Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Vierde ronde Univé

Stelling van Peter gisteren als hij Pd5 had gespeeld

Stelling van Peter gisteren als hij Pd5 had gespeeld

Eerst komen we terug op gisteren. Ik schreef dat ik het gevoel had dat Peter ergens had moeten kunnen winnen. Peter zelf kwam thuis er achter dat de standaard zet Pd5 (ipv e5) zeer goede maar ook zeer scherpe mogelijkheden bood. Na xd5; xd5 dreigt er Lxf6. Die kan niet teruggenomen worden door de ongedekte toren. Daarnaast staat na terugnemen op d5 ook de loper op c6 in en die heeft ook geen vluchtvelden. We vonden vele mooie en ingewikkelde wendingen na Pxd5. Onder andere onderstaande stelling.

Peter: analyse stelling wat had kunnen gebeuren na Pd5

Peter: analyse stelling wat had kunnen gebeuren na Pd5

Gevaarlijk maar o zo mooi. Jammer dat Peter het tijdens de partij niet heeft gezien.

De tegenstander van Peter vandaag

De tegenstander van Peter vandaag

Vandaag mocht Peter aantreden tegen de twintigjarige Ilias van der Lende. Het werd al vroeg een dameloos eindspel. Als je dan denkt dat je vroeg klaar bent dan snap je niet dat dit soort stellingen zeer nauwkeurig moet worden gespeeld. Dat kost bedenktijd, Peter kwam aan het eind in een eindspel met twee verbonden pionnen tegen drie losse pionnen, met elk een toren. Dit wist Peter zeer nauwkeurig op remise te houden. Zie de stelling (klik er op dan wordt hij groter.

Stelling van Peter na vier uur spelen

Stelling van Peter na vier uur spelen

 

De ochtendgroep:

Niks dan lof over de ochtendgroep. Zowel Hans, Willem als Marcel wonnen met zwart hun partij.

Willem speelde een semi-slavisch waarbij de tegenstander een paard naar voren stuurde om hem een zet later weer terug te zetten. Dat zij dus twee tempi. Hierdoor had Willem tijd om over de c-lijn door te drukken. De beslissing viel toen een paardvorkje een volle toren opleverde.

Hans speelde tegen een zeer jeugdige dame. Hoewel die al wel een keer heeft gewonnen had Hans geen kind aan haar. En dan druk ik me beleefd uit. Marcel mocht tegen de held van de eerste ronde Mark Benninga. De fase na de opening speelde Marcel niet op zijn best. Dit werd echter niet afgestraft.

Marcel speelt onder grote belangstelling van ESG-ers

Marcel speelt onder grote belangstelling van ESG-ers

Marcel wist vervolgens zijn kansen wel te benutten. Zie de stelling hiernaast

En dit is de "interessante" stelling. Marcel heeft zwart.

En dit is de “interessante” stelling. Marcel heeft zwart.

 

De middaggroep

Over de partijen van Evert, Ton en Bastiaan heb ik de tegenstanders uitgehoord. Altijd leuk om te horen wat die zeggen.

Ben Poelstra (tegenstander van Evert) vond dat Evert een foutje maakte. En daar moest ik en u het meedoen. Albert Platje (tegenstander van Bastiaan) vond dat Bastiaan goed zijn dame ruilde tegen twee torens. Toen zag het er even slecht uit voor hem. Door met mat te dreigen kon Albert de kwaliteit winnen. Enkele zetten daarna gaf Bastiaan een volle toren weg. Joan Reinders (tegenstander van Ton) dacht dat hij ergens de winst moet hebben laten liggen. Hij had Ton niet moeten laten ontsnappen naar een dameeindspel. Joan kwam wel een pion voor te staan maar Ton blokkeerde goed en dreigde steeds met eeuwig schaak.

Als u goed gelezen hebt dan weet u dat Evert en Bastiaan verloren en Ton speelde remise.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Morgen is er een rustdag voor de ochtend en middag amateurs en de matches. ‘Professional’ Peter krijgt geen rustdag. Die moet morgen twee keer aan de bak. Om 09.00 uur en om 15.00 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 14, 2014 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: