Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG faalt weer

Zaterdag begint het Hoogeveentoernooi. Voor de amateurs voor de tweede jaar slechts zeven ronden. De competitieleider van de NOSBO (tevens wedstrijdleider in Hoogeveen) had oor voor de spelers en besloot een ronde van de Promotieklasse te plannen op de vrijdag voor de start van het toernooi. Dan heb je in ieder geval 8 partijen achter elkaar.

Dit keer gaf dat voor ons wat problemen. Herman Snelders kon niet spelen, dat wisten we we maar toch hoopten we op een uitzondering. Die was er niet dus mocht Almar invallen. Helaas die ging ‘s-morgens door zijn rug en moest afmelden. En probeer dan maar eens een invaller te vinden. Als je zaterdag en zondag in Hoogeveen speelt, dan heb je de vrijdag gereserveerd voor b.v. familieaktiviteiten. Ik heb meestal etentjes tijdens het toernooi, maar diverse ESG-leden hadden etentjes op de vrijdagavond gezet.

Het gevolg was dat we met ons zevenen moesten proberen om 4,5 punt te scoren. We kwamen in de buurt, maar het werd weer net niet. We kwamen nog wel gelijk door een overwinning van Willem aan bord 8. De tegenstander speelde een voor mij rare opening en al gauw won Willem een kwal en een pion. De stukken stonden echter zo raar opgesteld dat het even duurde voordat Willem zijn stukken goed had staan. Toen was het dan ook gelijk gebeurd. Een vrije a-pion liep naar de overkant.

Wim had zijn dag niet. Kwam hij nu goed uit de opening of niet? Sommigen vonden van wel, ik vond van niet. Hij moest met zijn stukken terug en kwam gedrongen te staan. Mat voorkomen kostte een stuk en dat was teveel. Daarna regende het remises. Jan, Bastiaan, Marcel en Douwe kwamen remise overeen. Bij Jan heeft er niet meer ingezeten en toen er een pionnen eindspel overbleef met ongelijke lopers kon hij niet anders dan zelf maar remise aan te bieden (na dit twee keer tegen beter weten in afgewezen te hebben). Bastiaan kwam een pion voor, maar dat ging ten koste van zijn aktiviteit. Waarschijnlijk had hij toch ergens de pion moeten teruggeven. Want toen hij hem uiteindelijk toch verloor was de muziek uit de stelling. Bij marcel en Douwe stonden er nog veel op het bord, maar beiden zagen geen winstmogelijkheden.

Het moest dus van onze topscoorder van vorig jaar komen. Die zou nog moeten zorgen voor in ieder geval een gelijkspel. En dat leek zeer wel tot de mogelijkheden te behoren. Een overwegende stelling waarin de tegenstander niet veel kon doen en meer tijd. Dat werd anders toen Leo zo maar een paard weggaf, tegen een schamele pion. De tegenstander besloot er maar een tweede pion tegenaan te gooien om de remise veilig te stellen. Leo wees het voorstel echter resoluut af en probeerde stug te winnen. De tegenstander speelde echter de goede zetten en toen ging Leo ook nog eens door de vlag.

5-3 nederlaag dus en dat zal in de volgende ronden anders moeten. De optimistische Wim verwoordde dat als volgt: “We kunnen nog steeds 7 wedstrijden winnen dus laten we dat maar eens gaan doen” En dat lijkt mij dan een goede afsluiting van een frusterende avond. De borrels zijn naar binnengeslagen, de toekomst ziet er weer wat rooskleurige uit en over een aantal uren gaan we genieten in Hoogeveen. Hopelijk met Almar.

Eén reactie op “ESG faalt weer

  1. Pingback: Tweede ronde Promotieklasse | De Schaakreporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 16, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: