Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Bloedstollend bekerschaak

De bekerformule met tijdshandicap is een groot succes voor spelers die wel van een spannende partij houden. Bij gelijk eindigen moet er een beslissingspartij met 5 minuten elk worden gespeeld. Dat is weer in het voordeel van de hogere ratings, want het moeten winnen van een zogenaamde zwakkere met wit  is in de meeste gevallen een routineklusje.

Vooral de 5 tegen 40 minuten partijen zijn zenuwslopend. In de eerste ronde moest Herman zien te overleven tegen Hans en Jan zat er iets meer relaxed bij tegen Edwin. Beide hebben het gered en gingen door naar de 2e ronde. Vier duels waren met gelijke tijdverdeling.

Marcel pakte Bastiaan in het beslissingsvluggertje, Klaas overtrof zijn eeuwige tegenstander Jan R, Douwe werd ingemaakt door Ton en Geert overwon Willem B.

Almar had maar 5 minuten voorsprong op Leo en dat was in beide partijen niet voldoende.

Arie moest tenslotte met 15 minuten achterstand achter Evert aanrennen. Dat viel niet mee, zeker toen de eerste partij werd verloren. In de tweede partij een hollandse loopgravenoorlog en Evert die op het laatst een kleine dreiging ontging en toch nog verloor. De beslissingspartij was een eitje.

Door de lage opkomst maar 4 partijen in de 2e ronde bij de winnaars en maar 2 bij de verliezers, nadat diverse teleurgestelden waren afgehaakt.

Bij de verliezers sensatie bij Willem tegen Douwe. De toeschouwers konden bij wijze van spreken wedden over wie gaat het eerste mat. Willem raakte een toren achter, maar kon de koning van Douwe nog aardig bedreigen. Douwe dacht lang na (ook over gedwongen zetten) deed een lullig zetje als pion a5 in al dat combinatiegeweld en Willem ging een zet later door pion a4 mat, terwijl Douwe nog maar 1 seconde op de klok had. Betere reclame voor het bekerschaak is nauwelijks denkbaar. In deze categorie moest ook Evert het tegen Hans met maar 5 minuten proberen. Dat was te veel gevraagd en Evert verloor beide partijen.

Wie gaat er dan wel naar de halve finale?

Herman had maar 5 minuten minder tegen Marcel, dus eenvoudige opdracht denk je dan. Marcel is echter wel de bekerschaakkampioen! Dat liet hij ook tegen Herman zien! Jan vO won van Ton en Geert wist met maar 10 minuten toch Klaas weg te zetten. Arie verloor weer zijn eerste partij, nu tegen Leo, maar wist opnieuw de tweede te winnen en ook de beslissingspartij.

Voor de halve finale hebben zich dus Marcel, Jan vO, Geert en Arie geplaatst.

Volgende week normale interne competitie. Wel spelen het derde en het tweede. Wel graag even individueel afmelden via de mail als je maandag niet wilt spelen.

Het eerste mag zaterdag proberen een reddingsboei te vinden in Arnhem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 25, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: