Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Pieter van der Werf

Pieter (Peter, Piet) van der Werf was ons lid met de meeste dienstjaren, namelijk 51. In het artikel dat geschreven is ter gelegenheid van zijn 50 jaar lidmaatschap staan veel feiten over zijn aktiviteiten benoemd. Die ga ik hier niet herhalen.

Toen ik 1967 lid werd van ESG was hij één van de trouwste leden met altijd een vriendelijk woord, ook voor die 14-jarige die kwam kijken. ESG had toen een zeer grote jeugdafdeling met sterke schakers. Ik was op sterkte denk ik ergens de nummer 40. Ook de drie kinderen van Pieter waren lid. Alleen Hans-Peter speelt daarvan nog en wel bij SISSA. De dochter Marianne schaakt niet meer. Ze schaakte wel de jeugdkampioen van Emmen Ben Ahlers.

Later kwam ik Pieter vaker tegen. Bij de scholenkampioenschappen en de lagere scholencompetitie. Bij beide was Pieter een drijvende kracht die niet op de voorgrond wilde staan.

Hij had een eigen jeugdschaakclubje in Angelslo. Ik herinner me daarin zijn worsteling om hulp te krijgen, wat soms tijdelijk lukte, maar steeds moeilijker werd. Het heeft hem pijn gedaan dat niemand het stokje van hem heeft overgenomen. Toch keek hij met een tevreden gevoel terug op zijn clubje.

Ik heb daar eens een simultaan gegeven waarbij Pieter op het achteraf onzalige idee kwam om een reep chocola te beloven aan de kinderen die mij zouden verslaan. Ik heb nog nooit zoveel verloren als die avond. Pieter nam dat sportief op, hoewel ik wel wat te horen kreeg toen de kinderen weg waren.

Als jeugdleider van ESG heb ik samen met Pieter jarenlang wedstrijden georganiseerd tussen de jeugd van ESG en zijn jeugdschaakclubje in Angelslo (soms aangevuld met Klazienaveen en Coevorden).

Ook hierbij ging het niet om de organisatoren, maar om het plezier van de jeugd. En dat kenmerkte Pieter. Hij kon best lang praten, maar was niet overheersend. En altijd hield hij rekening met anderen. Hij waardeerde je om wat je deed en liet dat merken. En hij had begrip als je iets niet kon doen.

Toen ik ging werken bij de gemeente was hij blij dat hij de organisatie van het ambtenarentoernooi kon overdragen. Kon hij tenminste gerust met pensioen en hoefde zijn (schoon)kinderen niet een weekend op te offeren om papa te helpen.

Pieter was in zijn werkzaam leven ambtenaar en ging als hoofd burgerzaken met pensioen. En laat ik nu sinds een aantal jaren ook bij burgerzaken werken.

Ik zal hem missen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op december 17, 2015 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:30 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Almar Gerbens
Tel: 06-53143640

Externe competitie:
Arvid Slump
Tel: 06-52736676

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:30 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: