Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Wie pakt de titel?

Met nog 1 ronde te gaan zijn er nog 4 kanshebbers over om de kampioen 23-24 van ESG te worden. Wie zijn het, hoe zijn ze hier gekomen en wat is er nog mogelijk?

De kanshebbers

Arie (huidige nr 4 – 787.5pt)

Arie heeft van de 4 kanshebbers verreweg de beste start gehad. De eerste periode werd foutloos doorlopen, met 5 winstpartijen en 1 externe. Deze overwinningen bestonden ook direct uit Jan Willem, Marcel en Willem in de eerste drie rondes.

Pas in de 2e periode werd het eerste halve puntverlies geleden met een remise tegen wederom Jan Willem in ronde 8. Dit luidde een mindere reeks in met remises tegen Rienk, Marcel en Bastiaan in ronde 12. Verliespartijen bleven hier nog achterwege waardoor ook aan het einde van deze periode Arie de eerste plek in handen had.

Direct de 1e partij van de 3e periode werd de eerst verliespartij een feit. Dit tegen Jan Willem, die hiermee naderde tot 16 punten. Wederom Bastiaan bleek een remise-plaaggeest voor Arie in ronde 14, en met nog 2 remises tegen Herman en Hans S werd het afwachten wat de competitie deden in hun partijen. Doordat er overal punten werden gemorst duurde het tot de laatste partij in de 3e periode dat Arie zijn koppositie voor het eerst moest opgeven. Dit door een verliespartij tegen Willem.

Arie wist zicht in de laatste periode goed te herpakken door eindelijk winst tegen Bastiaan, die een enorme kans mistte, en een belangrijke remise tegen Jan Willem. De laatste paar partijen waren echter niet optimaal met verliezen tegen Willem en Marcel.

Hiermee vindt Arie zich op de valreep ineens als laatst van de 4 spelers die nog kans maken op de titel. Echter heeft Arie vorig jaar in dezelfde positie toch de titel weten te bemachtigen door “gewoon” te doen wat hij moest en bij de anderen de druk neer te leggen. Zal hij dit jaar ook vanuit plek 4 toch nog de winst kunnen pakken?

Willem (huidige nr 3 – 799.5pt)

Willem heeft veel meer onder de radar gevlogen en pakte hier en daar netjes zijn punten, zonder al te veel weg te geven.

In de 1e periode verloor hij van Arie, speelde remise tegen Bastiaan en moest een afwezigheid noteren. Goed te weten, onder de 4 kanshebbers is er maar 7x afwezigheid genoteerd, waarbij 4x voor Willem. Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk het kan zijn om er toch te zijn. Nu wil het wel dat de afwezigheid van Willem vooral te maken had met zijn deelname aan TataSteel. Er zijn weinig betere leerscholen denk ik zo.

De 2e periode was intern voor Willem niet erg bijzonder, aangezien hij voornamelijk externe partijen heeft gespeeld. Ook winst tegen Marcel en verlies tegen Jan Willem zaten in deze rondes.

Zoals eerder gemeld was de 3e periode voor Willem vooral gekenmerkt door Tata, waarbij hij opgedane kennis direct in ronde 16 tentoonstelde door een overwinning tegen Jan Willem en in ronde 18 tegen Arie. Willem sprokkelde hierdoor netjes zijn punten en voorkwam ook dat beide heren nooit echt los konden breken van de rest van het veld.

In de laatste periode was er vooral balans, met externe partijen, winst tegen Arie en verlies tegen Marcel. De laatste partij tegen Jan Willem werd wederom remise.

Met deze scores staat Willem voorlopig op plek 3, een plek waar hij stiekem de meeste tijd al heeft gestaan dit jaar. Consistentie is een belangrijke factor geweest in zijn greep naar het kampioenschap dit jaar. Geen grote uitschieters, geen punten morsen waar dat niet nodig is en vooral er staan als het moet.

Marcel (huidige nr 2 – 803.5pt)

Marcel heeft wellicht de slechtste start gehad van de 4, met een vroege verliespartij tegen Arie, remise tegen Rienk en 2x afwezigheid. Dit zette hem nét op plek 7 voor de 2e periode, de laagste klassering van de 4.

Ook het begin van de 2e periode was met een verlies tegen Willem niet ideaal, net als de 2 remises tegen Bastiaan en Arie. Hij zakte hierdoor zelfs af tot plek 9 in de ranglijst.

Hierna volgde echter de Marcel-show, met totaal 0 verliespartijen in de rest van het seizoen. Dat alleen is al knap te noemen, vooral na zo’n stroeve start. Dit betekend niet dat er alleen maar overwinningen waren, vooral in de 3e periode zaten veel remises, tegen Douwe, Jan Willem, Ton en Hans S. Maar remise is punten en punten consistent binnenhalen (zagen we ook bij Willem) is gewoon belangrijk om mee te doen.

De laatste periode is Marcel echt on fire, met winstpartijen tegen alle 3 de directe concurrenten, Willem, Jan Willem en Arie.

Hiermee heeft Marcel het tot plek 2 geschopt en kan hij wellicht nét het laatrste zetje nog geven voor de overwinning van het gehele seizoen. Hij is zeker de man in vorm.

Jan Willem (huidige nr 1 – 824pt)

Jan Willem begon in de 1e ronde tegen Arie met verlies, wat met het keizer-systeem een behoorlijke impact kan hebben op de rest van je seizoen. Hij herpakte zich direct netjes met een overwinning op Herman, ook niet bepaald een walk-over. Na de rest van de partijen (op externe na) ook allemaal te winnen kwam hij toch netjes op plek 2 terecht aan het einde van de 1e periode, al was het gat met nr1 Arie al meer dan 100(!) punten.

Zijn 2e periode begon netjes zonder puntverlies, waarmee hij iets dichterbij Arie kroop. Tot aan ronde 11 waar hij Rienk trof. Hij liet zich verrassen en kon zijn 2e nederlaag van het jaar noteren, waarmee direct de kloof tussen hem en Arie weer groter was geworden.

Periode 3 was echter waar Arie vroeg punten liet liggen. Jan Willem greep hier direct de kansen die hem geboden werden en met 2 winstpartijen en 1 remise wist hij zich te vechten tot binnen 10 punten van de koploper. In ronde 16 kon hij over Arie heen springen, echter weer moest hij een verlies noteren, dit maal tegen Willem. Toch in de laatste partij van deze periode was het eindelijk zo ver, met winst op Herman stond Jan Willem dan eindelijk op het voorlopig hoogste schavot.

De laatste periode was weer iets minder, waardoor de competitie net genoeg kon profiteren en waardoor Jan Willem wederom zelf zijn nr1 positie moet bevestigen in de laatste ronde.

De uitdagers

Zoals jullie wellicht hebben kunnen lezen, hebben de 4 spelers elkaar allemaal al getroffen deze laatste periode. Dit is wederom waarom het zo dicht op elkaar zit. Echter met de regels die we hanteren kunnen ze elkaar niet nogmaals treffen. Alle vier de spelers gaan dus tegen iemand anders bewijzen of ze de kampioen horen te zijn van ESG.

En wie zijn de mogelijke tegenstanders?

Rienk

Rienk speelt het gehele seizoen stabiel en rustig. Pakt zijn punten overal goed mee maar heeft net te veel afwezigheid om echt mee te doen om de prijzen. Echter als je alle afwezigheid weghaalt staat Rienk ook tussen de 4 kemphanen. Rienk is hiermee wellicht de minst ideale kandidaat om te treffen in de laatste ronde.

Ton

Vorig jaar winst Ton door een geweldig goede partij Jan Willem van het kampioenschap te houden. Zelf doet hij niet meer mee om de knikkers dit jaar, echter is hij wel in de winning mood met 1 verliespartij in de laatste 10 rondes.

Hans S

Hans is iets later het seizoen gestart, maar heeft bewezen gewoon bovenin te horen. Hij pakt zijn winstpartijen tegen de toppers hier en daar mee, maar heeft ook een aantal “uitschieters” de verkeerde kant op met verlies en remise tegen de iets lagere spelers. Hans is hiermee een redelijke wildcard.

Herman

Herman heeft door een slechte seizoensstart en een verkeerde paring nooit echt meegedaan bovenin de lijst. Dit wil echter niet zeggen dat Herman zomaar een gratis overwinning oplevert. Het tegendeel zal eerder waar zijn. Herman weet vaak iets uit de hoge schaak-hoed te toveren en ineens een partij te beslissen in zijn voordeel. Met Herman kan het zoals met Hans alle kanten op.

Bastiaan

Dit seizoen was Bastiaan in de eerste helft erg sterk en winst voortdurend punten af te snoepen van de andere toppers. Hij is helaas wat weggezakt in de 2e helft waardoor hij “slechts” op plek 11 terug te vinden is, ver van de 2e plek waar hij even heeft mogen vertoeven. Kan Bastiaan iets van zijn eerdere vorm terugvinden en mogelijk een spelbreker zijn in de laatste ronde?

Jan v O

Zoals iedereen weet heeft Jan nog het schaken uitgevonden en zo iemand kan altijd wel iets vinden wat niemand weet of ziet. Jan is dit seizoen gek genoeg consistent, maar vooral in het feit dat hij verliest van de absolute top, en wint van alles daaronder. Jan zit daardoor in een eigen categorie. Maarja, Jan heeft het schaken uitgevonden en zo iemand moet je niet onderschatten.

Outsiders zijn er nog in de vorm van Sergei, Douwe, Stef en Lefert. Twee stabiele grinders en 2 nieuwkomers in de club die zich dubbel en dwars hebben bewezen dit jaar.

Conclusie

Dus wat gaat het worden? Jan Willem die het zelf in de hand heeft? Willem die stabiel is en weinig fouten maakt? Marcel die vol het momentum bij zich heeft? Of toch Arie die zijn 1e plek terugeist? Ook al doe je niet meer mee om de prijzen, ik wil jullie allemaal uitnodigen om de laatste speelronde (6 mei!) te komen voor de ontknoping. Tot dan!

Eén reactie op “Wie pakt de titel?

  1. tonselten1
    april 23, 2024

    Wat een goede opwarmer voor de allesbeslissende laatste ronde. Spannend! Ik ben benieuwd naar de indeling. Komt dat zien!

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op april 23, 2024 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën