Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Halve finale NOSBO-beker

Bij afwezigheid van onze gebruikelijke teamleider en verslaggever toch nog maar even een beschrijving van de partijen zelf:

Bord 3: Nadat de witte dame van de tegenstander via een korte excursie in de opening weer op het beginveld was teruggekeerd, probeerde Willem van het initiatief gebruik te maken door schaak te geven en vervolgens op de penning te spelen. Toen hij met een pion een cruciaal verdedigend paard aanviel, had de tegenstander echter dreigingen tegen Willems stukken om de boel staande te houden. De witte koning bleek op f2 een stuk veiliger te staan dan de zwarte op e8, en het was nu juist de Sissaan die de druk kon gaan opvoeren en met een beslissende aanval doorsloeg, nog voordat Willem aan rokeren toekwam. 0-1 achter, maar gelukkig koerste het team toen al op winst af.

Bord 1: Zelf kreeg ik als zwart een vroege opstoot met h4 en g5 voor de kiezen. Toen de tegenstander net op een verkeerd moment voor een loperruil ging, kon ik hxg5 spelen. Wegens torens op de h-lijn stond de witte h-pion gepend, en ook de loper op f4 mocht niet terugslaan omdat ik mijn dame ertegen zou kunnen offeren om dan ook nog twee witte torens op te halen. Het gevolg was dat ik tevens de h-pion kon buitmaken. Na een grote afruil kwam een eindspel op het bord met voor elk een paard, maar nog steeds een voorsprong van twee pionnen. Mede dankzij de druk van een vrije h-pion kon ik aan de andere kant een doorbraak forceren en kwam de zwarte koning binnen. 1-1 gelijk.

Bord 4: Sergei kon middels een paardvork op een gepend stuk en een ook hier vroeg opgerukte dame de opponent opzadelen met een geïsoleerde dubbelpion. Er kwam een eindspel op het bord met beiden een paard en evenveel pionnen, waarvan Sergei dankzij die verzwakte structuur twee kon buitmaken; ook hier dus een paardeindspel met twee pionnen meer voor de ESG-kant. Nadat de tegenstander zijn paard offerde, bleven er witte pionnen over op b2 en f2, tegen zwarte pionnen op h3, g4 en h5; witte koning in de buurt van de zwarte pionnen, wit paard en zwarte koning op de vleugel van de b-pion. Sergei wist uitstekend alle valkuilen te omzeilen, speelde dit secuur naar winst, en lukte het om als invaller een zeer fraaie en belangrijke overwinning te scoren. 2-1 voor.

Bord 2: Bij Jan-Willem verliep de opening aan beide kanten een stuk rustiger dan op de andere borden, maar dat maakte het middenspel er niet minder tactisch op. Even moest Jan-Willem nauwkeurig verdedigen, maar nadat de lichte stukken waren geruild en met nog steeds een 0-0 stand op het scorebord bood onze teamgenoot remise aan. De uitslagen op de andere drie borden stonden echter al vrijwel vast, dus een puntendeling hier zou voor Sissa natuurlijk erg ongunstig zijn geweest. Op winst spelen dus, en dat probeerde de tegenspeler door ook alle zware stukken af te ruilen. Helaas voor hem lagen de kansen in het overgebleven pionneneindspel juist bij Jan-Willem, die deze ook wist te realiseren. 3-1 winst.

Verslaggever Marcel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op juni 21, 2022 door in Externe Competitie 1e Team, NOSBO Beker.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: