Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 – Dwingeloo

Het was afgelopen maandag een drukke avond, want zowel Dwingeloo als het bekerteam van Denk en Zet waren op bezoek. De extra tafels waren al naar binnen gehaald en van te voren klaar gezet en zelfs toen was de gebruikelijk tafel van onze interne indeler bezet door een bord.

Toen kwam het slechte nieuws. Dwingeloo was gehavend gekomen en was maar met zeven man en moest het tweede bord dus leeg laten. Waarom is dit slecht nieuws vraagt u misschien gezien dit een gratis punt oplevert. Een gratis punt ja, maar we komen natuurlijk om een leuke partij te spelen en nu kwam Marcel eigenlijk voor niks. Gelukkig hebben we een flexibele wedstrijdleider intern en met een beetje geschuif kon Marcel de degens gaan kruisen met Evert.

Toen gingen we van start en op de meeste borden leek het goed te gaan en leken de ESGers. Maar op bord acht begon het juist niet zo goed. Willem maakte een foutje in de opening en kwam een pion achter te staan. Willem liep dus gelijk rond in de verwachting dat dit een zware partij zou gaan worden. Maar we weten allemaal dat als Willem er serieus voor gaat zitten hij veel sterker kan spelen dan als hij met van alles rondom de partij bezig is en ook deze keer was het spel van Willem gewoon goed te noemen en al snel zag je dat de tegenstander die pion niet vast ging houden.  Maar Willem had nu de smaak te pakken en bij die pion bleef het niet en na een fout van Bart kwam hij al snel in plaats van een pion achter op twee pionnen voor.

Dan moet je uitkijken dat je niet overmoedig word, maar Willem bleef rustig en drukte zijn vrijpion langzaam maar zeker naar de overkant terwijl de tegenstander wanhopig met onder andere verscheidene afruilen de opmars probeerde te stuiten. Uiteindelijk moest Bart zijn laatste stuk offeren tegen de pion, maar gaf toen vrij snel op want wat overbleef was een duidelijk verloren eindspel.

Het waren voornamelijk de onderste borden waar ESG 2 de punten pakten en al snel werd dit duidelijk. Fred stond al langere tijd beter en ik had niet echt het gevoel dat zijn tegenstander in zijn spel kwam. De winst was dus geen verrassing, maar hij kwam wel sneller dan verwacht. Ik stapte even de zaal uit in de verwachting dat er niets al te snel beslist zou worden en op de weg terug kwam Fred me al tegemoet met de winst op zak. Dat laat toch zien dat je als toeschouwer toch vaak anders naar een stelling kijkt dan de spelers zelf.

Geert stond toen in een dame eindspel waar hij waarschijnlijk iets beter stond, maar dat ook zo de andere kant op kon vallen en vroeg toen of hij een remiseaanbod aan kon nemen. Gezien de stand op de andere borden en gezien ESG2 al drie punten had natuurlijk was een halfje extra een goede manier om de winst te consolideren.

Toen waren de drie bovenste borden (2 niet meegerekend natuurlijk) nog bezig en Willem en Ton stonden duidelijk beter en Douwe had te veel tijd gebruikt in de opening met een aankomende aanval op zijn koningsstelling. 25 zetten en nog slechts 15 minuten over klinkt helaas bekent bij Douwe, maar deze keer kon hij het niet allemaal vinden in de korte tijd. De koning leek nog net weg te komen, maar de tegenstander speelde rustig door en won uiteindelijk de dame tegen een toren. Tijdens het uitvoeren van de veertigste zet ging Douwe door de vlag, maar hij moest zelf ook toegeven dat in die stelling doorspelen geen zin meer had gehad.

Het winnende punt kwam van Jan Plante. Hij stond van af het begin af aan beter en kwam steeds beter te staan en overspeelde zijn tegenstander, maar de definitieve doodssteek liet op zich wachten. Hoe hij precies won heb ik jammer genoeg niet goed gezien omdat ik Douwes partij in de gaten moest houden, maar de winst kwam goed uit want nu stond ESG2 al op vier en een halve punt.

Bij Tons partij werd het al redelijk snel een partij van torens waar Ton het initiatief had pionnen werden geruild, maar Ton kwam er duidelijk beter uit, maar moest nog erg op letten voor verscheidene geintjes die er in zaten, maar Ton speelde dit secuur en de tegenstander zag et steeds minder zitten. Toen de uitslag van Jan Plante werd genoteerd kwam er dan ook een zucht uit en knikkend gaf hij het punt aan Ton die toen duidelijk gewonnen stond.

Alleen Willem blijft dan nog over te bespreken. Het was een partij waar beide bij het begin een duidelijk zwak punt hadden in de stelling en beide moesten dus uitkijken. Een leuke partij om naar te kijken. Willem leek er beter uit te komen, maar op het eind ging het fout toen hij voor de aanval koos omdat hij dacht dat hij met zijn koning wel weg kon lopen, maar de tegenstander zag het beter en leidde Willems koning naar schaakmat.

Uiteindelijk dus een redelijke makkelijke winst voor ESG2, maar het was dan ook een gehavend team. De volgende wedstrijd van ESG 2 is hun eigen bekerwedstrijd op 15 november, dus hopelijk hebben ze even tijd gehad om bij het bekerteam van het eerste te kijken hoe het moet

T ESG 2 1680 Dwingeloo 1600 04 nov
1. Willem Boontje 1782 Fokko Tuin 1721 0 1
2. Marcel Struik 1729 NO 1 0 Regl.
3. Douwe Tobben 1779 Geert Kamps 1611 0 1
4. Ton Selten 1705 Albert Koops 1640 1 0
5. Geert ten Hietbrink 1712 Piet Tijssen 1520 ½ ½
6. Jan Plante 1721 Eric Moerland 1602 1 0
7. Fred van Leeuwen 1660 Be Damman 1583 1 0
8. Willem Schepers 1348 Bart de Kwaasteniet 1523 1 0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 5, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: