Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Tweede ronde Univé

OCHTENDGROEP

Ook in de analyse heeft Willem er een hard hoofd in

Ook in de analyse heeft Willem er een hard hoofd in

Analyse na afloop met Hans en Bastiaan

Analyse na afloop met Hans en Bastiaan

Dit keer beginnen we met de ochtendgroep. Hans mocht tegen de jongste van de zusjes Waardenburg. Marlinde heeft dan wel een heel lage rating, maar schaken kan ze wel. Hans was al uitgespeeld toen ik de speelzaal binnen liep. Op de vraag naar het resultaat zuchtte Hans diep en zei: Twee blunders en toen heb ik maar opgegeven. Nader doorvragen leerde mij dat Hans eerst één pion had weggeven (wat nog wel kon) maar dat hij daarna ook nog een tweede pion had weggeven. Toen gaf Hans tot schrik van zijn tegenstandster op. Die is er nog niet aan gewend dat mensen opgeven voordat ze mat staan..

Marcel staat steeds beter

Marcel staat steeds beter tegen Vincent Wolters

Marcel speelde tegen een veelbelovende jeugdspeler van Haren, nl. Vincent Wolters. Marcel won echter een pionnetje en dat werd later in een toreneindspel twee pionnen. Dat wist Marcel uiteraard wel te winnen. Hans zou opgeven, maar Vincent liet het zich nog wel even bewijzen.

Marcel staat steeds beter

Ook van de andere kant nog steeds gewonnen

Willem aan bord 1

Willem aan bord 1

Willem speelde op bord 1 tegen Henk Simon (rating 2005). Hij verliest een pion en komt in een verloren eindspel terecht. Fouten worden er niet meer gemaakt, wat inhoudt dat Willem van het bord wordt geschoven. Kijk maar eens naar onderstaande stelling

De precaire stelling van Willem

De precaire stelling van Willem

 

DE MIDDAGGROEP

Het leek een goede middag te worden voor onze drie spelers in de middaggroep. alle drie konden met wit de tegenstander naar de keel vliegen. Evert pakte direkt vier rijen en de tegenstander bleef op zijn achterste drie rijen staan. Dat is een kolfje naar de hand van onze drieste aanvalspeler. Nou ja driest. Evert houd er wel van om positioneel zijn aanvalsstelling op te bouwen,

Evert in de opening

Evert in de opening

Het leek allemaal geweldig voor Evert. Had de betere aanvalsstelling, kwam een pionnetje voor. De tegenstander wist echter voldoende compensatie te ontwikkelen. Ergens zal Evert gewonnen hebben gestaan, maar zoals het ging werd de pluspion veroverd en kwam er een gelijkwaardige remisestelling op het bord. Een kleine tegenvaller, maar Evert heeft wel genoten. En dat is ook veel waard.

Evert zwoegt, maar haalt het niet

Evert zwoegt, maar haalt het niet

Ton kijkt naar de aanval. Pion d4 werd niet genomen e5 werd wel gespeeld

Ton kijkt naar de aanval. Pion d4 werd niet genomen e5 werd wel gespeeld

Dan Ton. Ton is een aanvalsspeler die zich niet bekommerd om zijn verdediging. Gewoon de tegenstander mat zetten voordat je mat wordt gezet is het credo van Ton. Ook dit keer ging Ton er helemaal voor. Niet allemaal correct, want terugnemen op d4 was wel verstandiger geweest. De dreiging e5 blijft en bij het schaken Zijn dreigingen soms nog winnender dan het uitvoeren van de dreiging. Dit keer ging het goed, want de tegenstander trok zich terug in plaats van zelf aan te vallen. Daardoor sloeg Tons aanval door.

Bastiaan krijgt een gambietpion

Bastiaan krijgt een gambietpion

Bastiaan was dit keer degene dit het laatste (op één minuut de laatste van de hele groep) bezig bleef. Ik moest daardoor net als gisteren toen Evert de laatste was lang blijven. Bastiaan kreeg in de opening een gambietpion en bleef die tot in het eindspel voor. Christiaan Mol (ons oud-lid) wist het Bastiaan steeds lastig te maken met aktiviteit van zijn stukken. Ook hier zal er ergens een betere voortzetting zijn geweest. Zoals het echter ging bleef Bastiaan de pion voor tot in het eindspel. De passiviteit van zijn stukken zorgde er echter voor dat hij hier niet van kon profiteren. De remise was het logisch gevolg hiervan.

Bastiaan houdt zijn pluspion, maar komt er niet door.

Bastiaan houdt zijn pluspion, maar komt er niet door.

OPEN GROEP

Peter mocht ook in de tweede ronde aantreden tegen een GM en wel de groninger GM Sipke Ernst. We hoopten natuurlijk op nog een verrassing. Ernst moet er meestal eerst inkomen voordat hij iedereen kraakt en ook dit toernooi begon hij met een remise. Peter kwam er echter niet aan te pas. Hij werd vakkundig ingesnoerd en opgeknoopt. Wilt u zien hoe kijk dan op de toernooisite. Alle partijen van de open Groep zijn daar na te spelen.

Peter met zwart ten GM Sipke Ernst

Peter met zwart ten GM Sipke Ernst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 12, 2014 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: