Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 onderuit tegen Hoogeveen 2 in eerste KNSB-wedstrijd van het seizoen

Door Arjen Meijeringh
Na heel wat jaren van afwezigheid is er dit seizoen eindelijk weer een 2e team van ESG in de KNSB-competitie te vinden. In de 5e klasse, poule B, wachten ons een 7-tal interessante uitdagingen, waarvan de eerste op zaterdag 8 oktober jongstleden plaatsvond tegen buurtgenoot Hoogeveen 2 in Hoogeveen.

Ton was de eerste die een resultaat behaalde en dat was ook niet zo verwonderlijk, omdat hij zijn partij op de dinsdag voor het treffen der beide teams vooruit had gespeeld tegen Leo Spaans. In een moeilijk te duiden stelling werd door Ton een remiseaanbod gedaan, dat door Leo geaccepteerd werd. Via WhatsApp verontschuldigde de ESG-er zich enigszins voor zijn remiseaanbod, maar aangezien StockFish de eindstelling zwaar in het voordeel van de Hoogevener beoordeelde was de beslissing van de Emmenaar uiteindelijk zeer terecht en juist.

Hans speelde tegen Erik Hoveling en daar werden in een vrij vroeg stadium redelijk wat stukken geruild. In de resulterende stelling wist Hans geen winstkansen te vinden en daarmee was de eerste remise van de zaterdag een feit.

Wesley bestreed ex-ESG’er Jan Peek met een Scandinaviër en er kwam een op het oog scherpe stelling op het bord waarbij beide dames onder vuur kwamen te liggen. Toen de rookwolken enigszins opgetrokken waren, bood Jan in een remise-achtig lijkend laat middenspel/vroeg eindspel aan de vrede te tekenen. Wesley had daarvoor een rondje langs de borden gemaakt en gezien dat zowel Arvid, Rob als ook Almar in een hoopvolle stelling waren beland. Na een kort overlegje met ondergetekende, die zoals te doen gebruikelijk te zeer door zijn eigen partij in beslag werd genomen en daardoor zijn taak als teamleider minder goed vervulde, werd besloten het remiseaanbod te accepteren, waarna de stand op 1,5 – 1,5 kwam.

Ikzelf speelde met wit een Reti (Pf3, gevolgd door d5 en c4) tegen Sander Benjamins, maakte wat minder gelukkige keuzes (o.a. een lange rokade in plaats van de betere (maar naar mijn idee onveiliger)  korte variant) en bereikte, nadat Sander een pion had geofferd om aanvalskansen te creëren, een stelling met alle zware stukken en 7 tegen 6 pionnen, waarin ik onder druk stond en weinig aanvallends kon uitrichten. Sander leek de enige te zijn, die voor de winst kon gaan, dus was het remiseaanbod van mijn kant waarschijnlijk wel een verstandig besluit. Omdat de weg naar winstkansen voor zwart moeilijk te vinden was, werd het aanbod geaccepteerd en bleef de stand tussen beide teams in evenwicht.

Daarna ging het plotseling snel bergafwaarts voor de ESG-ers en scoorden de Hoogeveners 3 punten. Arvid had, zoals hierboven al genoemd, een kansrijke positie, maar verwisselde in zijn plan 2 zetten en kwam daarmee een stuk achter te staan tegen Jeroen Bottema, wat niet meer te repareren viel.  Rob had dus goede kansen tegen Theo Witkamp, maar miste helaas een wel heel vervelend schaakje van Theo, waarna het voordeel in de partij naar de thuisspeler ging en Rob even later de koning helaas moest omleggen. Sergei speelde, zo vertelde hij achteraf, een goede partij, maar trof in tegenstander Elez Limani een zeer sterke opponent en moest uiteindelijk ook het onderspit delven.

De laatste partij, die toen nog bezig was, leverde uiteindelijk het enige echte lichtpuntje voor de ESG-spelers op. Almar had een eindspel bereikt met ongelijke lopers, waarbij hij bovendien een pion meer had dan zijn tegenstander Ruud Winkel. Met dat voordeel wist Almar wel raad en zorgde zo voor de 5-3 eindstand in het voordeel van Hoogeveen 2.

Rating
Rating
Spaans, L. (Leo) 1681 Selten, A.W.M. (Ton) 1656 ½ – ½
Winkel, J.R. (Ruud) 1645 Gerbens, A.J. (Almar) 1645 0 – 1
Limani, E.L. (Elez) 1836 Sarkisyan, S. (Sergei) 1604 1 – 0
Witkamp, T.F. (Theo) 1597 Graaff, R.J.J. (Rob) 1596 1 – 0
Bottema, J. (Jeroen) 1537 Slump-Hadderingh, A.A. (Arvid) 0 1 – 0
Hoveling, J.G.H. (Erik) 894 Hut, J.J. (Hans) 1375 ½ – ½
Benjamins, S.J.P. (Sander) 1447 Meijeringh, A. (Arjen) 1429 ½ – ½
Peek, J.C. (Jan) 1374 Tabak, W. (Wesley) 1397 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1501 Gemiddelde Rating: 1529 5-3

ESG had aan de oneven borden wit.
Over een kleine maand – op 5 november – wacht ons de verre uitwedstrijd tegen het Deventer DSG Pallas 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 17, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: