Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Hoogeveen chess update zaterdag 22 oktober

zaterdag 22 oktober

Het zit er weer op. Onder in de tabel kunt u de resultaten zien waarbij ik de opmerking maak dat TPR niet zoveel zegt omdat er veel spelers meededen die geen FIDE-rating hadden. Arjen becommentarieert zijn partij tegen Hans. Niks aan toe te voegen

Arjen: In de laatste ronde van het Hoogeveen Schaaktoernooi speelde ik tegen mede-Emmer Schaakgenootschap-speler Hans Hut. Altijd jammer als je op een toernooi tegen iemand van je eigen club moet. De partij eindigde uiteindelijk in remise, maar het leek eigenlijk nooit die kant op te gaan. In de opening kreeg Hans groot voordeel omdat mijn stukken niet goed in het spel kwamen. In het eindspel miste Hans de winnende zet en bood uiteindelijke remise aan in een stelling die erg hoopvol voor mij was. Tegen een niet-clubgenoot had ik waarschijnlijk doorgespeeld, nu ging ik akkoord, ook al omdat ik eerder verloren had gestaan. Een qua prestaties (2,5 uit 7) wisselvallig toernooi met 2 of 3 goede partijen, maar ook een paar slechte/mindere. Op alle andere vlakken was het een heel leuke week.

Zowel Hans als Arjen zijn ongeveer geëindigd daar waar ze ook begonnen zijn.

In de middag had Wesley de pech dat de tegenstander niet meer op kwam dagen. Lars speelde een partij tegen Theo Rellum die dit toernooi niet goed speelde. Lars speelde een passieve opening, dan moet je pas aktief worden als je stukken goed staan. Nu leverde de penning op zijn dame op d8 de tegenstander een mooi aangrijpingspunt toen Lars aktief werd. Daarna kwam Lars er niet meer aan te pas. Hierdoor eindigde Lars op dezelfde plek als waar hij begon, nl 102. Hij speelde alleen maar tegen op papier veel sterkere tegenstanders en dan gaat het om de leerervaring. Daarbij hoort ook het spelen van 8 dagen achter elkaar, wat vermoeiend kan zijn.

Ton speelde een goede partij. Hij gaf zijn tegenstander geen kans en zijn zwarte pion op d4 legde de tegenstander helemaal vast.

stelling na de 15e zet van wit

Bovenstaande stelling binnen 15 zetten en met slechts één stuk die niet op de achterste rij staat. En toch staat zwart hier al gewonnen. Het moet natuurlijk nog wel even afgemaakt worden. En dat deed Ton goed. Hierdoor eindigt ook Ton ongeveer op dezelfde plaats als waar hij begon.

vrijdag 21 oktober

Hans en Arjen verloren beide hun partij. Arjen was niet geheel tevreden: Vandaag jammer genoeg tegen Boudewijn Hoogeboom (KNSB rating 1576) kansen gemist om tot winst of remise te komen en in tijdnood uiteindelijk tenonder gegaan. Ik heb nog veel te leren op schaakgebied, maar de vraag is of dat er in zit. 🤔 Al met al een erg wisselvallig toernooi, dat beter had kunnen verlopen. Morgen de laatste ronde. Toen wist hij nog niet dat morgen de kraker Hans – Arjen op het programma staat. Geen geweldige indeling voor de laatste ronde. Hans ging in de opening in de fout. De dame op d8 zorgde voor problemen omdat deze in een penning stond. Als gevolg daarvan verloor Hans pionnen en dat werden er steeds meer. Toen er ook nog een stuk verloren ging hoefde het voor Hans niet meer.

Ton speelde een wisselvallige partij met goede en zwakke zetten. Zwart probeerde al een tijdje de dames te ruilen en op d3 was dat sterk geweest. Ton deed dat niet. Toen er Dame d4 werd gespeeld kreeg Ton een geweldige kans op minimaal gelijkspel zo niet meer. Ziet u het? Ton nam echter het paard op c5. En daarna heb ik niet meer een echte kans voor hem gezien.

Wesley offerde zijn beide lopers en kon daardoor een eeuwig schaak geven. Aan u de opdracht hetzelfde te doen.

Lars speelde niet zijn beste partij en dat is als laatst geplaatste wel nodig om punten te scoren.

Morgen de laatste ronde

donderdag 20 oktober

Hans en Arjen wonnen vanochtend beide hun partij . Hans won op zet 10 een paard en kreeg op zet 23 een stuk kado. Tel daarbij op dat de stukken van de tegenstandster niet van de achterste rij afkwamen en het zal duidelijk zijn dat Hans niet in de problemen kwam. Op zet 27 kreeg hij ook nog een toren. Dankbaar voor het punt maar Hans kreeg niet de kans om zijn kunsten te tonen.

Arjen moest er meer voor werken. Hij werd in de opening verrast door een paardoffer op f7. De tegenstandster speelde creatief door en won het stuk terug. Maar Arjen had twee sterke pionnen in het centrum. Het einde was mooi. Met een kwaliteitsoffer werd een matje voorbereid en het was een mooie mat.

In de middaggroep had Ton een leuke middag. Een petit-combinatie leverde een pion op. De tegenstander werd verhinderd om compensatie te krijgen. Ton bleef het bord beheersen en toen de pluspion naar de achterlijn trok was het pleit snel beslist. Een mooie partij van Ton. Ook Wesley speelde sterkt in zijn partij tegen een 2000+ speler. Helaas in een poging om de torens te ruilen overzag hij een. schaakzet van zijn tegenstander en dat kostte een kwaliteit. Lars tegen Ruud Winkel kreeg een f4 opening tegenover zich. Hij offerde onnodig een kwaliteit en kwam er daarna niet meer aan te pas.

woensdag 19 oktober

Hans en Arjen hadden een rustdag. En het was de beurt van een slechte dag bij Arjen dus dat komt mooi uit.

Wesley, Ton en Lars namen een bye op in de ochtendronde. Levert toch maar mooi een half punt op. Lars kwam daardoor op 1,5 uit 5 (na de bye wegens oneven wat een vol punt oplevert). Het nadeel is dan wel dat je een sterkere tegenstander krijgt.

Lars was ‘s-middags als eerste klaar. Hij verloor van Martin Borggreve. De start was goed en na 18 zetten stond hij gewonnen, ondanks een stuk achter. Het afmaken is echter ook een kunst. Er is een regel dat als je materiaal achter staat je niet moet ruilen. Lars ruilde zijn dame en dat was het einde van zijn aanval en stond hij een stuk achter.

Ton volgde een hele tijd later. Tegen ons oud-lid Ruud Winkel kwam een evenwichtige partij op het bord. Er werd veel geruild en geen van beide kwam in het voordeel. Een remise is dan het logische vervolg.

Het langst was Wesley bezig. Wat zeg ik het was de langste partij van de dag. Ze zaten een hele tijd alleen te spelen. Ook de partij aan bord 1 duurde lang, maar de bovenste 9 borden zitten in de raadszaal. Het was een mooie partij om te volgen vooral ook door de oordelen van de computer. Die ziet een loperoffer direkt waar wij als spelers dat toch wel even moeten zien (en vaak niet zien).

Wesley gaf zijn pion op a7 maar had daarna wel de pion op a2 moeten pakken. Hij was wat agressiever maar daardoor kon de vijandelijke pion naar a3 huppen. En daar stond hij gedekt en Wesley een pion achter. De tegenstander was wat gericht op afruilen (hij stond een pion voor). Dat vond de computer niet altijd de beste zet. Wesley ruilde de laatste torens waardoor er een eindspel van loper en vier pionnen tegen paard en drie pionnen op het bord stond. Dat was verloren voor Wesley, maar het is niet makkelijk gewonnen. Dat de computer + 6 geeft zegt dan niet zo veel. Het gaat om de spelers. Eén zet verkeerd en het oordeel van de computer gaat van +14 naar 0. Zo ook nu en Wesley maakte geen fout meer. Een zeer verdiende maar zwaar bevochten remise.

dinsdag 18 oktober.

Gisteren verdiende Hans een vol punt, maar trapte in een truc. Vandaag lukte het wel om het punt over de streep te trekken. Arjen speelde remise tegen een gevaarlijke jeugdspeler. In de middag scoorden Wesley en Lars het volle punt. Wesley door te winnen, terwijl Lars een bye had. Hierdoor gaan ze Ton voorbij die op een halfje bleef steken. Helaas liet de live uitzending de laatste twee dagen niet goed bij Ton. Die liep vast waardoor het leek of Ton zo lang zat na te denken dat hij door de vlag ging.

Morgen is het voor de ochtendgroep een rustdag. Hans en Arjen mogen donderdag tegen twee spelers uit Uganda. Internationaal dus. De middaggroep speelt twee ronden op één dag,noodzakelijk om aan 9 partijen te komen. Normen kun je namelijk alleen scoren als je negen partijen hebt gespeeld. Onze spelers hebben alle drie een bye opgenomen in de ochtend. Je kunt ze alleen ‘s-middags bewonderen. De matches hebben geen rustdag dus die spelen morgen de vijfde ronde en donderdag de zesde en laatste ronde. De beide nederlanders leiden.

———————————————————-

Een vijftal esg-ers doet mee aan het toernooi in Hoogeveen. Hans en Arjen doen dat ‘s-morgens met een tempo van 1.30 uur + 30 seconden per zet. Wesley, Lars en Ton doen dat in de middaggroep met KNSB-tempo (1.30 + 30 sec. per zet + 0.30 + 30 sec. per zet). Ze hebben het de eerste drie ronden niet gemakkelijk gehad. Nu is dat bij het zwitsers niet ongebruikelijk als je onderin geplaatst bent. Kijk maar naar de sterkte van de tegenstanders. De partijen zijn te volgen op de https://hoogeveenchess.nl/nl/live/matches Kies bovenin voor amateurs dan kun je Hans en Arjen volgen. Wil je de andere drie volgen dan kun je de Open groep kiezen. Hierbij loopt er ook een computerbeoordeling mee. Dat zegt niet alles, maar je kunt soms wel zien wanneer een van beide spelers mis grijpt. Zo miste Wesley vandaag op zet 19 een mooie mogelijkheid om een pion voor te komen. Nu verloor hij een stuk tegen twee pionnen.

De ratings zijn voor zover ze er zijn de FIDE-ratings. Deze zijn alleen betrouwbaar als er veel gespeeld is, maar dat is bij de meeste jeugdspelers die onderin staan niet het geval.

Amateurgroep (ochtend)
42Arjen (1429)47Hans (1395)
0Jaap van der Graaf (1751)0Toon Mentink (1733)
0,5Florian Schicktanz (1728)0Shrey Shah (1600)
0Wim Krijnen (1488)0Besher Mousa (753)
0,5Gohil Viaan (1228)1Shanay Shah (1194)
rustdagrustdag
1Pauline Nakyeyune (Uganda)1Ssenfuka Wilberforce HanningtonUganda
0Boudewijn Hoogeboom (1578)0Anneke Schol-Grin (1583)
0,5Hans Hut (1395)0,5Arjen Meijeringh (1429)
2,5TPR: 1349 plaats: 462,5TPR 1204; plaats 47
Het Open (middag)
94Wesley (1506)102Lars (1150)
0Adrian Mensing (2000)0WFM Lucia Sevcikova (1931)Slowakije
0Marcel Pouw (1862)0Mick Godding (1831)
0Achyuth Aravindhan (1907)0Arie van Heeren (1755)
1Theo Rellum (1456)1bye
0,5rustronde0,5rustronde
0,5Klaas Abma (1835)0Martin Borggreve (1534)
0Leo van Houwelingen (2003)0Ruud Winkel (1663)
0,5Rick Kompaan (1785)0Marc Land (1826)
1rDavid Quilligan (1904)0Theo Rellum (1456)
3,5TPR: 1677; plaats 741,5TPR 914; plaats 102
76Ton (1809)
0William Shakhverdian (2123)
0Adrian Clemens (2082)
0,5Linda Bellamy (1401)
0Fabian Mader (1735) Dld
0,5rustronde
0,5Ruud Winkel (1663)
1Karim Tawfiq Abdul (1777)
0Leon Niemeijer (1841)
1Martin Borggreve (1534)
3,5TPR: 1683; plaats 80

Eén reactie op “Hoogeveen chess update zaterdag 22 oktober

  1. Arjen
    oktober 21, 2022

    Mijn paarden waren vandaag dronken in de partij tegen Boudewijn, die sprongen overal naartoe behalve naar de goede velden. Had op een gegeven moment de pion op d3 moeten slaan met mijn paard, maar was (onterecht) bang voor de penning die zo zou ontstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op oktober 17, 2022 door in Toernooien en getagd als .

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: