Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG blijft winnen

Zaterdagmiddag mochten we naar Friesland. Onna ligt vlak bij Steenwijk een paar honderd meter van de grens met Drenthe. Het i het thuishonk van de schaakclub Tjonger Aa Linde, genoemd naar de drie riviertjes in dit gebied. Eigenlijk is het geen schaakclub. Spelers van diverse schaakclubs die niet in de KNSB spelen hebben samen combinatie teams gevormd. Daar die samenwerking kunnen ze twee teams vormen.

We hebben tot nu toe drie keer tegen ze gespeeld en drie keer mochten we naar Onna. Het wordt tijd dat ze eens bij ons komen schaken. De resultaten waren tot zaterdag niet geweldig. Dikke nederlagen, vooral doordat zij op de onderste borden sterke spelers hebben. Dit jaar hebben we echter Herman en Jan Willem er bij. En dat merkten we zaterdag.

Jan Willem zorgde voor het eerste punt. Zijn pionnen opstoot op de koningsvleugel was veel gevaarlijker dan die van zijn tegenstander op de damevleugel. Die liepen zich vast terwijl die van Jan Willem de koningsstelling van zijn tegenstander opblies.

Daarna was het tijd voor TAL. Sergei was slecht uit de opening gekomen en bleef met een kapotte pionnenstructuur en een koning in het midden zitten. En ik zag geen tegenkansen. Dan is het wachten op waar de tegenstander de winst gaat binnenhalen. De tegenstander maakte geen fout en wist een winstweg te vinden.

Ook invaller Arjen verloor. Gezien het krachtsverschil niet verrassend, maar heel lang bleef hij goed weerwerk bieden. Pas in het eindspel wist de tegenstander de winst zeker te stellen dankzij een opgerukte pion. (2-1)

Bastiaan speelde vervolgens remise tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Ik vond dat hij lang beter stond mede doordat hij het initiatief bleef houden. De tegenstander wist echter de stelling goed vast te zetten waardoor remise het enige mogelijke resultaat was. (2,5-1,5)

Jan zorgde vervolgens dat het weer gelijk werd. De tegenstander (met wit) kwam heel vroeg met g4. Iets te vroeg wellicht. Het zag er mooi en gevaarlijk uit alleen een vervolg was lastig. Jan Couterde op de damevleugel en nam brutaal een pion op b2. Neem nooit op b2 zelfs niet als het goed is is een schaakuitdrukking. Maar Jan liet zien dat het soms wel kan. Hij won zelfs een tweede pion en kreeg daardoor drie vrijpionnen op de damevleugel. De tegenstander offerde nog een toren voor tegenkansen, welke Jan counterde door er een kwaliteit van te maken. Na wat nauwkeurig spel konden de pionnen van Jan naar voren en was het afgelopen (2,5-2,5)

Vervolgens won Marcel op een voor hem rustige wijze. Wist langzaam de druk op te voeren en won een pion. Die pion voor bleef staan tot er een dubbele toren eindspel werd bereikt waarbij Marcel een tweede pion won en tegelijkertijd een toren wist te ruilen. Met allebei een toren en a en b-pion met voor Marcel als extra een f en g pion zag de tegenstander het zinloze in. Marcel blijft daardoor op 100% staan.(2,5-3,5)

Douwe tikte het beslissende punt binnen. Stuurde op de damevleugel zijn pionnen naar voren, drukte zijn tegenstander in de verdediging tot dat die geen goede zetten meer had. Vervolgens maakte Douwe het goed af. (2,5-4,5)

Daarna was het wachten of Herman er nog een winstpartij uit kon slepen. Nadere analyse zal het moeten uitwijzen maar de eerste indruk is dat Herman wel het initiatief had en voor het gevoel misschien zou kunnen winnen, maar dat er geen winstweg te vinden was. En derhalve een remise als resultaat. (3-5)

Tjonger Aa Linde 1RatingESG Emmen 1RatingRonde 8
Bavel van, F. (Ferdi)1958Voss, J.H. (Herman)1932½ – ½
Jhirad, N.R. (Nick)1855Brinks, J.W. (Jan Willem)19030 – 1
Urk van, A. (Auke)1892Struik, M. (Marcel)19790 – 1
Abma, K. (Klaas)1799Os van, J.C. (Jan)18730 – 1
Siblesz, J.T. (Tjeerd)1802Többen, D.Y. (Douwe)17870 – 1
Zwaag van der, B.P. (Bas)1791Meijeringh, A. (Arjen)14541 – 0
Velde, J. (Jan)1828Os van, B. (Bastiaan)1688½ – ½
Kesteren van, S.G. (Stef)1793Sarkisyan, S. (Sergei)16431 – 0
Gemiddelde Rating:1847Gemiddelde Rating:17773-5
rating van 1 april 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 2, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: