Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

UPDATE DAG 7 Onze mensen in Hoogeveen

Zevende en laatste ronde:

Analyse door de middagploeg

Analyse door de middagploeg

We beginnen met een foto waar de middagploeg de partij van Marcel aan het analyseren zijn. Als enige winnaar van de laatste dag wouden we natuurlijk bewijzen dat ook hij had moeten verliezen.

De ochtendploeg (Ton en Raymon) gaf het slechte voorbeeld. Raymon verloor van spelletjesmaniak Michel Togni. Deze heeft een spelletjessite, laat zijn schaakcomputer spelen tegen een ieder die dat wil, en speelt zelf soms ook nog een aardige potje op 1400 niveau. Een man met vele talenten dus en dat was Raymon teveel. De partij van Ton werd door de middagploeg vakkundig ontleed. De uit nood geboren kwaliteitsoffer was misschien nog goed, maar dan had de centrumpionnen naar voren gemoeten. Dan krijg je minimaal een ingewikkelde stelling waarin wit het steeds goed moet doen. Zoals het ging werd de centrumdreiging ongedaan gemaakt door wit en kwam Ton in een matnet terecht.

Alamr had de opening voorbereid maar deed het toch verkeerd

Alamr had de opening voorbereid maar deed het toch verkeerd

De middagploeg wou blijkbaar niet achterblijven. Almar had de goede opening voorbereid, alleen net niet ver genoeg. De eerste zelfbedachte zet leek goed maar zorgde verderop in het spel voor moeilijkheden. Aan die moeilijkheden ging hij tenonder. Tenslotte had de tegenstander een paar honderd ratingpunten meer.

Bastiaan, hier nog vool goede hoop

Bastiaan, hier nog vool goede hoop

Bastiaan speelde tegen een oude bekende  Menno Keizer. Hij kwam goed te staan en het leek een kwestie van tijd dat hij ging winnen. Totdat… hij een stuk weggaf. Ik had nog even doorgespeeld, maar Bastiaan zag het niet meer zitten en wou ook niet meer achter het bord blijven zitten.

Marcel speelde een partij met wisselende kanten.

Marcel speelde een partij met wisselende kanten.

Marcel was een dwarsligger vandaag. Niet alleen door lang te spelen, maar ook door te winnen. Hij stond lang goed, maar wist de breekzet niet te vinden. Toen hij toch op avontuur ging kwam hij in een paardeindspel terecht. Dat werd zacht gezegd niet op de optimale wijze door zijn tegenstander gespeeld. Hoewel Marcel achter het bord tevreden was liet de analyse door de anderen zien dat bij goed spel van de tegenstander Marcel het zeer zwaar had gekregen. Toen de tegenstander niet de goede zetten speelde liet Marcel zijn kracht zien. Een mooi paardoffer maakte de weg vrij voor promotie van een pion.

eindstand Amateur 2 (ochtend); eindstand Amateur 1 (middag)

Uw verslaggever
Uw verslaggever
Marcel op weg naar winst

Marcel op weg naar winst

Almar is de enige die wat ratingwinst heeft geboekt (+8), Marcel heeft geen winst en geen verlies. Bastiaan verliest wat, Ton verliest een hele boel en Raymon had nog geen rating dus kon niet winnen of verliezen.

Dit was het laatste verslag van Hoogeveenchess 2015. Ik hoop dat u het met plezier hebt gelezen.

Zesde ronde

In de ochtendgroep speelde Ton een wisselende partij. Hij verloor een stuk tegen twee pionnen. Met die pionnen wist hij de tegenstander zo onder druk te zetten dat die fouten begon te maken zodat Ton alsnog wist te winnen. Raymond stond gelijk tegen Anky Lunenborg, maar ging er toch af.

SAM_3576SAM_3514In de middaggroep deden de esg-ers wat aan hun score. Almar speelde een ingewikkelde partij maar wist zijn tegenstander en bij ons bekende Henk van Dijk, (1894) op remise te houden. SAM_3512Bastiaan speelde tegen de vader van Raymon Oord. Die versloeg met wat mazzel Leo in onze laatste externe wedtrijd. Vader Jan Oord is duidelijk niet zo sterk als zijn zoon. Bastiaan kreeg een pionnetje en een mooi loperpaar. Toen hij mooi wou winnen zag hij dat hij ook simpel een stuk kon winnen. Zekerheid voor alles dus het stuk gekozen voor stukwinst. De tegenstander gaf toen direkt op nog voordat het stuk werd geslagen.

SAM_3509Twee vroeg klaar, dus de derde ging er even goed voor zitten. Marcel had weer eens een zeer tweesnijdige stelling op het bord. De koning van Marcel stond ietsjes veiliger en dat bracht de beslissing. De aanval van Marcel sloeg door.

vijfde ronde

We slaan dag vijf over want dat was een rustdag voor de ESG-ers. We kunnen gerust stellen dat dag 6 veel punten opleverde voor de ESG-ers. Drie winsten en twee remises. Laten we beginnen met de remises.

Bastiaan maakte het zich gemakkelijk

Bastiaan maakte het zich gemakkelijk

Ton speelde tegen een jeugdspeler. We weten dat Ton een groot fervent is van het stimuleren van de jeugd. Dat hij daarom remise speelde zal hij vast ontkennen. Die jongen speelde gewoon goed is meestal de reactie van Ton. De tweede remise was van Bastiaan. Die was met hoofdpijn opgestaan en vond dat een vlotte remise hem de energie kon geven om de laatste twee ronden weer te gaan knallen.

Almar heeft zoals gewoonlijk de fotograaf in de gaten.

Almar heeft zoals gewoonlijk de fotograaf in de gaten.

Dan de overwinningen. Marcel speelde secuur, won een pionnetje, toen een tweede en kwam toen in een lastig dameeindspel terecht. Door het teruggeven van een pion kon hij met zijn h-pion naar de overkant lopen.Toen hij dameruil kon afdwingen was er niets meer dat de pion kon stoppen. Almar dacht dat hij het eindspel goed behandelde en dat hij de juiste keuze had gemaakt.

Stelling van Almar die nader bekeken werd

Stelling van Almar die nader bekeken werd

Na analyse in huize van Os onder het genot van pizza en wijn bleek het eerder de tegenstander te zijn die had kunnen winnen. Zoals het ging maakte de tegenstander de verkeerde keuzes en Almar de goede en dan is de winst makkelijk te verklaren. Raymond won ook (van de hoogeveensche Esther). Ik heb de analyse van Esther gezien. Ik denk dat haar notatie niet goed was, want anders heeft ze Raymond mat in één kunnen geven. Morgen (nou ja vandaag) zal ik Raymond naar zijn notatie vragen.

Vierde ronde

Tja de foto op de homepage doet me denken aan Arie. Waarom ?????

SAM_3352

Marlinde analyseert haar partij tegen Raymond

Ton won vandaag volgens verwachting. Die verwachting moet nog wel waargemaakt worden en dat deed Ton. Raymond speelde remise tegen de jongste van de zusjes Waardenburg, Marlinde. Alle drie de zusjes doen het goed dit jaar. Coach Bram Klapwijk (Hardenberg) bespreekt de partijen. Daar Raymond al vertrokken was een foto van de analyse van zijn partij. Van Ton geen mooie foto dit keer hoewel hij wel op diverse foto’s figureert. Maar de achterkant vind ik niet mooi genoeg.

Almar tegen en jeugdspeler

Almar tegen een jeugdspeler

Almar kreeg een jeugdspeler met een rating van 630 tegenover zich. Dat is altijd oppassen vond Almar. De voorbereide (!!!) ruilvariant van het Frans kwam op het bord, maar desondanks kwam Almar naar eigen zeggen beroerd te staan. Volgende keer maar niet voorbereiden zou je dan zeggen. de jeugd beheerste zich echter niet en na een paar zwakke zetten kon Almar de winst naar zich toe trekken.

Marcel tegen de voorzitster van Sissa

Marcel tegen de voorzitster van Sissa

Marcel speelde tegen de nieuwe voorzitster van Sissa die het afgelopen jaar steeg van in de 1500 naar 1701. Dat geeft al aan dat ze de afgelopen tijd goed speelt. Nadat de lichte stukken waren geruild had Marcel geen vertrouwen in de stelling en geen hoop op fouten bij zijn tegenstandster. Ik dacht al waarom denkt hij zo lang na als er eigenlijk maar één zet gespeeld kan worden. Dat zou ik hem wel eens gaan uitleggen dat dat dom is. Het bleek echter dat Marcel zolang nadacht over een remiseaanbod. Hij nam die maar aan.

Bastiaan heeft het zwaar tegen 1900+ speler

Bastiaan heeft het zwaar tegen 1900+ speler

De tijd dat Bastiaan in Hoogeveen moeiteloos alle sterkere spelers op remise hield is blijkbaar voorbij. Ook dit keer kwam hij er niet aan te pas. Hij vond al snel dat hij slechter stond en toen hij een stuk achter kwam te staan besloot hij maar om op te geven.

foto’s dag 4

Derde ronde

Op maandag werd de derde ronde gespeeld. We hadden hoge verwachtingen, maar die kwamen niet uit.

ISAM_3247n de ochtendgroep verloren zowel Ton als Raymond. Over Tons partij kun je zeggen dat wit niks deed en zwart maakte dan ook het spel. Ton wou winnen, maar zoals vaker bij Ton ging de aanval net niet goed. De tegenstander kreeg een matcombinatie in de schoot geworpen. En daar maakte hij dankbaar gebruik van. Raymond ging ten onder aan een witte vrijpion op a7. Hij had dan wel de lopers van ongelijke kleur, maar dat was niet voldoende. Dat hij door de vlag ging liet hij gebeuren omdat hij geen oplossing meer zag.SAM_3306

In de middaggroep ook slechts twee partijen. Immers Bastiaan en Marcel mochten elkaar bestrijden. Voor de supporters lastig om een favoriet te kiezen. Het werd uiteindelijk remise. Daar leek het op een bepaald moment niet op. Marcel gaf voor de tweede keer dit toernooi een stuk weg. Hij had echter het geluk dat Bastiaan te weinig tijd had om hiervan te profiteren.

SAM_3317

Almar speelde tegen Henk Abels die in Hoogeveen vaak ESG-ers treft. Bastiaan heeft al enkele keren tegen hem gespeeld en ook Jan kent hem wel. Almar offerde noodgedwongen een stuk voor twee pionnen en hoopte te profiteren van een opgesloten paard. Het was echter niet makkelijk om deze te veroveren. Toen er ook nog een kwal werd verloren werd het een hopeloze strijd.

SAM_3327

Tweede ronde

In de ochtendgroep was Ton redelijk snel klaar met een winstpartij tegen een op papier niet al te sterke tegenstander. De middagspelers komen meer dan een uur te vroeg in het raadhuis aan om de ochendspelers aan te moedigen. Dit keer speelde Raymond nog toen ze kwamen. SAM_3240Na afloop werd de partij van Raymond met een kritisch oog bekeken. Iedereen, behalve de spelers zagen dat Raymond zijn paard weggaf. En dat terwijl Raymond beter stond. Zoals gezegd als de spelers het niet zien wordt er gewoon doorgespeeld. Het werd een remise en dat klopte met het weinige materiaal dat nog op het bord stond.

SAM_3267In de middaggroep hadden de verliezers van de vorige ronde nu een makkelijke dag. Bastiaan speelde tegen een ratingloze Syriër. Kreeg al snel de betere pionnenstructuur maar moest nog lang doorspelen om de vis op het droge te halen. Op dat moment was Marcel al klaar. In een stelling waarin hij het initiatief had gaf hij een stuk weg. Een stuk dat twee aangevallen stukken moest verdedigen werd hem fataal toen er één van beide stukken werd geslagen. Na terugnemen stond het andere stuk ongedekt. Weg stelling en géén compensatie.SAM_3262

Almar speelde tegen Miss Denksportcentrum. Stond al snel een pionnetje voor. Dat werden er meer, maar vrouwen weten je altijd weer te verrassen. Daarom was Almar extra voorzichtig en koos steeds weer voor de zekere maar zeer lange weg. U snapt dat daardoor de winst ook geen moment in gevaar kwam. Dat de anderen een tweetal uren moesten wachten kon de pret niet drukken. Alledrie hebben ze nu 1 uit 2.

Morgen de klapper: Bastiaan – Marcel

SAM_3266

fotopagina dag 2

Eerste ronde

Almar en Marcel naast elkaar

Almar en Marcel naast elkaar

Ook dit jaar doen er weer verschillende ESG-ers mee aan het toernooi in Hoogeveen. Dit jaar wat minder dan andere jaren. Op papier 3 in de ochtendgroep en drie in de middaggroep en één in de Open groep. In de ochtendgroep werd Hans ziek en kwamen Ton en Raymond naast elkaar te zitten. Zoals u weet komt uw verslaggever pas rond half één opdagen. Toen was die dekselse Raymond al naar huis met een verliespartij tegen Vincent Wolters (1679) Vandaar op onderstaande foto alleen Ton.

Ton in de ochtendgroep

Ton in de ochtendgroep

Ton was lang een stelling met een pion aan het keepen. Zijn tegenstandsters Feline Waardenburg is de laatste tijd goed aan het spelen. Op de 1 november lijst zal zij boven de 1600 komen, maar nu staat er slechts 1434 achter haar naam. En ook tegen Ton speelde ze goed. Ze gaf hem geen kans en won de partij gedecideerd.

In de middaggroep drie vertegenwoordigers van ESG: Bastiaan, Almar en Marcel die gebruik maken van het feit dat uw verslaggever met de auto het toernooi bezoekt. Kunnen ze mooi meerijden. Ook hier twee ESG-ers naast elkaar. Marcel en Almar waren al bang om tegen elkaar te moeten beginnen, maar het scheelde dus net genoeg.

Marcel was geweldig op dreef, of te wel zijn tegenstander Henk Seijen was niet zo geweldig op dreef. U kunt de partij nazien op de fotopagina. Helaas kwam het commentaar van Marcel pas na de demonstratie. Het is dus een stomme film geworden. Toch leuk om te zien.

Bastiaan trof weer oud-lid Christiaan Mol

Bastiaan trof weer oud-lid Christiaan Mol

Bastiaan trof weer eens een keer Christiaan Mol. Volgens mijn niet zo goed geheugen komt hij die vaker niet dan wel tegen op dit toernooi. Naar mijn bescheiden mening stond Bastiaan heel lang goed, maar ergens rond of na de 40e zet ging het toch nog fout.

Almar had een scherpe partij waarin hij eerst twee stukken voor een toren en later een stuk voor een drietal pionnen had. Hij leek er minimaal een remise uit te slepen tegen Sander Taams, maar o die tijdnood. Hij deed de goede zet op de verkeerde manier. Zo kunnen we het wel samenvatten. U zult wel vaker tegengekomen zijn dat de juiste combinatie in de verkeerde volgorde wordt gespeeld, maar een zet op de verkeerde manier? Ik zal proberen het uit te leggen. Met 5 seconden op de klok deed Almar de juiste torenzet. In de haast mepte hij echter de toren van het bord. En dan moet je in je eigen tijd de toren weer terugzetten op het bord. En dat lukte dus niet op tijd. Met als gevolg dat Almar op tijd verloor.

In de open groep speelt Peter Mijnheer mee. Die trof in de eerste ronde gelijk een grootmeester. De kans daarop is toch wel groot, want er doen 20 grootmeesters mee. Ik zag nog dat Peter lang stand hield, maar dat de druk wel toenam. Helaas heb ik de analyse gemist.

Peter Mijnheer tegen GM Stelios Halkias

Peter Mijnheer tegen GM Stelios Halkias

foto en filmpagina

Eén reactie op “UPDATE DAG 7 Onze mensen in Hoogeveen

  1. Raymond Hof
    oktober 18, 2015

    Hallo Hans, je wordt wel gemist in Hoogeveen. Beterschap!!
    gr. Raymond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op oktober 17, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: