Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG laat wat liggen

overzicht

Vandaag de negende ronde van de landelijke competitie. De schaakvereniging Schaakwoude 2 kwam op bezoek. Die komen uit Damwoude (Friesland). Het is de derde achtereenvolgend seizoen dat zij bij ons komen. En al die keren wonnen ze van ons. De eerste keren was dat dik verdiend, maar dit keer had er meer voor ons ingezeten. Helaas, dat komt meer voor bij het schaken. Eén verkeerde zet kan alles verpesten. En dat gebeurde veel deze middag.

Ik zelf was als eerste klaar met een overwinning. Ik was al tevreden over mijn stelling toen mijn tegenstander een vorkje vergat. Hij had het natuurlijk al lang gezien, maar toen kon het nog niet. Toen het wel kon was hij met andere plannen bezig. En zoals vaker volgde er twee zetten later nog een foutje en konden de stukken weer in de doos. De tweede achtereenvolgende snelle overwinning na de bekerwinst van gisteravond.

Het duurde een lange tijd voordat de volgende partij eindigde. Wim kon eindelijk weer eens meedoen en maakte er een remise van. Hij had een mooie aanvalsstelling. De tegenstander zat in de verdrukking. De hoop dat het voldoende zou zijn bleek alleen hoop te zijn. Daarom werd er tot remise besloten.

Sergei had een ingewikkelde partij waar de tegenstander zich gedwongen zag middels een dubieuze aanval proberen onder de druk uit te komen. In die fase speelde Sergei niet de beste zetten en verloor een kwaliteit en de tegenstander kreeg een vrije a-pion. Dat was niet te houden. (1,5-1,5)

Toen zag het er nog steeds goed uit. Herman, Jan Willem, Bastiaan en Douwe stonden goed en niemand stond slecht.

Helaas overzag Bastiaan een zet en toen rukten drie vijandelijke pionnen naar de overkant en die hou je met een toren niet tegen. (1,5-2,5)

Marcel (met zwart) kreeg een opening op het bord waarbij wit niet van plan was risico te lopen. Goed ontwikkelen en dan is daarna alleen te winnen als de tegenstander harakiri pleegt. Dat waren beide heren niet van plan waardoor het remise werd. (2-3)

Douwe zag tijdens de partij geen mogelijkheden om te winnen ondanks de kapotte pionnenstructuur van de tegenstander. Sommige toeschouwers geven een torenschaakje als oplossing aan. Dat kan Douwe thuis nog eens bekijken. Zoals het ging kwamen beide spelers niet verder en was remise onontkoombaar. (2,5-3,5)

Herman stond de hele tijd goed. Hij weigerde remise in de veronderstelling dat het te winnen moest zijn. En als Jan Willem niet won moest hij wel winnen. Ook hier werd een eenvoudige zet over het hoofd gezien en daardoor ontstond er een verloren pionneneindspel. (2,5-4,5)

Jan Willem stond intussen gewonnen. Had in een toreneindspel drie pionnen meer dan zijn tegenstander (vier tegen één). Het duurde even voordat alles zo stond dat hij naar de overkant kon. De overwinning kwam geen moment in gevaar. Alleen de wedstrijd duurde daardoor drie kwartier langer. (3,5-4,5)

Kortom een nipte nederlaag waar een kleine overwinning ook mogelijk was geweest.

Persoonlijke uitslagen

ESG Emmen 1RatingSchaakwoude 2RatingRonde 9
Voss, J.H. (Herman)1932Banning, C. (Cees)18760 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem)1903Zagema, J.S. (Jan Sybren)17951 – 0
Struik, M. (Marcel)1979Torensma, C. (Christian)1918½ – ½
Os van, J.C. (Jan)1873Heide van der, H. (Henk)17211 – 0
Többen, D.Y. (Douwe)1787Torensma, J. (Jan)1788½ – ½
Fokkens, W.G. (Wim)1790Drijver, E. (Evert)1806½ – ½
Os van, B. (Bastiaan)1688Houpst, C.H.J. (Christiaan)16940 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei)1643Vroom, B. (Bauke)17720 – 1

Eén reactie op “ESG laat wat liggen

  1. douwe
    april 24, 2022

    Te8+ had gekund en was volgens Stockfish beter dan de door mij gespeelde 13. ..-Lg4, maar wit had daarbij wel tegen kansen en dat vertrouwde ik niet helemaal. Later in de partij had ik op een bepaald moment wel grote druk kunnen uitoefenen op zijn dubbele f-pion en dat had wel een hele mooie stelling voor mij opgeleverd zonder al te veel risico’s. Of dat genoeg geweest zou zijn om te kunnen is altijd lastig; maar ik vond wel jammer dat ik die slag (tijdnood?) had gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 23, 2022 door in Externe Competitie 1e Team en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: