Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 boekt fraaie zege op Oostermoer 1 in NOSBO-competitie

Het tweede team van ESG was met wisselende resultaten aan het seizoen begonnen: na een nederlaag in de 1e ronde tegen Valthermond 1 werd in de 2e ronde wel gewonnen van HSP/Veendam 2.

In de confrontatie op 15 december j.l. tegen het eerste team van het in Zuidlaren spelende Oostermoer was het zaak voor het zestal Anneke, Rob, Arvid, Sergei, Raymond en Arjen om die ingezette lijn van goede resultaten voort te zetten en dat lukte wonderwel.

Want heel makkelijk kwam de overwinning ook weer niet tot stand, aangezien we op 2 borden op een nederlaag werden getrakteerd en elders ook alle zeilen moesten bijzetten.

Anneke was door teamleider Raymond op bord 1 geposteerd en trof het daarbij niet, dat ze als opponent de sterkste speler van de Oostermoerders tegenover zich kreeg. Tegen een speler met een rating van 1757 valt het dan niet mee om een resultaat te behalen en een nederlaag bleek uiteindelijk dan ook onafwendbaar. Helaas heb ik verder niks meegekregen van de partij van Anneke en heb ik ook geen verslag van haar partij onder ogen gekregen.

Ook Rob moest helaas zijn meerdere erkennen tegen een iets hoger gerate tegenstander. Hoe dat in zijn werk ging leest u hieronder, waarbij aan het eind ook al wat verklapt wordt met betrekking tot de partijen van enkele andere ESG-ers:

De aanloop naar mijn partij begon als een graphic novel. Beeld: de nieuwe P&R bij Klijndijk, mooi gekaderde vakken die licht aangesneeuwd vaal kleurden in het bleke licht van de lantaarns, man in wachtende auto met oplichtend gezicht (ik) door de passerende koplampen op de rotonde, wachtend op een andere auto (Arjen en Arvid). Alles fraai en stemmig getekend, zoals Aimee de Jongh doet.
We kwamen aan in een ruimte met thermostaat in het kwadraat en die plotselinge hitte viel me lang niet mee, plus een snotterende en proestende ouwe baas, aan een belendende tafel.
Tja en daar kreeg ik Frans tegen me en die opening ontloop ik al mijn hele schaakleven, daar moet ik wat aan veranderen;-)
Mijn tegenstander merkte over de temperatuur op dat je zou denken dat het gas hier ook niet gratis is, maar we hebben het er mee te doen. Een pragmaticus, begreep ik. En op het bord niet minder, bemerkte ik al vlot.
Een gedachteloos Lc6: gebaseerd op een flinterdun fantasietje, gaf hem gratis La6, vrijwel direct gevolgd door Db5 en mijn koning stond vastgebakken in het midden….:-((
Je had in de reclame moeten gaan, foeterde ik tegen mezelf, dan had je je veelkleurige zeepbellen voor goed geld kunnen verkopen.
Met veel kunst en vliegwerk, tegen wat pionnenvaluta, kon ik rokeren en zowaar kreeg ik een stelling waar wat kansen leken op te doemen. En die kwamen toen ik de hoop al had opgegeven. Work work work soep eet je met een vork en die zag ik niet. Je hoeft geen held te zijn in begrijpend lezen om de afloop in te schatten. Ik werd er vervolgens secuur afgeschoven, goed gedaan!
Voor mij geen mat zoals Raymond verrassend mocht uitdelen en ook Sergei had weer een onwaarschijnlijke mazzel, maar het was blijmakend. Toen ook Arjen nog won na wat eindspel getob, wierp Arvid zijn handen in de lucht. Dat is wel een leuk gezicht omdat zijn baard dan een beetje kiept;-). Het was gedaan. 4-2!

En dan de overwinningen van de ESG 2-spelers, want die waren er gelukkig genoeg op die winterachtige avond in Zuidlaren.

Sergei kwam volgens Arvid een stuk achter te staan, maar kreeg daarna toch nog een kans van zijn opponent en die kun je hem beter meestal maar niet geven, want daar weet hij in de regel wel raad mee. Hij begon zijn tegenstander met schaakjes te bestoken, veroverde in het voorbijgaan zijn stuk terug en daarna viel ook de koningin van de Oostermoerder nog ten prooi aan de ontketende ESG-er. Sergei had er dit over te zeggen:

In mijn schaakpartij nam ik op eigen initiatief snel het midden van het bord, maar in plaats van een logische voorwaartse zet van de e-pion, verwisselde ik een belangrijke d-pion met de f-pion van de tegenstander. Na deze fout kwam ik onder druk van mijn tegenstander.Ik wachtte tot minj tegenstander ook een fout maakte en gelukkig gebeurde dat, waardoor ik toch succes kon behalen. Natuurlijk verliep de partij zo niet zonder geluk, maar wist ik uiteindelijk toch te winnen.

 Arvid boekte met zwart een fraaie zege. Aangezien hij later vertelde, dat we volgens hem op een gegeven moment allemaal slechter hebben gestaan, kwam ook deze overwinning echter met enige moeite tot stand. Of zoals hij het zelf beschreef:

Dit seizoen als zwart nog niet zo’n goede score dus ik had de kans om daar iets aan te doen. Na e4 kreeg ik zelfs mijn Caro en kon het feest beginnen. De tegenstander speelde de tartakover variant, maar speelde een vroege h3, die mij deed twijfelen aan korte rokade. Uiteindelijk toch gedaan, maar liet daarmee voor hem de mogelijkheid tot dubbelaanval op twee pionnen. Hij pakte op b7 met zijn dame, waarbij ik een truukje kon proberen om zijn dame te winnen door c5 te spelen. Hij ging echter niet gratis met d5 voor mijn toren maar speelde zijn dame veilig. Ik denk eerlijk gezegd niet dat hij de truuk zag, maar dat het zijn bedoeling al was.
Anyway, ik dreigde op de koningsvleugel met een pion om wat zwakte uit te lokken en die kwam direct met g3. F2 dekte echter nu g3 en de loper op e3. De combinatie daarna zorgde ervoor dat ik de kwaliteit weggaf, toren voor loper, maar daarmee drie pionnen won en drie stukken vol met zijn koning aan het knuffelen had. Hij was vol in de verdediging en spendeerde veel tijd aan keepen, terwijl mijn zetten kort, natuurlijk en goed waren. In de tijdsdruk miste hij uiteindelijk mat in 1 zet. Eindelijk weer een overwinning! 

Raymond boekte ook een overwinning, maar ook dat ging niet helemaal zonder slag of stoot (hetgeen ook niet zo verwonderlijk is, vanwege het ratingverschil met zijn tegenstander), zoals wel blijkt uit zijn onderstaande verslag: 

Mijn plan was om  een wat rustige opening te spelen, om gaandeweg de partij voordeel te behalen. Dat dacht ik te realiseren door een dubbele fianchetto te bewerkstelligen.  Dat heb ik Arie van Wageningen wel eens zien doen, en hij won ook.
Dit plan pakte goed uit , ik kwam voordelig uit de opening. Maar bij de afwikkeling kwam mijn tegenstander toch opeens d.m..v een sterk paard tegen een loper beter te staan.
In het eindspel , waarbij hij met een pion dreigend richting de achterlijn marcheerde, waarbij hij ook zijn koning nodig had, kon ik hem , mede omdat hij in tijdnood verkeerde, met mijn loper en toren mat zetten.
Over de hele wedstrijd genomen vond mijn tegenstander het wel verdiend, maar hij had  daarentegen in het eindspel de beste mogelijkheid om de winst naar zich toe te trekken . Voor mij persoonlijk natuurlijk een mooi resultaat vanwege 168 punten ratingverschil. En nog belangrijker de overwinning van ESG2 met 4-2!

En dan nog een korte terugblik op de partij van ondergetekende:

In onderstaande stelling staat de Oostermoer-speler met wit wat beter omdat zijn stukken wat actiever staan, maar gaat dezelfde speler gruwelijk in de fout.
Achteraf vertelde hij me, dat hij een vorkje zag en een pion dacht te kunnen winnen en in de partij speelde hij dus Pe6+??. Dat is natuurlijk inderdaad een vorkje, maar mijn toren had zich zo knap verstopt achter de pion op f5, dat de witspeler deze even over het hoofd had gezien. Daarna duurde het nog maar liefst 22 zetten, voordat ik, onder het toeziend oog van een flinke handvol spelers, waaronder wat angstig toekijkende ESG-ers, mijn tegenstander eindelijk zo ver had, dat deze zich overgaf. Naderhand hoorde ik, dat ik het mezelf nog nodeloos moeilijk had gemaakt en dat past prima in mijn eigen beeld van mijn vaak moeizaam verlopende eindspelen.
arjen oostermoer 15-12-22

Maar al met al was zo wel de 4-2 zege veilig gesteld en dat was gezien het ratingverschil tussen beide teams een prima resultaat van het 2e team van het Emmer Schaakgenootschap.
Gelukkig boften wij ook met de weersomstandigheden (er was een kansje op ijzel voorspeld, maar van gladheid was (op de grotere wegen) gelukkig weinig te merken) en zo keerden wij allemaal veilig en wel terug naar Emmen en omstreken.

De uitslagen:

Meirink, J. (Johan) 1757 Boomsma, A. (Anneke) 1444 1 – 0
Groot de, H. (Harry) 1617 Slump-Hadderingh, A.A. (Arvid) 1586 0 – 1
Graaf de, J.E. (Hans) 1640 Graaff, R.J.J. (Rob) 1599 1 – 0
Mol, A.J. (Aran) 1668 Meijeringh, A. (Arjen) 1373 0 – 1
Weites, P. (Peter) 1454 Sarkisyan, S. (Sergei) 1610 0 – 1
Dröge, B.E. (Bob) 1632 Hof, R. (Raymond) 1464 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1628 Gemiddelde Rating: 1513 2-4

De volgende wedstrijd spelen wij in het nieuwe jaar op 30 januari tegen het 2e team van onze Coevorder-collega’s van Het Kasteel.

Arjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 27, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: