Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Sissa 3- ESG: Een verpletterend debuut

Vrijdag had SISSA 3 ons op bezoek en ongelukkig voor hun waren we op oorlogssterkte met twee ESGers die hun debuut maakten dit seizoen. Zowel Herman Snelders als Wim Fokkens versterkten het team en je kon voelen dat het team er zin in had om eens te laten zien dat ESG kan schaken.

Het begon nog rustig op de borden en even zag het er naar uit dat op het op bord 8 verkeert ging. Een fout in de opening leek Bastiaan een pion te geen kosten, maar creatief spel en misschien een beetje geluk hield de stelling samen en langzaam maar zeker leek het voordeel te verdwijnen voor wit. Een remise aanbod volgde dat Bastiaan aannam wat tot enkele verbaasde blikken van de Sissa spelers leidde die toch meer verwacht hadden.

Dan onze eerste debuutspeler. Altijd een feest naast het bord, Wim Fokkens, speelde een rustige partij en speelde een remise. Voor de spelers zat er vast een boel dreigingen in, maar voor de toeschouwer bleef het een kalme partij en dus een terechte remise.

Onze tweede debuutspeler Herman Snelders begon zijn seizoen met vuurwerk. Hij kwam eigenlijk al gelijk lekker uit de opening en toen de tegenstander ook nog een beetje mee wou helpen kon Herman het mooi afmaken en de winst binnenslepen. Een erg mooi debuut dit seizoen dat ons gelijk op een voorsprong bracht.

Toen was er weer even ruimte voor contemplatie. Arie stond helaas slecht, maar Evert en Douwe stonden beter en bij Leo leek het initiatief nu bij Leo te komen terwijl Jan in een eindspel leek te komen dat een goede kans op tenminste remise gaf. Het gevoel was dan ook bij de meesten dat Sissa nog ergens punten moest scoren en dat was dan ook de opdracht naar de Sissa spelers. Ga voor de winst.

Bij zowel Douwe als Jan werd het remise aanbod afgewezen om voor het teambelang te proberen ergens toch voor een verrassing te zorgen.

Bij Arie ging het van slecht naar slechter. Met een offer probeerde hij nog een stelling op te bouwen, maar het zat er niet in. Sissa kwam langszij, maar de resterende partijen zagen er uit voor de toeschouwers als 3 winst en een remise voor ESG. Waarschijnlijk niet alle drie winst natuurlijk, maar zeker hoopgevend.

Leo was in het begin van de partij behoorlijk in de verdediging, maar op een gegeven moment liet zijn tegenstander een paar steken vallen en Leo rook bloed en kon het initiatief overnemen. de tegenstander werd gedwongen om zich in te barricaderen wat Leo’s paarden kans gaf om lekker rand te dartelen en het werd al snel duidelijk dat de stelling niet meer te houden was. De tegenstander stribbelde nog lang tegen, maar toen konden we winst noteren en hadden we de leiding weer genomen.

Op het bord van Jan stond toen een eindspel van paard tegen loper dat er steeds beter voor Jan uit begon te zien. Zijn paard eek sterker dan de loper te zijn. De tegenstander die in deze stelling op winst moest proberen te spelen zag het op een gegeven moment niet meer en vloog door de vlag. De vier punten waren binnen.

Toen waren er nog twee borden over. Zowel Douwe als Evert hadden een eindspel met een pionnenvoordeel. De winst was dus vrijwel zeker.

Evert had de hele partij geweldig mooi gespeeld en kwam in een eindspel met drie tegen één pion met beide nog een toren en een paard. Gewoonlijk schuif je dan al snel de pionnen naar voren om te proberen snel je voorsprong te verzilveren, maar Evert is een rustige speler en speelde  dan ook rustig met paard en toren totdat hij tevreden was met de positioneringen het lukte hemde paarden af te ruilen waardoor de meeste trucjes er toch wel uit leken te zijn. Toch trapte hij helaas toen nog in een laatste trucje. De tegenstander deed zijn toren in de aanbieding, Evert overzag helaas dat de toren slaan tot een patstelling leidde. Maar wel het winnende halfje.

Toen was alleen Douwe nog bezig en remise dacht hij nu al zeker niet meer een. de tegenstander had voor de afruilen gekozen die hem nog wat kansen op winst gaven, maar uiteindelijk was de pion voorsprong van Douwe dodelijk en langzaam kwamen de ponnen van Douwe naar voren. Toen de tegenstander ook nog zijn laatste pion verloor was de strijd eigenlijk wel gestreden.

Een mooie dikke winst dus. 5,5 – 2,5

3 reacties op “Sissa 3- ESG: Een verpletterend debuut

 1. Pingback: Promotieklasse krijgt nieuwe koploper | De Schaakreporter

 2. cleoroos
  februari 15, 2015

  Jan bedankt voor je mooie verslag.
  Het verslag van de tegenstander mag er ook wezen. Je moet wel even zoeken, (het staat op hun website onder Forum en dan onder Sissa3) maar dan heb je ook wat. Wat mij betreft kandidaat voor de schaakliteratuurprijs!

  • schaakjan
   februari 17, 2015

   Leo, de complimenten gaan naar Bastiaan, die heeft het verslag gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 14, 2015 door in Externe Competitie 1e Team.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: