Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG uit de NOSBO-beker

Een wat laat verslag van mij. Ik ben het teamleiderschap verleerd zullen we maar zeggen. Ten slotte is het al weer maanden geleden dat anderen het hebben overgenomen. Alleen voor het NOSBO-beker team algemeen werd ik weer benaderd.

Dat is dus na één wedstrijd weer over. Hoogeveen was met 2,5-1,5 de betere.

Natuurlijk wisten we dat het moeilijk zou worden. Tenslotte kennen we de spelers van Hoogeveen goed en we wisten dat ze graag (en terecht) naar Emmen komen. Vandaar dat wij ook in onze sterkste opstelling op kwamen.

Aan bord 1 had Marcel het moeilijk tegen een geconcentreerde Mellema. Beide staan bekend als diepzeeduiker die hun tijd wel eens te veel gebruiken. Marcel wist het ratingverschil van precies 200 punten niet te overbruggen. Offers brachten geen soelaas en ook de mogelijke tegenkansen werden in de kiem gesmoord. En dat resulteerde dus in een verlies.

De overige drie waren toen nog bezig en alle drie hadden een betere tot gewonnen stelling. Maar we weten het al lang, betere stelling ombouwen in winst is het meest moeilijke bij het schaken.

Arie liet zien hoe het moet. Zet je tegenstander onder druk en laat hem niet meer los. Er werd nog lang doorgespeeld, want opgeven levert zeker geen punten op. Maar het resultaat was al lang voorspelbaar. Twee pionnen meer in een toreneindspel met de vijandelijke koning afgesneden op de h-lijn is het niet moeilijk meer. Die techniek bezit Arie wel. Hierdoor werd het weer gelijk en gloorde er een overwinning.

Helaas ging het mis bij Herman. Die won met een combinatie een stuk. Zijn Paard kwam daardoor op a8 te staan en om te zorgen dat deze niet op gegeten werd door de vijandelijke koning moest ook een loper in de buurt blijven. Het gevolg dat aan de andere kant van het bord vijandelijke pionnen konden oprukken. Ook Herman rukte op met zijn b pion. De h pion was net iets eerder aan de overkant en de nieuwe dame kon Hermans koning mat zetten.

Bleef over of Jan Willem door winst er nog een gelijkspel uit kon wringen. Hij stond geweldig maar zijn tegenstander Marten Berghuis wist door een pionnenaanval in het centrum tegenkansen te creeëren. Het voordeel ebde daarna weg. Jan Willem moest winnen, offerde een stuk voor wat pionnen, maar kreeg die pionnen niet naar de overkant. Het werd lang geprobeerd maar uiteindelijk restte een stelling waar geen winst meer in zat. Remise derhalve.

Een sneu verlies. We moeten nog naar Hoogeveen toe in de NOSBO-achttallen. Daarin moeten we dan maar eea recht zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 24, 2023 door in Externe Competitie 1e Team, NOSBO Beker.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: