Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Witte dag ESG

Evert vroeg tijdens het eten wanneer het verslag kwam, omdat hij op bleef totdat hij deze gezien had. Dat bracht mij tot de gedachte dat ik dan vooral niet te vroeg met mijn verslag moest komen. Misschien pas zondagavond een verslag maken. Eens kijken of Evert dat volhoudt. Maar goed af is af vandaar toch maar een snel verslag zonder de partijbespreking a la Richard Vedder waar Herman steeds om vraagt. Ik zou zeggen Herman wat let je!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eindelijk liep het eens zoals het moest. Om 11 uur was iedereen present. Nou ja iedereen? In ieder geval iedereen die in Emmen zich zou verzamelen. Met zes man in twee auto’s, Peter pikte onderweg Ruud op en Arie gaat gewoontegetrouw met eigen vervoer. Zonnig weer doet wel verlangen naar het terras, maar met regen rijden is ook niets waard. De speelzaal in Arnhem Zuid was eenvoudig te vinden en werd daarom ook door iedereen gevonden.

Volgens mij toch verkeerskundig en stedebouwkundig wel een rare plaats. Via een smalle 30 km weggetje kom je bij een grote kantoorgebouw. Leuk voor de mensen aan dat weggetje dacht ik nog. Elke morgen en avond verkeer door je straat. Net genoeg ruimte om je auto te parkeren zodat men er nog net langs kan. Maar goed, wij kwamen er niet om te wonen maar om te spelen en wel het edele schaakspel.

De ingang van het gebouw was makkelijk te vinden. Je volgt gewoon een slag mensen waaraan je kunt zien dat dat schakers moeten zijn. Ik had daar geen moeite mee want ik herkende grootmeester Ruud Jansen die hetzelfde kapsel en bril heeft als Peter. De speelzaal was op de derde verdieping en op voorstel van onze teamleider maakten we gebruik van de trap. Lichaamlijke conditie schijnt tegenwoordig ook bij het schaken te horen. Ach, die goede oude tijd waar een schaker wijntjes dronk en naar de vrouwen lonkte. Wat mis ik soms die tijd. Je voorbereiding bestond toen uit het bellen van mensen om te vragen wat die of die eigenlijk speelde. Tegenwoordig zoeken ze dat op in een database. Nog een voordeel dat ik zo laag speel dat ik daar niet te vinden ben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na zes trappen zagen we de mooie zaal met jawel een mooi terras in de zon. U mag drie keer raden waar wij onze eerste kopje koffie nuttigden. In de zaal speelde ook De Toren 1 en De Toren 3 dus het was gezellig. Ja, ik weet het, u interesseert het niet of het gezellig was en hoeveel kopjes koffie we hebben gedronken, u wilt een verslag van de wedstrijd. Vooruit dan maar.

De titel spreekt van een witte dag voor ESG en dat was het ook. Al onze vier witspelers kwamen goed uit de opening en maakten geen fouten en konden alle vier een punt bijschrijven. En hoewel ik bij een aantal analyses ben geweest kan ik geen bloedstollende verhalen vertellen over de partijen. Het leek allemaal vanzelf te gaan bij onze witten. Peter snoerde zijn tegenstander in. Die speelde op een gegeven moment zijn stukken wat heen en weer in de opening en had na zes zetten één pion verplaatst. Dat moet je tegen Peter niet doen. Peter had het met Pf7 het sneller en mooier af kunnen maken, maar een matje uit stap 2 was ook mooi. Arie won een pion en hield die vast tot in het eindspel. Met twee verbonden vrijpionnen tegen één losse en allebei een toren werd er nog lang doorgespeeld. Toen die ene losse ook nog verloren ging vond de tegenstander het eindelijk tijd om op te geven.

Eindstelling bij Peter

Eindstelling bij Peter

 

Herman heb ik wat nader mogen aanschouwen. Ook zo’n partij waarin wit zwart naar achteren drukt. De tegenstander had naar eigen zeggen b4 onderschat, maar ik gaf hem na a4 al weinig kans meer. De tegenstander gaf als reden van zijn slechte spel op dat hij te lang had gepokerd afgelopen nacht met veel alcohol. Lijkt mij een dubbele fout. Pokeren doe je niet met veel drank op, dat kost je munten en bij het schaken daarop kost het je dat ook nog eens punten. Evert had ook zo’n mooie partij. Wit had op een gegeven moment alles. De dame verdedigde in zijn eentje de koningstelling en zijn toren kon de ene na de andere pion opeten. Toen de wedstrijd gespeeld was gaf de tegenstander op. Evert merkte op een gegeven moment op “Als ik dit verlies mag ik niet meeëten”. Waarop jan het antwoord gaf: “Als je dit verliest, dan moet je het eten betalen”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan de zwarten. Die hadden het wat moeilijker op Leo na. Die weerlegde het koningsgambiet van zijn tegenstander en stond al snel een kwalletje voor en dat werd zoals we zeggen vakkundig in winst omgezet. Bij de overige drie ging het niet zoals zij het graag zagen. Bastiaan had zich als teamleider aan bord 2 geplaatst. Lekker verdedigen op een bord waar hij remise mag spelen. Dat had hij goed gezien, want hij kreeg de sterkste (op papier) tegenstander tegenover zich. De opening leek nergens op, maar had als voordeel dat Bastiaan niet op theoriekennis zou verliezen. De tegenstander wist niet te profiteren van de isoliani-dubbelpion op de d-lijn van Bastiaan. Lang leek het dan ook remise te worden. In een pionneneindspel met een loper tegen een paard werd Bastiaan toch nog te grazen genomen.

Jan had weer een gedrukte zwarte stelling en liet toe dat er een vijandelijke pion op d6 kwam. Dit in de veronderstelling dat die daar vroeg of laat opgepeuzeld kon worden. In de berekening zat echter een foutje waardoor de dame niet daar naar toe kon waarop gerekend was. Het gevolg een nog gedruktere stelling. Een dame uitval gaf pion b7 kado en toen was er geen redden meer aan. Ruud was niet zo tevreden over zijn spel. Hij zorgde voor het beslissende halfje, maar vond dat hij volkomen verloren had gestaan. Dat lijkt mij wat overdreven, want ik vond hem na de opening helemaal niet zo slecht staan.

Herman en Peter analyseren Peters partij

Herman en Peter analyseren Peters partij

Heeft u goed geteld dan weet u dat we met 5,5 – 2,5 hebben gewonnen. De concurrent voor degradatie Pallas won ook. We blijven dus negende, een degradatieplaats. Pallas won van Staunton die daarmee het kampioenschap bijna kunnen vergeten. Caissa verloor verrassend van Heerenveen zodat we nu twee punten achter een viertal ploegen staan.De volgende ronde tegen Philidor 1847 is de volgende ronde van de waarheid.

En het verslag van de tegenstander: De Toren

 

Eén reactie op “Witte dag ESG

  1. evert.hondema@kpnmail.nl
    maart 29, 2014

    Geweldig moooi veslag Jan! Ben er echt voor opgebleven!! Ook goede inkijk op verloop partijen,. We gaan er nog voor met Esg1

    Evert Hondema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op maart 29, 2014 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: