breken was het snel uit doordat Arvid een toren won. Er werd nog even doorgespeeld maar Arvid liet de oude vos niet meer ontsnappen. Puike partij van Arvid.

Aanstaande maandag, 14 februari: Valthermond 1 vs ESG 2 . Aanvang : 19.45 te Valthe.

Eén reactie op “VERSLAG EXTERNE WEDSTRIJD NOSBO ASSEN 2 vs ESG 2. Vrijdag 11 februari 2022.

  1. Erik Sluter
    februari 14, 2022

    Goed gedaan heren!! Sjappoo. Zo zie je maar weer, niet laten intimideren door ratingverschillen. Rating betekent helemaal niets in dit soort wedstrijden. Gewoon lekker spelen en dan komt het wel goed. Nogmaals, goed gedaan!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op februari 12, 2022 door in Externe Competitie 2e Team en getagd als , , , .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: