Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG wint topduel van HSP

In de vierde ronde kwam mede-koploper HSP uit Hoogezand op bezoek. HSP is een fusieclub die al weer een flink aantal jaren geleden bestond uit Hoogezand-Sappemeer en Het Springend Paard. Fusies geven altijd problemen wat naam betreft en in dit geval werd gekozen voor HSP. Geen afkorting dus we kunnen er van maken wat we willen, alles is goed.

Na de overwinning op Sissa 2 waren we natuurlijk vol goede hoop ook deze klus te klaren. We weten echter dat het makkelijker spelen is als je mag verliezen dan als je moet winnen.

De wedstrijd begon voor uw verslaggever goed. Laat terug uit Hoogeveen in verband met een overleg over de Chess-challenger en dan ga je weg en kun je je fototeostel niet vinden. En dat terwijl er wel twee wedstrijden gelijktijdig werden gespeeld.

Was dat de reden dat uw verslaggever als eerste klaar was. Eigenlijk niet, want dan mis je je toestelletje nog meer. Met zwart kwam ik niet geweldig uit de opening, moest allemaal offervarianten doorrekenen die niet op het bord kwamen. Vervolgens afwikkelen, maar dat leverde alleen een volkomen gelijkwaardige stelling op.

Ook Leo speelde relatief snel een remise. Ik heb wat analyses gezien, maar geen winstvarianten voor één van beide spelers.

Daarna liepen we uit naar een 3-1 voorsprong. Arie speelde tegen zijn gewoonte in taktisch en werd geholpen door een slechte zet van de tegenstander (f6) waardoor er heel vervelende penningen in het spel kwamen welke Arie gebruikte om materiaal te winnen.

Evert kon vlot daarna de overwinning aantekenen. De koningsaanval was weer als vanouds bij Evert en de tegenstander kon alleen maar wachten waar de klap zou vallen. En dit keer deelde Evert wel de juiste klap uit.

HSP kwam langszij doordat Herman Snelders een zet overzag en in een slechte stelling terecht kwam. Een schijn torenoffer op b7 bracht niet op wat herman er van gehoopt had en de stukken konden daarna vrij vlot in het doosje.

Peter had ook een zet overzien en dacht dat hij zeer slecht stond. Om toch nog wat van de stelling te maken ging hij (te) lang nadenken en moest vervolgens 15 zetten in 15 seconden doen. Dat werd uitraard niet gehaald.

De overwinning leek hierdoor niet in gevaar te komen. Zowel Herman Voss als Ruud stonden gewonnen, zodat één van de twee zijn stelling nog in remise kon laten verzanden.

Herman was degene die ondanks een pionnetje meer in een dubbele toren eindspel moest berusten in remise. Hierdoor kwam de druk geheel op de schouders van onze nestor Ruud te liggen. Die stond al een hele tijd de kwaliteit en een pion voor, maar had moeite om de laatste klap uit te delen. En dan gaat de tijd een rol van betekenis spelen. Gelukkig had ook de tegenstander er uiteindelijk last van. Na teruggave van de kwaliteit ging de vrijpion hard lopen. Die kon nog gestopt worden middels torenruil, maar het pionneneindspel dat overbleef werd eenvoudig door Ruud gewonnen.

Met deze overwinning hebben wij goede zaken gedaan. Als Sissa 2 donderdag van Unitas wint dan zijn we twee punten los. Unitas krijgen we pas in de laatste ronde. Als we voor die tijd alles winnen dan zijn we favoriet voor de titel. Maar eerst alles winnen dus. Eén verlies en je staat zo weer in de grote groep.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 11, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Theo Dijkstra
T: 06 11699452

jeugdafdeling:
Almar Gerbens
T: 06-53143640

Indeling interne competitie:
Quinten Nijland
T: 06-31349157

Externe competitie:     Evert Hondema                T: 06-50400105

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: