Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 nipt onderuit tegen op papier veel sterker geacht Borne 1

Op 17 december j.l. mochten wij als ESG 2 alweer voor de vierde keer aantreden in de KNSB competitie, seizoen 2022-2023, en alweer betrof dit, na eerder al een bezoek aan Deventer gebracht te hebben, een uitwedstrijd naar Overijssel, ditmaal in Borne, gelegen tussen de rook van Almelo en Hengelo.

Op alle borden hadden we een (aanzienlijk) ratingnadeel, dus er werd van te voren serieus rekening gehouden met een grote nederlaag tegen de bovenin meedraaiende Bornenaren, maar het team wist de schade knap binnen de perken te houden, hoewel we daar uiteindelijk qua resultaat niks mee opschoten.

Het eerste bordresultaat kwam, zoals dat eerder dit seizoen ook tegen Hoogeveen het geval was, van Ton vanwege het feit dat hij zijn wedstrijd tegen tegenstander Paul Formanoij al 11 dagen voor de rest van het team vooruit gespeeld had. Ondanks hele goede kansen op winst moest hij uiteindelijk toch genoegen nemen met een remise tegen een 1800+ tegenstander:

Na een rommelige opening kreeg ik duurzaam voordeel, won twee pionnen met initiatief maar verzuimde dit tot winst te brengen. Een foute zet kostte een pion en alleen met een randpion meer was remise een logisch resultaat.

Almar trof op bord 1 met Menno Monsma een tegenstander van (2000+)-formaat. Slechts sporadisch heb ik zelf iets van zijn partij meegekregen, maar de meningen achteraf wezen op een kansloze nederlaag, waarbij Almar vanaf het begin al achter de feiten aan liep.

Op bord 3 speelde Theo mee in plaats van de verhinderde Sergei. In een prachtig gespeelde partij trakteerde hij zijn tegenstander, ondanks een fors ratingnadeel, op een terechte nederlaag:

De partij die ik met wit speelde tegen dhr. Rol van Borne1 ging vrij lang gelijk op.
Dhr. Rol antwoorde 1.pf3 met 1.f5 op het bord. Zwart had de zwarte velden stevig in handen en het was moeilijk om een opening te vinden.
De computer laat zien dat ik na 23.Dh4 afgestraft had moeten worden met 23..,lxg3!. Dit gebeurde echter niet.

Alhoewel de computer laat zien dat ik niet altijd de sterkste voortzetting vind, staat zwart toch onder druk vanwege de door mij gecreëerde dreiging op de achterste rij.

Stelling na 31..,Dd6.

Wit moet hier 32.Da4 spelen. Maar het gespeelde De4 leidt later ook tot winst.

Op bord 4 behaalde Rob een verdienstelijke remise. Volgens de site van Borne eindigde de partij in een warrige stelling, maar daar kunt u zelf over oordelen na het lezen van het verslag van Rob en het naspelen van zijn partij:

Met een team op weg naar een wedstrijd is feestelijk, de aankomst in een zaaltje minimaal wat anders.
Langs Hardenberg door het land van de omgekeerde boeren vroeg ik me af hoe hun kerstboom erbij zou staan, ik verwachtte wel wat consequentie.
Het team waar we tegen moesten was op papier veel sterker en dat bewezen ze ook. Zie de andere tekstdelen. Ik wil alleen opmerken dat Theo top zat te spelen met mooi resultaat en Lars boven zichzelf uitsteeg, gaaf om te zien. Maar een net te vroeg aangeboden remiseaanbod zorgde voor een ander resultaat. Arjen haalde met rotsvast spel remise in zijn geliefde Engels. Mooi werk!

Tibbe, Marinus (1766) — Graaff, Rob (1588)

KNSB Borne 1

2022.12.17 1/2-1/2 B20

1.e4 c5 2.b4

dit was echt onverwacht, eerst dacht ik ‘ha een oerang oetan in het siciliaans, toen daagde het me dat slaan een ferm centrum voor wit opleverde en ik niet direct iets adekwaats zag daartegen, dus

2…e5 3.Bc4 Nf6 4.d3 d5 5.exd5 Nxd5 6.Nf3 Bg4

ik weigerde te slaan, blijf maar zitten met je b4 dacht ik

7.O-O Be7 8.h3 Bh5 9.Bb2 Nc6

dit is een fijne stelling in een koud speellokaal. We hadden al ruim tijd geconsumeerd en bij mijn tegenstander ging het sjaaltje af en begon het opkleuren

10.bxc5 Nf4

de enige zet waarover ik tevreden was, er komen motiefjes

11.Nbd2 Qd7

de dreiging is sterker dan de uitvoering..

12.Re1 O-O 13.Bxe5 Nxe5 14.Nxe5 Qf5 15.Ndf3 Bxc5

toch maar

16.d4 Bd6 17.Re3

hier begonnen combinaties op te doemen die me bevielen en ze kwamen nog op het bord ook:-) Alleen was mijn hartslag toen opgelopen tot 100, zijn tijd gereduceerd tot enkele minuten en ik leek te bezwijken onder de spanning, om eens gezwollen voetbalproza te gebruiken

17…Bxe5 18.Rxe5 Qg6 19.Rg5

en hier raak ik de draad kwijt, Lf3: is klaar maar ik ga het, met het oog op zijn tijdnood, verrassender doen denk ik, fout. Daar gaat de winst. @Ton, 5+ oid in stockfish geeft alleen de eigen emotionele ontreddering aan.

19…Qc6 20.Rxh5 Qxc4 21.Rh4 Ng6 22.Re4 Rac8 1/2-1/2

Arvid speelde op bord 5 met wit en had zeker kansen op winst, maar wist deze helaas niet te verzilveren. Nadat zijn tegenstander zo op een aantal momenten zeer goed wegkwam, ging de overwinning toch naar de thuisspeler:

Na mijn overwinning van donderdag mocht ik het nu met wit proberen. Een Siciliaanse opening met mijn vroege Bb5 en zijn tweede en derde paardzet zorgden voor mij voor een prima stelling. Echter zag ik niet direct een tactiekje om een centrale pion te winnen door een paard te “offeren”. Ik speelde passief en een zet later zag ik het pas maar kon het niet meer. Mijn hoofd vond vervolgens dat ik daar de gehele partij over na moest denken, ik kreeg het niet goed uit mijn hoofd. Daarna viel er een pion, had hij de open lijn en kon ik weinig inbrengen tegen precies die ene pion die ik had kunnen oppakken.
Achteraf gaf mijn tegenstander zelfs aan mijn paard te hebben gepakt, waardoor ik gewoon zijn dame had gewonnen. Maar ja, daar heb je weinig aan. Misschien toch meer op mijn handen zitten en nadenken, zoals Hans zou zeggen. Sowieso een prima idee in een koude zaal 🙂

Wesley behaalde een knappe remise tegen Borne 1-teamleider Jos Muller. Wat ik ervan gezien heb en er achteraf van vernam was dat de partij de hele tijd behoorlijk gelijk op was gegaan en dat beiden niet veel kans op winst hadden.

Ikzelf speelde een (zo eerlijk moet ik zelf zijn) niet bijster boeiende partij. Na een Engelse opening werd ik direct in het begin al verrast door de opzet van mijn tegenstander (met o.a d6 en f5). Ik kon mijn stukken niet echt optimaal plaatsen en mijn tegenstander zette iets van een koningsaanval op, maar miste de kans om f4 te spelen en tot voordeel te komen. Nadat ik op mijn beurt f4 had gespeeld en de verdediging op orde wist te houden, bood mijn tegenstander, die erg veel tijd (meer dan ikzelf !!) verbruikte en na 17 zetten nog iets van een kwartier over had, plotseling met een bord zonder geslagen stukken remise aan. Aangezien ik zelf geen grote kansen tot initiatief kon vinden, nam ik dat graag aan. Al met al geen slecht resultaat tegen een speler met meer dan 300 ratingpunten meer. De slotstelling:

Stockfish oordeelt de stelling ook als remise.

Lars tenslotte speelde tegen de voorzitter van Borne een prima partij, probeerde tot 2 maal toe via een remise-aanbod tot remise te komen, maar kon de Borne-speler niet vermurwen hierin mee te gaan. Uiteindelijk gaf de routine van de Bornenaar de doorslag en moest Lars in een nederlaag berusten, waardoor de ontmoeting uiteindelijk in 5-3 in het voordeel van de thuisploeg eindigde.

Voor de geïnteresseerden hieronder de gedetailleerde uitslagen:

Borne 1ESG Emmen 2Ronde 4
Monsma, M. (Menno)2057Gerbens, A.J. (Almar)16551 – 0
Formanoij, P. (Paul)1830Selten, A.W.M. (Ton)1655½ – ½
Rol, A. (Art)1771Dijkstra, T.C. (Theo)15890 – 1
Tibbe, M.T. (Marinus)1766Graaff, R.J.J. (Rob)1599½ – ½
Eillert, H. (Henk)1652Slump-Hadderingh, A.A. (Arvid)15861 – 0
Muller, J. (Jos)1632Tabak, W. (Wesley)1431½ – ½
Akker van den, B. (Bert)1696Meijeringh, A. (Arjen)1373½ – ½
Arns, W.S.J. (Wim)1599Dokter, L. (Lars)10701 – 0
Gemiddelde Rating:1750Gemiddelde Rating:14955-3

Op 11 februari in het nieuwe jaar wacht ons de kelderkraker tegen het ook nog puntloze Assen 3.

Arjen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 27, 2022 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: