Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Peter remise tegen GM Romanishin

Zeven ESG-ers doen mee met het Univéschaaktoernooi in Hoogeveen.

Open Groep:

Peter zwoegt, maar houdt stand.

Peter zwoegt, maar houdt stand.

In de open groep speelt slechts één esg-er mee en wel Peter Mijnheer. Die mocht direkt aan de bak want hij mocht op bord 11 tegen GM Oleg Romanishin. Welliswaar geen top grootmeester meer, maar met 2490 toch wel wat hoger dan de 2169 van Peter. Van te voren zei ik dat Romanishin in ieder geval goed kan uitleggen wat je verkeerd doet. Dit keer kwamen ze echter niet toe aan de analyse. Peter was namelijk bijna het langste bezig, maar wel met remise als resultaat. Zoals je kunt verwachten van een grootmeester ging die lang door, zeker met een pionnetje meer. Door het uitmelken van de stelling moest na afloop Romanishin snel naar het buffet en Peter moest snel naar een theatervoorstelling. commentaar van Peter:

Ik heb de partij nog niet ingevoerd. Ik had de indruk iets makkelijker te staan na de opening, alleen was La7 wel subtiel, maar niet goed (denk ik). Dat koste tijd, waardoor ik erg nauwkeurig moest spelen om de boel bij elkaar te houden. Dat lukte, en toen werd het een spannend middenspel. Geen idee, maar Romanischin dacht dat ik niet op e5 moest slaan, en dat ik beter stond, ik had een keer ergens Tb6 moeten doen.
 Daarna de eindfase waarin hij mist dat ik Tc8 kon spelen, en na Txc8 Lxe6+ en Lxc8 naar remise kon afwikkelen.
 Eindspel, hij kon met drie twee tegen een nog iets proberen, zoals een keer Pe2 Lxe2 Kxe2  dan moet ik Kh1 en dan is Kf1 pat, maar hij kan nog proberen h3, want gxh3 dan komt Kf1 met winst. Edoch, Kg1 en dan h2 is weer pat, en na hxg2 is het remise.
Dat had ik wel gezien, maar dacht dat hij daar nog op wou spelen, maar dat deed hij niet.
Morgen weer een grootmeester!
En die grootmeester is dan Sipke Ernst. Dat was de andere grootmeester die remise speelde. Dat is eigenlijk niet verrassend want Sipke staat bekend als een slow-starter. Hij zal echter niet nogmaals remise willen spelen. Peter heeft wit.
Ochtendgroep amateur:
Hierin doen drie ESG-ers mee.
Willem kijkt goed gehumeurd toe bij de simultaan

Willem kijkt goed gehumeurd toe bij de simultaan

Willem boekte een simpele overwinning die wel lang duurde. Dat lag niet aan Willem. De tegenstander gebruikte echter zeer veel tijd en had na 15 zetten nog 10 minuten over en dan komen de fouten vanzelf.
Ook Marcel won. Hij won een stuk waarvoor de tegenstander wel wat compensatie kreeg. Doordat Marcel  gewoon goede rustige zetten speelde verwaterde de compensatie en kon Marcel winnen. Overmoedig geworden probeerde marcel ‘s-middags van Hans Bohm te winnen in de simultaan. Hij mocht het zelfs twee keer proberen, maar het leverde twee nullen op. Hij werd echter wel geïnterviewd door TV-Drenthe.
Marcel tegen Hans Böhm onder het oog van de TV-camera. Hans helpt de jeugd.

Marcel tegen Hans Böhm onder het oog van de TV-camera. Hans helpt de jeugd.

Hans was er niet helemaal met zijn kop bij. Er werd een stuk geslagen en toen bleek dat terugnemen zou leiden tot mat. Een onoplettendheidje dus. Met een stuk minder tegen een veel sterkere tegenstander gaat normaal gesproken niet goed en ook dit keer niet.
Middaggroep Amateur:
Ook in deze groep drie ESG-ers.
SAM_0102
Bastiaan was van deze drie het eerste klaar. Niet als eerste van de zaal, want u weet toch: Wij ESG-ers willen waar voor onze geld. Toen 2/3 van de partijen uit waren, waren alle drie ESG-ers nog bezig. Dat wist ik en was daarom rustig naar de officiële opening gegaan. Bij terugkomst zouden de clubgenoten toch nog bezig zijn. En inderdaad toen ik om half zes binnenkwam waren alle drie nog bezig.
Zoals gezegd was Bastiaan het eerste klaar. Zijn tegenstander kwam goed uit de opening, maar gaf later zo maar een stuk kado. En dat vond Bastiaan niet erg. Toen de torens van Bastiaan op de zevende rij kwamen te staan vond de tegenstander het wel goed genoeg en gaf op.
SAM_0164
Ton speelde goed, kwam twee pionnen voor te staan, maar overzag een gemeen zetje van de tegenstander. Geen probleem dacht Ton, ik heb de verste vrijpion. Helaas bleek de vijandelijke koning net snel genoeg te zijn om remise af te dwingen. Een teleurstelling voor Ton.
SAM_0069
Evert maakte er weer een lange partij van. Kwam een pion voor en bracht die naar de overkant. Dat ging echter niet makkelijk, waardoor de tegenstandster lang door kon spelen. Een foutje is gauw gemaakt zodat Evert zijn tijd gebruikte om met voorzichtige nauwkeurige zetjes de pion naar de overkant te brengen. Hij smaakte dan ook het genoegen om als laatste klaar te zijn.
voor meer foto’s zie:fotos’s Univetoernooi 2014 dag 1
toernooisite: Univétoernooisite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 11, 2014 door in Toernooien.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Jan van Os
Tel: 06-40818120

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:         Jan van Os                    Tel: 06-40818120

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: