Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Hevige strijd in R2

Twintig fanatieke strijders lieten in R2 veel spektakel zien.

De aanvoerders van de ranglijst sloten als enige vrede, maar dat heeft er lang anders uitgezien. Marcel kreeg vrij snel de veel betere stelling en een pluspion, die als vrijpion naar voren kon. Voor de toeschouwers geen twijfel: Marcel is uitstekend in vorm en gaat winnen. Bij mijn vertrek was de vrijpion opgerukt naar c2 (te snel wellicht) en kon kwetsbaar worden. Toch was er een mogelijkheid voor Marcel een tweede pion bij te winnen, dus over de uitslag geen twijfel. Het werd toch remise al weet ik niet hoe Leo deze escape weer uit de hoge hoed heeft getoverd.

Willem opende wat aarzelend tegen Arie en juist toen deze rustig zat na te denken hoe een klein voordeel kon worden uitgebouwd, ontplofte er plotseling een toren-bom op f7. Arie is een paardenman en wilde onze voorzitter even zijn reflexen testen voor Prinsjesdag? Na even met verbazing te hebben toegekeken pakte Arie de toren en gaf Willem op.

Geert dacht zich wellicht wat terughoudend en degelijk te kunnen opstellen tegen Herman, maar die blies met almaar oprukkende e- en f-pionnen snel de stelling van Geert op.

Met Ton kan je lachen, vooral ook op het bord. Hij wil altijd op koningsjacht en schrikt er niet voor terug daar het nodige materiaal voor op te offeren. Een toren op e1 staat veel te ver van de zwarte koning dus daar hecht Ton niet erg aan. Die loper op h6 heeft meer perspectief en wat te denken van die dubbelpion op de h-lijn? Jan was eerst niet erg onder de indruk en ik eerlijk gezegd ook niet, maar toen kwam die vervelende toren op d6 en moest Jan zich gaan afvragen hoe hij zijn materiaal richting koning kon krijgen ter verdediging. Dat is kennelijk onvoldoende gelukt want later kwam voor mij de verrassende uitslag Ton wint!

Douwe had het heel gezellig met Hans (Hans is altijd gezellig) maar het was wat overdreven om voor de lol zomaar een loper op a6 cadeau te doen. Hans probeerde nog een tikkie terug te geven, maar stond toen een toren achter. Tsja dan kun je beter een biertje nemen.

Reint dacht zich met wit tegen Bastiaan wel een verzwakking van zijn koningsvleugel te kunnen permitteren.
Met een vorstelijk paard op f4 en een pion in de plus had Bastiaan er weinig moeite mee. Nog een pion erbij en Reint staakte de strijd.

Paul was door al deze voorbeelden geinspireerd geraakt en plaatste eerst twee torens op de h-lijn, helaas stond er nog een eigen pion voor) en later verscheen ook nog zijn dame op dezelfde lijn. Jurjen was niet onder de indruk en dat is niet vreemd omdat hij eerst 1 en later zelfs twee stukken voor kwam te staan. Dat was genoeg voor de winst.

Almar is ook een koningsjager en neemt daarbij vaak te veel risico. Gisteravond speelde hij een uitdagende openingsvariant die ik ook graag wil spelen, maar ik durf dat maar zelfden vanwege de enorme hoeveelheid varianten en risico`s. Almar kent die aarzeling niet en glimlachend werd er met een stuk minder een pionnenstorm richting Fred gestuurd. In een poging de pionnenwals te stoppen verwaarloosde Fred de beveiliging van zijn koning en Almar was er als de kippen bij om met een dame en loper de majesteit van Fred een kopje kleiner te maken.

Klaas had een makkie aan Raymond, want die offerde twee stukken voor een toren zonder compensatie. Daar had Klaas geen moeite mee en de stelling van Raymond werd vrij snel aan puin geschoten.

Edwin probeerde Jan R in verwarring te brengen, maar dat lukte niet. Onverstoorbaar scoorde Jan het punt.

Herman S was wellicht de schrik van de nederlaag tegen Marcel nog niet te boven en kwam wel even kijken, maar speelde geen partij. Dan kom je wel al snel op een behoorlijke achterstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op september 16, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: