Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Derde ronde Unive

ESG-ers bij de analyse van Marcel

ESG-ers bij de analyse van Marcel

De schakers van ESG zijn weliswaar verdeeld over de ochtend en de middag, maar treffen elkaar tussen de ronden. De middaggroep van Ton, Evert, Bastiaan en Jan komen vroeg genoeg binnen om de eindstrijd van Willem, Hans en Marcel te zien. Tenminste als de partijen lang genoeg duren. Soms zijn de schakers van ESG gewoon te snel. Hans was al voor de derde keer zeer vroeg klaar. Stond al in de rooktent toen ik binnenkwam. Dit keer had hij in ieder geval gewonnen zodat we er minder van konden zeggen.

Laten we dan ook maar beginnen met Hans. Hij mocht tegen Esther Visbeen. Die kennen we zeer goed. Commentaar van Hans (enigszins ingekort): Esther deed het goed, maar ze kwam wel gedrongen te staan. Toen begon ik te klungelen en had ze f5 moeten spelen. Dat liet ze na waardoor ik toch nog kansen kreeg. Het was eigenlijk jammer voor de partij, maar ze gaf een stuk weg. Een goed verstaander weet dan dat Hans gewonnen heeft.

Willem was vroeg klaar

Willem was vroeg klaar

Willem won redelijk eenvoudig. Hij had het makkelijk want er kwam een Leningrader op het bord. Willem had goed geluisterd naar de lessen van gisteren toen commentator Delmarre de bedoeling van deze opening uit de doeken had gedaan. De tegenstander speelde de eerste zeven zetten goed, maar wist daarna niet waar het in deze opening om gaat. Willem zoals gezegd wel en dat leverde de punt op.

Marcel speelde nu aan bord 1 waar hij Willem afloste tegen Henk Simon. Marcel hield lang stand en stond zelfs beter. De pionzet f3 i.p.v. loper e3 betekende dat Henk Simon weer in het spel kwam. Lang bleef de stelling gelijkwaardig. Loper d4 was een zeer slechte zet. Na ruil van lopers bleef er een gewonnen pionneneindspel over voor Henk Simon. Die had er geen moeite mee om aan te tonen dat het ook echt te winnen valt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de twee behaalde punten in de ochtendgroep wou de middaggroep natuurlijk meer punten halen. Dit was geen makkelijke opgave, want de drie spelers hadden allen zwart (de ochtendgroep had alle drie wit). Ton en Bastiaan moesten twee honderd ratingpunten overwinnen. Alleen Evert had op papier een makkelijke tegenstandster. Ik zou kort kunnen zeggen dat er geen verrassingen waren, maar dat is wel heel kort.

Evert bij eerste zetten al met zijn hoofd in de handen

Evert bij de eerste zetten al met zijn hoofd in de handen

Evert trok het initiatief naar zich toe en kreeg de vrije e-lijn in handen. Daar werden de zware stukken op gezet en kon er binnen gedrongen worden in de witte stelling. Misschien had wit gewoon moeten afwachten, maar ze probeerde compensatie te krijgen door op de damevleugel aan te vallen. In de haast om gevaarlijk te worden met een te creeéren vrijpion vergat de dame haar koning te beschermen (in beide betekenissen). Plotseling was mat niet meer te voorkomen.

Bastiaan tegen Ben Poelstra

Bastiaan tegen Ben Poelstra

Bastiaan mocht zich verdedigen tegen Ben Poelstra. Die zon op wraak na de nederlaag tegen Marcel in de knsb-wedstrijd Almelo – ESG. Van te voren werd vader van Os gepolst over hoe op dreef zoon Bastiaan was. Na de opening kreeg vader van Os van Ben te horen “Gelukkig kent hij mijn systeem niet”. En inderdaad Bastiaan moest vroeg in de denktank. Het was al weer jaren geleden dat hij voor het laatst naar dis systeempje had gekeken. Lang leek de stelling in evenwicht met aan beide kanten stukken die niet verder kwamen dan de eerste drie rijen. De strijd kwam plotseling tot een einde toen Bastiaan een taktisch grapje over het hoofd zag. Ben zag die wel. Na Lxa6 was de partij beslist. Bastiaan zocht de snelle weg naar verlies, want daar konden fouten gemaakt worden. Dat liet Ben zich niet gebeuren.

Ton luistert met zijn tegenstander naar de openingswoorden

Ton luistert met zijn tegenstander naar de openingswoorden

Ton zat aan de topborden maar wel achteraan en dan is het moeilijk voor de toeschouwer zijn bord goed te zien. Wat ik er van zag bleef Ton zijn stijl getrouw en rukte op naar de vijandelijke koning. De tegenstander liet zich niet van de wijs brengen, ving Tons aanval op en scoorde in de counter. Ook hier een aantal stellingen van onze mensen.

Blijft over Peter in de Opengroep. Kreeg de noordelijk crack Adrian Clemens tegenover zich. Op papier een gelijkwaardige tegenstander. Peter met de witte stukken had het beste van de stelling. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij ergens gewonnen moet hebben gestaan. Zoals het ging kon Clemens ontsnappen met een remise.

Peter bij de start.

Peter bij de start.

Peter bij de analyse

Peter bij de analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 13, 2014 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: